Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Podlažní krabice po roku provozu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.06.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Podlažní krabice po roku provozu


podpokr8.jpg
Ze všech stran se tlačí informace o výhodném a praktickém použití podpodlažní krabice v prostoru, ale jak taková krabice pak vypadá během používání? Při předávání díla by zřejmě měl být seznámen obsluhující personál se zásadami bezpečné práce....
Igor Nováček, ze dne: 2.06.2003

Pokud má projektant řešit rozvod pro více pracovišť v prostoru, mnoho řešení opravdu nemá. Nyní zřejmě nejvíce používaným systémem jsou podpodlažní rozvody, z kterých se pak u pracovních stolů vytvoří přípojný bod pro přívody energie a dat.

Vypadá to, že sice obchodníci, projektanti ví jak se taková krabice používá, ovšem o konečných spotřebitelích to již zřejmě tvrdit nemůžeme. Spotřebitelé - (uživatelé komerčních ploch) neznají omezení těchto přípojných bodů, často netuší nic o vlastnostech přívodů, které zapojují. Otevřou víko, zapojí vidlici a pokusí se víko opět zavřít. Pokud se uzavření nezdaří, nechají víko v pootevřeném stavu a dál si již toho systému nevšímají... Víko by mělo být ale zavřené!

Jak je patrné z obrázků, ne všechny vidlice jsou vhodné pro připojování do tak malého prostoru. A v případě, že se víko dá zavřít, pak je nutné dát pozor aby kabely procházely místem k tomu určeným. Pokud kabel vyústíte na straně pantů, pak v případě většího tlaku na víko, může dojít k různým situacím (od pouhého porušení izolace pláště až po .....).

Dále je také vhodné dát pozor aby případná krabice, nebo krabice, z které ústí více kabeláže nebyla právě na místě, kde se stále chodí. Na obrázku vidíte vlevo nohu židle na které sedí návštěvník a vyřizuje s úředníkem žádosti.

Chybí snad u uvedeného zařízení popis obsluhy? Možná ano, ale i kdyby byl, zřejmě by jej stejně nikdo nečetl. Pokud se takové rozvody navrhnou v provedení takového, že není možnost při změně charakteru místnosti krabici konstrukčně přemístit. Pak uvedený prostor je omezen na stávající rozmístění nábytků, strojů.... Samozřejmě, že lze použít nášlapné lišty, které bezpečně skryjí vedení (před ukopnutím, poškozením...), ovšem to se používá spíše jako dočasné řešení.

Ovšem pokud by snad chtěl použít jinou známou variantu rozvodu jako je parapetní rozvod, tak vězte, že tento se také nehodí pro rozvod energie a dat do otevřeného prostoru. Hodí se tam, kde jsou pracoviště umístěny kolem obvodu místnosti.

Je zřejmé, že při navrhování typu rozvodů je potřeba počítat do budoucna s pravděpodobnou variabilitou. Nikoliv tedy pouze bezhlavě navrhnout jednoúčelový rozvod.

Máte zkušenosti s těmito rozvody? Pod článkem je otevřená diskuze....

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.