Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Prozvoňování jednotlivých žil kabelu


Document Actions
Článek
... a jejich následné označení. Jak toto provést co nejpřesněji a nejrychleji. Plus malý obrázkový seriál.
Jaroslav Borovec, ze dne: 26.12.2001
reklama

U domovních instalací se zřejmě zase tolik s vícežilovými ovládacími kabely nesetkáte tak, jako v instalacích průmyslových. Pokud budete postaveni před úkol identifikovat jednotlivé vodiče vícežilového kabelu, tak nabízím několik rad.

Neodplášťujte před prozvoňováním celou délku volného konce. Odpláštěte pouze cca 30cm! To proto, abyste viděli strukturu kladení žil a nemuseli jste pracně hledat jejich konce  z velkého "ohonu". Po odpláštění každého konce kabelu začněte vodiče rozplétat opatrně a postupně tak, jak vidíte, že jsou navinuty. Vždy po odmotání jedné vrstvy,  ještě zbývající nerozpletené zpevněte lepicí páskou. Vznikne vám systematický stromeček. Když totéž provedete na druhé straně kabelu ušetříte si hodně času pozdější identifikací žil. Ten, kdo nesystematicky rozplete kabel, má často problémy najít hledanou žílu.
"Notoričtí prozvoňovači", tedy staří profíci dělají tuto činnost tak zručně, že ač na každém konci kabelu je někdo jiný, oba dva montéři kabel odpláští, stejným systémem rozpletou, stejným způsobem označí návlačkami. Pak samotná identifikace, prozvonění je pouze ověřením, že návlačky byly nasazeny správně. Odpadá čas strávený hledáním té správné žíly a její označení. Samozřejmě se stává v malém %, že žíly v kabelu nejsou kladeny rovnoměrně. Ale také proto kabel prozvoňujeme. Po identifikaci, tedy označení jednotlivých žil kabel odpláštěte cca 2-3 cm od kabelové příchytky a pak můžete žíly systematicky rozdělit do skupin podle schématu.

K takové identifikaci (prozvoňování) se používají různé zkratovačky, telefonní sluchátka nebo jiné přípravky. Identifikací žíly rozumíme spojením obvodu jednou pomocnou a právě měřenou žilou. Způsobů je několik, uvedeme pouze schéma toho nejběžnějšího. Jedná se o obyčejné telefonní sluchátka, ke kterým je připojena do série plochá baterie. Montéři se zprvu smluví na konkrétní číslo kabelu. Jeden pól telefonního sluchátka připojí většinou na zelenožlutý vodič a druhým se hledají. Opět zpravidla se domlouvají na prvním fázovém vodiči od zelenožlutého. Pokud jsou dobře předem domluveni a navážou spojení dokážou být sehrané dvojice od sebe vzdáleny i stovky metrů celý den. (Dnes v době mobilních telefonů to ovšem už není tak působivé jako před deseti léty).

Ovšem všechny způsoby mají jeden společný jmenovatel. A to hledání té správné žíly. Pokud si správným rozpletením do stromečku kabel připravíte na prozvonění, ušetříte si čas hledáním žil a následně pak i vyplétání zapojované žíly do řadové svorkovnice.

Poznámka autora kresby projektanta Ing.Petra Doležala:
EZ Brno měl k dispozici zařízení dle ZN, kdy komunikace trvale probíhala náhlavními soupravami s mikrofonem (montér měl volné ruce) a souprava měla pro komunikaci dva krokodýlky, připojené na zž a modrou nebo hnědou žílu. Dále zařízení mělo oscilátor a zkušební hrot. Pokud se oba montéři správně strefili hroty na zkoumanou žílu, oběma se ve sluchátkách ozval přimodulovaný pískot.

Poznámka elektromontéra Petra Osvítila:
Samozřejmě se vám může stát, že narazíte na výrobcem číslované žíly. Pak samozřejmě nějaké prozvoňování odpadá. Ovšem zůstaňme při neznačených žilách, protože těch je stále většina.

V následujícím malém seriálu ukážeme jeden z postupů při označování žil při zvonění. Při kliknutí na obrázek uvidíte detail.

Tyto vícežilové kabely potřebujeme prozvonit! K odplášťění použijte takový nůž! Odpláštěte pouze část kabelu!

Žíly začněte rozmotávat od zelenožlutého nebo modrého vodiče! Po každé rozpletené vrstvě je dobré zbývající žíly zajistit páskou. Takto vypadá rozpletený stromeček žil!

Takto vypadá rozpletený stromeček žil! Jiný pohled. Odizolujte konce takto připravených žil. Připravte si identifikační návlačky.

Po označení žíly, odizolovaný konec ohněte. Takto vypadá prozvoněný kabel.

V žádném případě si neděláme nároky na jedinečnost tohoto postupu. Pokud někdo identifikuje žíly jinak, může reagovat dole v diskuzi, nebo při obsáhlejším příspěvku to pošle e-mailem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933