Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KOPOS bilancuje rok 2002.


Document Actions
logokoposu.gif
Víte jaká je situace po letošních katastrofách v Koposu Kolín? Jakých hospodářských výsledků dosáhl český výrobce elektroinstalačních materiálů. Na závěrečném plese oslovil všechny zúčastněné  předseda představenstva a.s. Ing.Josef Vavrouch. Pokud chcete vědět něco málo o tom, co se chystá na příští rok, tak pozorně čtěte!
Pavel Heřmanský, ze dne: 13.12.2002
reklama

Není to žádným překvapením, že ke konci roku se pořádají závěrečná setkání a hodnotí se celoroční práce. I přední český výrobce elektroinstalačního materiálů Kopos Kolín hodnotil. V sobotu večer se uprostřed Kolína setkala většina zaměstnanců této společnosti.

K zastižení byli nejen pracovníci zahraničního obchodu v čele se světoběžníkem Ing.Slepičkou, ale také zaměstnanci z Ukrajiny a Ruska.
Ovšem nás zajímal hlavně úvodní projev předsedy představenstva a.s. Kopos Kolín, který zde uvádíme ve zkrácené verzi.

Ing.Josef Vavrouch:
Letošní velmi náročný rok byl ovlivněn minimálně třemi aspekty. Na úplném začátku roku, v prvé polovině ledna došlo k uzavření kontraktu na dodávky speciálního elektroinstalačního kanálu POWER TRACK do Austrálie v hodnotě 80mil.Kč ročně.

Druhým vlivem je velmi silná koruna, která přibrzdila i náš zahraniční obchod, pokud budeme hodnotit nárůst tržeb při fakturaci v USD znamená to propad tržeb ve výši 14 mil.Kč.

Třetím vlivem působící na tuzemský obchod měly srpnové povodně. Propad tržeb v srpnu představuje částku více než 10mil. Kč a dosud se nepodařilo tuto částku vyrovnat. Každému z postižených zákazníků jsme nabídli pomoc v úklidu, mimořádných dodávkách, slevách a splatnostech.

Jaký byl rok 2002 pro naši firmu ? Naším úspěchem je obhájení certifikatu kvality, enviromentu a titulu bezpečný podnik. Úspěchem je i zavedení výroby se stabilizací CaZn.

Investice do nových technologií představují částku téměř 70mil. Kč. Připomenu hlavní investice: 4 kompletní extruzní linky Weber, 2 vstřikovací lisy Engel, vybavení laboratoře mísírny, CNC soustruh, profiprojektor, konstrukční vybavení 3D SolidWorks, kompletní rekonstrukce jídelny a kuchyně, obnova vozového parku včetně vysokozdvižných vozíků, zabezpečovací a docházkový systém, zahájení rekonstrukce venkovních skladovacích ploch, přestěhování výroby ohebných trubek na PVC IV a instalace nové automatické linky. To všechno jsou dílčí a ne vždycky malé úspěchy, které jsme docílili.

Nebývá zvykem v tvrdém konkurenčním boji, že by představitelé společností byli kritičtí k sami sobě.

Z níže uvedených slov a z dosavadních výsledků marketingového oddělení je zcela patrné, že tato společnost hraje opravdu čistou a transparentní hru.

 

Ing.Josef Vavrouch:
Přes neplnění letošního plánu tržeb je nárůst 3% proti dosažené skutečnosti r.2001 dobrou zkušeností pro hledání rezerv a trvalé zvyšování produktivity. Velmi si vážím přístupu vrcholového managementu a Vás všech při plnění úkolů letošního roku, přestože se nám vše nedařilo na 100%.

Výsledky za 11 měsíců letošního roku lze shrnout takto:
Tržby 373 milionů Kč.
Hospodářský výsledek 18 mil. Kč.
Počet pracovníků 329 pracovníků
Průměrná mzda 14 493 Kč.
Nárůst mezd proti r. 2001 + 6 %
Celkové využití strojů 63,1 %

O tom, že Kopos "nespí na vavřínech" jsme psali již ve článku "Odhalený Kopos!", a to, že je na tom něco pravdy napovídají tyto slova:

Ing.Josef Vavrouch:

Co čeká KOPOS Kolín v roce 2003?
Vedení společnosti pro nastávající rok stanovilo 5 základních cílů:
1. Hlavním prioritou firmy zůstává KVALITA a ZÁKAZNÍK. Značka KOPOS musí být zárukou kvality na českém trhu a spolehlivým partnerem pro každého obchodního partnera.
2. Druhým úkolem příštího roku je dodržení hgm uvedení nových výrobků na trh. Jedná se o dokončení řady LE a LKE, velký parapet 170/70, betonový program, kompletní bezhalogenovou soustavu trubek, krabic a lišt, podpodlahový systém, plechové žlaby a nosné kabelové systémy z kovu.
3. Třetím úkolem je optimalizace receptů dry blendu a granulátu.
4. Čtvrtým úkolem je 10% nárůst produktivity práce proti skutečnosti roku 2002 a tím i zajištění nárůstu mezd o 6%.
5. Pátým úkolem je absolutní úspora nákladů za energie a služby ve výši min. 5%.

Každým rokem odcházejí mnozí do starobního důchodu, ovšem ne každý zažije takové zhodnocení a přátelské rozloučení.

Ing.Josef Vavrouch:

Odchod odborníka do důchodu
V dnešní době, už není samozřejmostí, aby člověk zůstal věrný jedné firmě celý svůj život. Mimořádný charakter člověka, skromnost a vždy důsledný a svědomitý přístup ke každé práci je základním profilem našeho spolupracovníka, který nastoupil 1.9.1959 do Elektroisoly Kolín po absolvování SVVŠ jako zámečník. V témže roce se vyučil strojním zámečníkem a absolvoval SPŠ při zaměstnání.

Kamarádský a ve všem spolehlivý zůstal celý svůj život věrný černému řemeslu. Pracoval jako strojní zámečník, v prototypové dílně, cechu II a od 1.2.1989 je mistrem zámečnické dílny. Do starobního důchodu odchází k 31.12.2002.
Všichni kolegové ví, že chci poděkovat za celoživotní práci pro naší společnost mimořádnému člověku, kterým je pan Ladislav Čepek.

Člověk si uvědomí až na místě samém, mezi různými profesemi oděnými do svátečního šatu, že ta lišta, kterou vidíme v katalogu, nebo ji mnozí montují, znamená pro mnohé život, zaměstnání, plat, dovolenou....

Na závěr drobnou zajímavost. Na stole se objevila láhev vína se s tímto textem na vinětě: " perlivé víno ze sluncem zlacených svahů moravských". Samozřejmě nás zajímalo jak to, že "Perla Koposu" je z moravských svahů. Jako jiné taje i tento objasnil Pavel Heřmanský. Kopos Kolín totiž vlastní vinice na jižní Moravě.

Pro zvětšení textu klikněte!

Pokud máte co říci kolínskému Koposu. Pokud máte dotaz, radu připomínku, můžete reagovat do diskuze k tomuto účelu zřízené.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Zde naleznete zkrácenou multirecenzi dvou hlavních katalogů kolínského výrobce Kopos. Naleznete v nich produkty pro tento a příští rok se všemi podrobnostmi, které bychom očekávali pro snadný výběr, návrh, či následnou instalaci. Jste již majitelem těchto technických informačních materiálů?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933