Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

PHXC: Spojovací technika pro průmysl a infrastrukturu


Document Actions
PHXC: Spojovací technika pro průmysl a infrastrukturu
Zásuvné konektory a svorkovnice do plošných spojů přenášejí data, signály i výkon. Společnost Phoenix Contact je partnerem pro nejrůznější možnosti v této oblasti a nabízí zákazníkům rozsáhlý sortiment řešení a součástek pro širokou škálu průmyslových a infrastrukturních aplikací. Kromě kompletního sortimentu standardních výrobků jsou k dispozici nejrůznější varianty produktů tzv. ušitých na míru potřebám zákazníků, a dokonce zcela nové produkty vyrobené pro konkrétní zákazníky. Ti se mohou spolehnout rovněž na podporu a odborné znalosti společnosti, jež mohou využít při začleňování produktů do svých zařízení.
Komerční sdělení, ze dne: 4.08.2015


Fotovoltaika a elektromobilita
Fotovoltaika a elektromobilita jsou v současném oboru spojovací techniky aktuálními tématy. Oba zmíněné trendy se vzájemně doplňují, protože ekologická vozidla jsou obvykle napájena především z obnovitelných zdrojů energie. Stále rozšířenější využívání obnovitelných zdrojů je nedílnou součástí probíhajícího přechodu k novým formám energie. Trvalý tlak na snižování nákladů spolu s nižšími výkupními cenami energie neměly nikdy v minulosti větší dopad na systémové plánování. Díky rozsáhlému sortimentu produktů, řešení a odborných zkušeností společnost Phoenix Contact pomáhá výrobcům zařízení, plánovačům a operátorům účinně reagovat na tlaky způsobené vzrůstajícími náklady.

Od solárního panelu k místu odběru
Díky konektorům Sunclix PV může být celý systém, od solárního panelu až po výkonový měnič a odběrové místo, propojen rychle bez potřeby speciálních nástrojů. Zástrčkové konektory Sunclix jsou dostupné pro vodiče o průřezu 2,5 až 16mm2 a do napětí 1500V. Pro fotovoltaické systémy v budovách byly vyvinuty kompaktnější propojovací systémy -
konektory: Sunclix mini. Konektor má průměr pouhých 11mm a je ukryt v nosné konstrukci.
 
Kombinovaný nabíjecí systém AC/DC pro elektromobily
Kombinovaný nabíjecí systém AC/DC je řešením pro nabíjení elektromobilů stejnosměrným nebo střídavým proudem. Díky univerzálnímu tvaru vidlice stačí do zásuvky na vozidle pro nabíjení střídavým nebo stejnosměrným proudem zapojit jen jeden nabíjecí konektor (obrázek 1). Jestliže je elektromobil nabíjen střídavým proudem, lze do zásuvky vozidla vsunout konektor AC, typ 2. Pro rychlé nabíjení během několika minut je třeba do zásuvky vložit konektor DC, typ 2. U nákladních elektrornobilů se baterie místo dobíjení obvykle vymění, čímž se zkrátí doba odstávky mimo provoz. Pro takové vozy nabízí společnost Phoenix Contact výkonné zásuvné konektory pro nabíjení velkých stejnosměrných bateriových jednotek do 400A.


Obrázek 1. Řešení pro elektromobilitu

Přenos dat a výkonu
Kabely z optických vláken jsou nyní v průmyslových a infrastrukturních aplikacích standardem. Sortiment výrobků Phoenix Contact zahrnuje všechna běžně používaná optická vlákna, kam patří kabely v metrových délkách a také předem sestavené kabely se všemi běžně používanými zástrčkovými konektory v délkách požadovaných uživateli. Uživatelé si mohou vybrat mezi vlákny POF, HCS/PCS a GOF s průměrem jádra 62,5 až 50μm a multimodálním vláknem.

Zásuvné konektory pro měděné kabely musejí také odpovídat trendu v podobě vyšších přenosových rychlostí a většího objemu dat. V průmyslových systémech je běžně využívána rychlost až 10 gigabitů/s, a to s využitím průmyslových komponent CAT6A. Zásuvné konektory M12 a RJ45 od společnosti Phoenix Contact těmto přenosovým rychlostem vyhovují.

Svorky pro desky plošných spojů (DPS)

I zde jsou podobné trendy: montáž bez použití nástrojů, stále větší výkon a miniaturizace bez omezení využitelnosti. V důsledku toho jsou elektronické komponenty v takových oborech, jako jsou řídicí technologie, stavební technologie, a dokonce osvětlovací technika, stále kompaktnější. Znamená to, že na desky plošných spojů se vejde stále víc prvků. Pro tyto účely nabízí Phoenix Contact nejrůznější komponenty pro zapojování vodičů (obrázek 2).


Obrázek 2. Zapojování vodičů na deskách plošných spojů

Prostorově úsporné zámkové systémy otevírají nové možnosti pro vývoj a konstrukci. Při vložení vodiče se uzamykací a odjišťovací páčkový systém automaticky uzamkne. Díky kompaktním zasouvacím konektorům lze snadno a rychle zapojit pevné i ohebné vodiče až do průřezu 16mm2 Zásuvné konektory jsou v kombinaci s plochým krytem základny ideálním řešením pro instalace v krytech a v čelních panelech.

Výkonová elektronika a hybridní zásuvné konektory
Společnost Phoenix Contact nabízí také kompletní sortiment konektorů pro zařízení s velkými proudy (obrázek 3). Průřez vodičů je v rozmezí 0,2 až 150mm2, proudy jsou v rozmezí 16 až 309A, napětí je do hodnoty 600V v souladu s UL a 1000V v souladu s IEC. Například konektor PC 35 lze použít pro proud až 125A.


Obrázek 3. Konektory pro výkonovou elektroniku

Hybridní zásuvné konektory simultánně přenášejí data i výkon v takových systémech, jako jsou ethernetové instalace v průmyslu nebo spoje v těžkých motorech. Kombinací signálů a výkonu v jedné vidlici lze ušetřit spoustu času i místa. Úplná koncepce instalace zahrnuje kromě hybridních konektorů M12 též vhodné panelové průchodky. Pomocí modulárního propojovacího systému Pluscon může být i kontaktní vložka uzpůsobena pro přenos výkonu, signálů a dat.

 
POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů Phoenix Contact

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933