Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

PHXC: Propojení PLC a PROFICLOUDu


Document Actions
PHXC: Propojení PLC a PROFICLOUDu
Pro lepší představu procesního výkonu si představme hlasové ovládání prostřednictvím mobilního telefonu. Vyslovíme příkaz, který okamžitě putuje jako zvukový záznam do cloudu daného zpracovatele. Tam server přeloží audiozáznam do podoby, které rozumí a odešle zpět mobilnímu telefonu výsledek. Z toho vyplývá, že nemusíme nosit v kapse vysoký výpočetní výkon, pokud dokážeme využít výkonu kdekoliv vzdáleného serveru. A tímto principem lze zvyšovat výkon PLC jednotky pracující v elektroinstalaci ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.11.2017


Ve Phoenix Contact jsme se zeptali Václava Mimráčka, proč své PLC připojovat do Proficloudu.

E: Co je základní výhodou se připojovat do Proficloudu?




Textový přepis rozhovoru:

Václav Mimráček
Základní výhodou připojení k Proficloudu je rozšíření profinetové sítě o možnosti proficloudových možností. Já síť můžu rozšířit o další jednotky a přístroje. Přenesení procesního výkonu, který využívám v průmyslu do Proficloudu, tím pádem ušetřím náklady a procesní výkon, který potřebuji k výrobě.

E: Pokud tomu rozumím dobře, je to o tom, pokud moje PLC v továrně má nějaký výkon, tím že přinesu data jinam, do jiného segmentu, vlastně zvýším výkon?
Václav Mimráček
Přesně tak. Pokud máte PLC, které je ve výrobě a zpracovává signály z výroby, tak já můžu informace z výroby přenášet do Proficloudů, kde je můžu zpracovávat, archivovat atd. Výsledky z Proficloudu můžu implementovat do PLC, takže ušetřím procesní výkon, který je potřeba ve výrobě a ušetřím náklady.

E: To zní dokonce tak, že ten kdo dosáhne svých limitů lokálním PLC ho teď může rozšířit?
Václav Mimráček
Ano, na Proficloud se můžete připojit pomocí Smart Devices, jednoduchých inteligentních přístrojů a tato síť je libovolně rozšířitelná a dostupná z celého světa. Pouze vám stačí připojení na internet.

E. Co bychom měli uvažovat, pokud ji chceme rozšířit?
Václav Mimráček
Pokud potřebujete zařízení rozšířit, je potřeba se propojit mezi Proficloudem a stávající sítí. Potřebujete komunikační rozhraní, Interface, má integrované webové rozhraní a dá se parametrizovat a následně nemusíte využívat software nebo řídicí PLC pouze od nás, můžete použít i konkurenční, se kterým se dá řídit celý proces.

E: Co bezpečnost našich dat? Řekněme, že ve výrobě máme citlivá data, jak je chráníme?
Václav Mimráček
Všechna data, informace mezi Proficloudem a jednotlivými jednotkami jsou přenášeny na základě bezpečnostního protokolu TLS a data jsou šifrována. Takže i kdyby nějaká 3. strana se k datům dostala, tak si nedokáže přečíst a analyzovat.


E: Teď mi ještě popište, jaké má toto řešení limity? Nemyslím ekonomické, ale spíše technické.
Václav Mimráček
Tyto limity dejme tomu mohou spočívat na časové vzdálenosti. Vlastně vy se můžete připojovat přes internet na zařízení po celém světě, limity jsou dejme tomu v časovém zpoždění, ale co se týče počtu uživatelů, tak je tato síť neomezená. Všechen procesní výkon orientuji na Proficloud, kde se zpracovávají informace.

E: Proficloud leží u koho?
Václav Mimráček
Servery spravuje společnost IBM v Německu, lokalizace je v Berlíně.

E: To je pro mě důvěryhodné. Dobře, děkuji. Možná na závěr, pokud bych byl zájemcem, co byste doporučoval co mám zítra udělat.
Václav Mimráček
Na www.proficloud.net, které vidíte zde na obrazovce, je možné se připojit, dostanete login, password a můžete si vytvořit hardwarovou strukturu a přidávat si jednotlivé komponenty do sítě. Stačí pouze přidat si jednotlivé prvky do sítě, následně přidat Proficloud, který zastřešuje celé Proficloudové řešení a potom oživit komunikaci mezi Proficloudem a Profinetem a tím pádem začleníte proficloudový účastníky do Profinetové sítě. A to je celé.

Proficloud je zajímavé řešení, ale doporučujeme kontaktovat Phoenix Contact, protože to správné řešení je o konzultaci.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat registraci odborných seminářů nebo
o aktuální papírový katalog
automatizačních prvků PHOENIX CONTACT
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933