Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

PHXC: Nový systém průmyslových relé Rifline complete


Document Actions
PHXC: Nový systém průmyslových relé Rifline complete
V dnešní době je na trhu k dispozici bezpočet reléových rozhraní. Jaký užitek tedy může uživatelům přinést další nový reléový systém? S dokončením systému Rifline complete společnost Phoenix Contact vyvinula řešení, které otevírá další potenciál pro optimalizaci. Nový systém průmyslových relé Rifline complete nabízí snadnou obsluhu, intuitivní a rychlé sestavení, zapojení a označení i snadnou údržbu.
Autorský článek, ze dne: 23.06.2015


Téměř žádná jiná elektromechanická průmyslová součástka se nevyužívá tak často a tolika způsoby, jako elektromechanické relé. Bez ohledu na to, co se má sepnout, a v jakém průmyslovém odvětví se má využít, správně vybrané a kvalitní relé tuto práci vždy spolehlivě odvede. Samotný seznam elektrických požadavků je velmi rozsáhlý a zahrnuje spolehlivé spínání nepatrných proudů  má a napětí v měřicích obvodech i výkonové spínaní v síťových aplikacích. To znamená, že výběr správného relé je klíčový, protože se od něj bude očekávat spolehlivost po celou dobu jeho životnosti, a proto musí být kvalitně zkonstruováno. 


Rychlé a přehledné sestavení, zapojení a označení
Ať už je daná aplikace jednoduchou potenciálovou izolací mezi řídící jednotkou a polem, znásobením kontaktů nebo  zesílením výkonu, uživatelé si mohou vybrat ze širokého sortimentu různých produktů nabízených různými výrobci. A právě zde začíná pro uživatele těžké rozhodování: Všechny komponenty se musí snadno obsluhovat, dokonce i když se pro různé úkoly používají různá rozhraní. Sestavení, zapojení a označení relé musí být intuitivní, rychlé a přehledné. Jedině tak se dá dosáhnout zjednodušení plánování a implementace, díky nimž se optimalizuje čas, úsilí a náklady. Kromě toho musí mít relé co nejmenší rozměry, zvláště pokud jde o šířku a hloubku krytu. Tím se zajišťuje flexibilita, když se relé používají v řídících skříních nebo boxech.

Pokud jde o provozní parametry, relé musí splňovat ještě další požadavky. Například zásuvná relé se snadno udržují, protože je lze rychle a snadno nahradit, když dosáhnou konce své životnosti. Nezbytná přehlednost je zajištěna jasnou indikací stavu signálu na LED displeji a jednoznačným označením rozhraní. Dalším důležitým faktorem je to, že moduly musí umožňovat jednoduché zacházení, i když se aplikace upraví nebo vylepší.


Snadný upgrade na časovací modul

Rifline complete, nový systém průmyslových relé od společnosti Phoenix Contact, splňuje všechny uvedené požadavky. Uživatelé si mohou v závislosti na svých požadavcích vybrat z pěti základních modelů, od modelu RIF-0 s šířkou 6,2 milimetrů a jedním kontaktem až po výkonový RIF-4 se třemi přepojovacími kontakty, přičemž ke všem lze volně připojit další relé. Produktovou řadu doplňují úchyty relé a zasouvací funkční moduly s LED displejem, ochranou polarity a ochrannými obvody. Když je třeba provádět četná spínání, lze použít základní modely pevných relé RIF-0 a RIF-1, která se neopotřebují.

I když jednotlivé komponenty lze volně kombinovat, produktová řada obsahuje také široký sortiment předem sestavených a otestovaných kompletních modulů připravených pro montáž a zapojení. Vynikajícím výrobkem v tomto sortimentu je tenký zasouvatelný časovací modul se třemi funkcemi časovače: zpoždění sepnutí, jednorázová náběžná strana, a impulz. Uživatelé mohou nastavit čtyři časové rozsahy, od 0,5 vteřiny až po 100 minut. Tento modul je vylepšením modelu Rifline complete na časovací relé, a podobně jako všechny standardní funkční moduly této konstrukce může být zapojen do všech verzí, od RIF-1 po RIF-4.

Výhody pro uživatele začínají už při zapojování, protože osvědčená technologie zapojování push-in zaručuje rychlé zapojení vodičů bez použití nářadí. V tomto případě se připravený vodič pouze zasune do relé, a to s minimální námahou. Tím se výrazně snižuje doba instalace a náklady s ní spojené. Konstantní kontaktní síla a trvale spolehlivé
propojení zaručuje širší použitelnost celé aplikace. Pokud je to nezbytné, vodič se může snadno vytáhnout stisknutím uvolňovacího tlačítka, což lze provést i pomocí propisky.


Rychlé můstkování několika reléových rozhraní
Pokud je třeba propojit několik relé, všechny základny lze na řídící straně snadno propojit pomocí zásuvného můstku, a to díky jejich odpovídajícím obrysům. Díky tomu lze základní modely instalovat v jakékoli kombinaci, bez ohledu na jejich velikost, a i přesto lze provést rychlé můstkování. Pomocí modelů RIF-0 a RIF-1 lze základní propojení na kontaktní straně provést také pomocí zásuvného můstku. Zásuvné můstky i označovací materiál spolu s testovacími zástrčkami jsou součástí standardního příslušenství sortimentu svorkovnic Clipline complete, které mnoho uživatelů již používá, a proto je mají na skladě. Tím se zkracuje čas potřebný pro plánování, nákup a řízení skladových zásob jednotlivých součástek.

Od tenkého spojovacího relé RIF-0 až po kompaktní smluvní výměnu RIF-4 s parametry 440V AC/16A, se nový systém reléových systémů Rifline complete může pochlubit tím, že splňuje základní požadavky, které uživatelé mají na reléová rozhraní, když plánují, konfigurují a implementují své aplikace.

Zatímco kompletní sortiment označovacího materiálu zajišťuje přehlednou instalaci. Kromě toho veškeré příslušenství pochází z osvědčené produktové řady svorkovnic Clipline complete, takže uživatelé budou znát způsob jejich použití a materiál již mají na skladě. Jednotná konstrukce zajišťuje rychlou a snadnou modernizaci nebo modifikaci celé aplikace. U univerzálního zásuvného časovacího modulu lze jeho rozhraní snadno upgradovat na časovací relé.

Autor článku:  Dipl. Ing. Sarah Pyritzová, vedoucí produktové řady
digitálních rozhraní, Phoenix Contact Electronics



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů Phoenix Contact

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933