Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Svorkovnice určená pro sběrnici KNX


Document Actions
Svorkovnice určená pro sběrnici KNX
Systémové instalace (určitě ne chytré a inteligentní) jsou velice dobrým pomocníkem, pokud si jednotlivé instalované prvky mohou vyměňovat data. Datový tok umožňuje sběrnice. Zpravidla dvouvodičová dálnice má na svědomí všechna kouzla, která se dějí v domě s tímto typem elektroinstalace. Kromě správné topologie sběrnice je také důležité správné a přehledné spojení. Ten, kdo se v branži pohybuje ví, že možnost rozpojení sběrnice je při některých servisních zásazích celkem důležitá. Phoenix přichází s typizovanou sběrnicí na DIN lištu ...
Miroslav Minařík, ze dne: 17.09.2018


Myslíte, že svorkovnice určená pro sběrnici KNX je něčím neobvyklá? Od produkťáků z Phoenix Contact nosím v kapse tuto svorkovnici určenou pro sběrnice systémových instalací.

Svorkovnice Phoenix Contact určená pro sběrnici KNX
Pro větší náhled kliknout!

Uvedl jsem pro sběrnice. Tedy myšleno obecně pro systémové instalace, protože většina používá stejný typ vodičů, resp. kabel J-Y(St)Y 2x2x0,8 a nápis KNX na svorkovnici může být jakýkoliv. Ovšem barvy pólů na svorkovnici odpovídají použití KNX, protože se používá červená pro kladný a černá pro záporný pól zdroje napájení.

Push-in svorkovnice určená pro sběrnici KNX  Klema svorkovnice určené pro sběrnici KNX
Pro větší náhled kliknout!

Tato svorkovnice je vybavena upínacím, bezšroubovým systémem Push-in. Což prakticky znamená velice pohodlné připojování i odpojování, přičemž je zajištěn trvalý přítlak. Svorkovnice sestavíte na DIN lištu a požadované póly propojíte pomocí klem.

Svorkovnice určená pro sběrnici KNX v řezu
Pro větší náhled kliknout!

V praxi jsem viděl různá provedení spojení sběrnic systémových instalací. Provedení vždy odpovídalo svému dodavateli. Pokud šlo o systémového integrátora nebo jeho zakázku, byla sběrnice spojena přehledně. Existovaly však případy, kdy byl autorem někdo "méně odpovědný" a spojení sběrnic bylo více, než nepřijatelné.

Co vše se může dít, pokud sběrnice ztratí svou konektivitu je námět na další článek. Zde máme jedno z řešení k serióznímu spojování sběrnicových vodičů od evropského výrobce.






POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu svorkovnic PHOENIX Contact

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933