Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

PHOENIX CONTACT: Pohled z druhé strany - inteligentní budovy, Ethernet a LON sítě


Document Actions
PHOENIX CONTACT: Pohled z druhé strany - inteligentní budovy, Ethernet a LON sítě
Decentralizované inteligentní budovy nemusejí vždy využívat výkonné systémy řízení pro zpracování a vyhodnocení signálů v množstvích od jednotek až po několik tisíc vstupů. Překrývání procesu projektování a realizace znamená převzít záruku také za komunikaci mezi funkčními celky tvořící vlastní strukturu systému. Standard LON umožňuje ...
Edmund Pantůček, ze dne: 15.09.2006

Řízení pro inteligentní budovy na bázi LON protokolu

Decentralizované inteligentní budovy nemusejí vždy využívat výkonné systémy řízení pro zpracování a vyhodnocení signálů v množstvích od jednotek až po několik tisíc vstupů. Překrývání procesu projektování a realizace znamená převzít záruku také za komunikaci mezi funkčními celky tvořící vlastní strukturu systému. Standard LON umožňuje stavbu bezbariérové komunikační sítě a použití zařízení také bez vazby na příslušný systém řízení a managementu budov.

Inline Control Server – srdce inteligentních budov

V ideálním případě mají programovatelné automaty modulární koncepci a dají se dle potřeby přizpůsobit požadovanému počtu signálů na vstupní i na výstupní straně. Za název vděčí především svým kompaktním rozměrům, které předurčují tyto PLC s krytím IP20 k použití přímo na DIN lištu v rozvaděčích. Vzhledově a rozměrově dodržují instalační koncepci řady Inline firmy PhoenixContact. Díky invenci vzhledu a konceptu vazebních prvků nedochází při instalaci jednotlivých vstupně výstupních modulů ke zbytečným chybám propojení a zároveň se významně zkrátí čas pro uvedení celého systému do provozu.
Stavebnicová konstrukce modulů přebraná z řady Inline Modular umožňuje pohodlné funkčně a datově orientované plánování a realizaci úloh.
Řídicí funkce lze sdružovat v kompaktních automatizovaných modulech typu InlineControlServer, které jsou tak svým informačním obsahem pravým srdcem inteligentních budov. Produktová řada programovatelných automatů ICS odpovídá LON protokolu podle standardů i podle normy LON/IP (EN 14908) jako LonMark kompatibilní zařízení pro komunikaci s ostatními účastníky v rámci všech používaných síťových LON řešení. Nabízí se tím zvýšená provozuschopnost oproti tradičním zařízením využívajícím neuronové čipy.
Jednotlivé úlohy mohou být soustředěny a integrovány v dílčích HW a SW stanicích a může být navržena jejich spolupráce. To rovněž snižuje náklady při projektování, realizaci a servisu. Modulární stavba InLine Control serveru umožní projektování zaměřené na popis funkcí nebo datových bodů a společné zastřešení řídicích funkcí v kompaktních řídicích stanicích coby těžišti informačního systému.


Klik pro větší náhled.
Obr.1.: ICS otevírá prostor pro novou výkonnostní třídu PLC firmy PhoenixContact

PLC řady ICS tak otevírá zcela novou výkonnostní třídu v automatizaci pomocí LON a nachází nové uplatnění především v managementu služeb moderních průmyslových staveb.
Pro použití jsou dvě rozdílná řešení: ICS-709 je vybaven sběrnicí pro připojení modulů Interbus, rozhraními RS 232 a TP/FT-10. ICS-852 obsahuje navíc kromě dříve zmíněných sběrnic i dva ethernetové porty s integrovaným přepínačem pro LON/IP komunikaci.
Datové uzly lze vytvářet na páteřní síti z libovolné polní instalace při využití LNS software jako je Device Manager, LNS DDE server a programovací prostředí. Všechen uvedený software je součástí balíku IPOCS včetně rozsáhlé knihovny modulů, simulace na PC, možnosti využít již hotových zdrojových textů nejen pro LNS-Plug-ins, ale i pro makra LonMark. Tak vznikají nové možnosti logického uspořádaní, které se může libovolně konfigurovat a není vázáno na hardwarové uspořádání síťové struktury.
Samozřejmostí je podpora nejen během provozu, servisním zásahu, ale i funkce právě pro podporu při uvádění do provozu, při lokální obsluze a zpracování chybových i běžných zpráv od vstupně-výstupních modulů bez předcházející konfigurace a programování.


Klik pro větší náhled.
Programování dle standardu LonMark

Grafické programovací prostředí IPOCS – „Interactive Programming of
Open Control Systéme“ je optimalizováno pro automatizaci budov a umožňuje použitím specifických sestav vypínat nebo uspávat připojená zařízení aplikacemi vytvořenými v IPOCS. Konfigurátor sběrnice je schopen zobrazit použité moduly, funkční celky a jiné objekty určené pro LonMark, jako je například řízení osvětlení, klimatizace a vytápění. Opakovaně používané programové sekvence lze ukládat ve formě makra nebo knihoven. ICS nabízí poprvé plnou kompatibilitu s LonMark při současném zachování volnosti programování a samostatné konfiguraci modulů pro vstupní nebo výstupní signály.


Klik pro větší náhled.

IPOCS automaticky generuje data ve formátu XIF jako LNS-Plug-in pro konfiguraci a údržbu a podporuje tak systémovou integraci ICS Inline řídicích systému s síťovým software určeným pro správu sítí založených na LNS.
Obsahuje také výkonné knihovny ke grafickému programování maker InLine Control serveru. Makra a knihovny mohou být průběžně vytvářeny a archivovány.

Propojení s řídicím systémem

K propojení s řídicím systémem lze pro unifikovaný přenos dat z ICS jako zdroje informací ze snímačů a akčních členů použít OPC server bez nutnosti dodatečných rozhraní pro převod z proprietálního řešení na všeobecně uznávaný komunikační standard LON. ICS a Inline modulární řešení umožňuje sjednocené projektování pro automatizaci budov, stejně jako v průmyslové oblasti s využitím prvků, které jsou projektantům důvěrně známé. Což snižuje náklady na školení projektantů, servisních techniků a dalšího personálu. Rovněž výrazně zkracuje potřebné časy nejen při výstavbě ale i uvádění do provozu. Nedílnou součástí při využití prvků firmy PhoenixContact je automatické splnění přísných požadavků dle průmyslových norem.
Také v oboru řízení a optimalizace provozu budov platí motto Phoenix Contact – inspirující inovace. Efektivní a výhodné řízení v sítích LON je přínosem pro konstruktéry a uživatele.

Podrobné informace o systémech LON naleznete zde.

Ing. Frank Knafla, ing. Václav Chytil

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933