Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

TEST QPD spojky nn kabelů od Phoenix Contact


Document Actions
TEST QPD spojky nn kabelů od Phoenix Contact
Spoj v elektroinstalaci je jedním z nejchoulostivějších míst celku. Každý údržbář ví, co dokáže špatný spoj napáchat za škody. Proto elektrikářští praktici věnují spojování, spojům, a tedy i spojkám mnoho ze své pozornosti. Je to praktická a bytelná zářezová spojka QPD různých průřezů, kterou jsme testovali. I když existuje na světě mnoho jiných alternativ, tato nás svou rychlostí zapojení, parametry a cenou opravdu zaujala ...
Miroslav Minařík, ze dne: 22.09.2016

Na trhu máme mnoho různých kabelových spojek. Od jednoduchých až po kabelové soubory. Phoenix Contact přichází netradičně s kabelovou spojkou (prvek systému QPD) se zářezovou technologií. Ano, se zářezovou technologií, kterou dobře známe z telekomunikací. Klasická šroubová spojení dlouhodobě ustupují pružinovým alternativám. Výhody bezšroubových spojů jsou zřejmé. Rychlost připojení/odpojení a odpadá nutnost pravidelného dotahování.


Spojka se skládá ze spojovacího těla a dvou spojovacích segmentů, do kterých provlečeme odizolovanou část kabelu, se srovnanými barvami vodičů tak, aby korespondovaly s barvami druhého segmentu.


Pro větší náhled kliknout!

Vodiče se musí přesně zastřihnout!
Vodiče v segmentu ohneme a štípačkami zkrátíme. Pokud je nezastřihneme dostatečně, segment nepůjde zasunout. Viz detail následujícího obrázku ...


Pro větší náhled kliknout!

Zkrátit bez obav
I když vodiče zkrátíte těsně u segmentu (bez obvyklých elektrikářských rezerv), i přes to je vodič uložen v lůžku dostatečně. Při zasunování protikusu se má zářezový nůž o co opřít.


Nutno najít polaritu kontaktů
Při zasunování segmentu musíte sledovat polaritu zasouvaného segmentu proti kontaktům spojovacího těla. Při podrobnějším ohledání naleznete znak uzemnění a číslované kontakty. Segment lze zasunout pouze proti správným kontaktům protikusu.



Zaříznout a utáhnout
Spoj v zářezovém konektoru vytvoříte pouhým dotažením rukou. Pro zajištění deklarovaného krytí IP69K (+IK07) a zvláště při zapojování více kusů, existuje dotahovací klíč. Správný konečný stav utěsnění a upevnění proti vytržení zjistíte při zacvaknutí západek matice. Ty současně slouží proti samovolnému povolování (např. při provozních otřesech).


A jak to vypadá uvnitř
Na obrázku vidíte detail zářezového nože. Na druhém obrázku deformovnou izolaci po rozpojení segmentu. Samotný vodič nezaznamenal vážnějšího porušení žíly. Spoj se tedy může i častěji spojovat i odpojovat. Maximální četnost ovšem nikdo neuvádí. Prozatím.


Miloš Dvořáček dodal, že by si tento spoj pro jistotu ještě opatřil smršťovací bužírkou, načež Radek Červený namítl, že jde o příliš velký rozdíl mezi průměrem spojky a průměrem kabelů.

A jak se tato spojka zapojuje v praxi?
Jako u každé novinky to chce vyzkoušet rovnou v praxi. Tentokrát jsme nechali zapojovat Miloslava Dvořáčka, který to okomentoval pohledem svých dlouholetých zkušeností se zapojováním. Sledujte následující videozáznam!



Kam se systém QPD hodí?
Výrobce jej určuje do průmyslu, kde se počítá s otřesy, nárazy, vlhkem, prachem a samozřejmě vyžadovanou provozní spolehlivostí. Vzhledem k ceně cca 300,-Kč (brutto) je tato spojka použitelná kdekoliv.

Co čekáme od kabelové spojky?
  • Spojení dvou kabelů (vícero vodičů)
  • Dosáhnout správného kontaktu
  • Zabránit vniknutí vlhkosti a prachu
  • Zabránit vytržení kabelu a poškození spoje
Samozřejmě záleží na prostředí, kde se spojka instaluje, ale pokud máme mít záložní řešení pro nečekané situace, potřebujeme univerzální produkt pokud možno s parametry maximálních mezí.


Můj závěr

Tato spojka je pouze jednou částí uceleného systému QPD, ale svými vlastnostmi a cenou atakuje stávající dostupné spojovací alternativy. Elektrikář nemusí měnit své zvyky ve spojování kabelů, ale pro rozšíření vědomostí o možnostech zářezové techniky ho bude systém QPD určitě zajímat!

 


POKUD PRACUJETE V OBORU,

můžete si zažádat o aktuální

papírový katalog systému QPD od Phoenix Contact

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933