Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

PEZ Prozatimní elektrická zařízení a bezpečnost práce


Document Actions
PEZ Prozatimní elektrická zařízení a bezpečnost práce
Když už chceme plánovat a provozovat prozatimní elektrická zařízení, pak se vřele doporučuje mít na paměti základní pravidla. A to i přesto, že nepotřebujeme tyto znalosti ke své kvalifikaci. Víte, že prozatímní elektrická zařízení nebo jejich části musí být v době, kdy nejsou používány, vypnuty? Vzdálenosti vodičů a kabelů navzájem, od částí budov, od nosných a jiných konstrukcí, musí být voleny podle druhu izolace a způsobu jejich uložení. A možná i zmínka, že "Elektrická zařízení se smějí používat (provozovat) jen za provozních a pracovních pod­mínek, pro které byla konstruována a vyrobena", není vždy dodržovaná tak, jak je zamýšleno. Na co vše ještě pamatovat?
Autorský článek, ze dne: 2.07.2021
reklama


Problematika PEZ byla již dříve řešena mimo technické normy také v legislativě. K tomu krátké připomenutí vyhlášky ČÚBP č. 48/1982 Sb., kterou se stanoví základní požadavky k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení v platném znění. Jedná se o vyhlášku staršího data, která v obecném pohledu obsahuje základní požadavky na bezpečnost elek­trických zařízení a bezpečnost práce. Dnes vyhláška, přesněji její zbývající platná část, obsahuje některé podstatné a užitečné údaje pro elektrická zařízení. U vyhlášky, stejně jako u dříve vydaných technických norem, je třeba při aplikaci ustanovení provádět srovnání s platnou legislativou. Vyhláška uvádí v jedenácté části Elektrická zařízení, v rozsahu usta­novení §194 až 199:


§194 Společná ustanovení

  • (1) Elektrická zařízení musí být před uvedením do provozu odborně prověřena a vyzkou­šena.
  • (2) Elektrická zařízení se smějí používat (provozovat) jen za provozních a pracovních pod­mínek, pro které byla konstruována a vyrobena.
  • (3) Všechny části elektrického zařízení musí být mechanicky pevné, spolehlivě upevněné a nesmějí ovlivňovat nepříznivějiná zařízení; musí být dostatečně dimenzovány a chrá­něny proti účinkům zkratových proudů a přetížení.
  • (4) Části elektrických zařízení musí být provedeny tak, aby na místech, jimiž protéká elek­trický proud, nemohlo za obvyklých podmínek dojít k nebezpečnému ohřátí vodičů.
  • (5) Elektrická zařízení musí být upravena tak, abyje bylo možno podle potřeby vypnout.
  • (6) Elektrická zařízení uváděná do provozu po částech musí mít nehotové části zařízení spolehlivě odpojeny a zabezpečeny proti nežádoucímu zapojení, popřípadě musí být jinak zajištěny, aby ve stavu pod napětím nedošlo k ohrožení osob.
  • (7) Elektrická zařízení, u kterých se zjistí, že ohrožují život nebo zdraví osob, musí být ihned odpojena a zajištěna. §195




Elektrická vedení
  • (1) Elektrická vedení musí být uložena a provedena tak, aby byla přehledná, co nejkratší a aby se křižovalajen v odůvodněných případech.
  • (2) Průchody elektrických vedení stěnami a konstrukcemi musí být provedeny tak, aby nebylo ohrožováno elektrické vedení, podklady, ani okolní prostory.
  • (3) Vzdálenosti vodičů a kabelů navzájem, od částí budov, od nosných ajiných konstrukcí, musí být voleny podle druhu izolace a způsobujejich uložení.
  • (4) Spoje, jimiž se izolovaná elektrická vedení spojují nebo připojují, nesmějí snižovat stupeň izolace elektrického vedení. V trubkách a podobném úložném materiálu nesmějí být vodiče spojovány.


§196 Pohyblivá a poddajná elektrická vedení

  • (1) Pohyblivé a poddajné přívody musí být kladeny a používány tak, aby nemohly být poškozeny a aby byly zajištěny proti posunutí a vytržení ze svorek a zabezpečeny proti zkroucení žil.
  • (2) Při používám rozpojitelných spojů nesmí být v rozpojeném stavu napětí na kontaktech vidlic.
  • (3) Elektrická zařízení, která se napojují pohyblivým přívodem, musí být při přemisťování odpojena od elektrické sítě, pokud nejsou upravena tak, že jimi lze pohybovat podnapětím.


§197 Prozatímní (dočasná) elektrická zařízení

  • (1) Prozatímní elektrická zařízení nebo jejich části musí být v době, kdy nejsou používány, vypnuty, pokud jejich vypnutí neohrozí bezpečnost osob a technických zařízení.
  • (2) Hlavní vypínač musí být trvale přístupný a viditelně označen.
  • (3) Prozatímní elektrická zařízení se nesmějí zřizovat v prostředí s nebezpečím výbuchu.


§198 Elektrická zařízení na pracovních strojích

  • (1) Stroje, zařízení nebo jejich části musí být zabezpečeny proti samovolnému spuštění po přechodné ztrátě napětí v síti; to se netýká případů, u nichž samovolné spuštění není spojeno s nebezpečím úrazu, poruchy nebo provozní nehody.
  • (2) K samovolnému spuštění stroje nebo zařízení nesmí dojít ani v případech nahodilých zkratů nebo zemních spojení v řídicích obvodech. Porucha v řídicích obvodech nesmí znemožnit ani nouzové nebo havarijní zastavení stroje.


§199 Ochranná opatření

Elektrická zařízení musí být ve všech svých částech konstruována, vyrobena, montována a provozována s přihlédnutím k provoznímu napětí tak, aby nebyla při obvyklém používání zdrojem úrazu, požáru nebo výbuchu. Zejména se musí učinit opatření:
  • a) proti dotyku nebo přiblížení k částem s nebezpečným napětím (živým částem),
  • b) proti nebezpečnému dotykovému napětí na přístupných vodivých neživých částech (na­příklad obalech, pouzdrech, krytech a konstrukcích),
  • c) proti škodlivým účinkům atmosférických výbojů,
  • d) proti nebezpečí vyplývajícímu z nábojů statické elektřiny,
  • e) proti nebezpečným účinkům elektrického oblouku,
  • f) proti škodlivému působení prostředí na bezpečnost elektrického zařízení.

Jedním z okruhů řešení elektrických zařízeníjsou pohyblivé a poddajné přívody a šňůro­vá vedení, na která částečně odkazuje §196 vyhlášky. Pro pohyblivé přívody a šňůrová ve­dení platila dosti dlouho ČSN 340350:1964 Elektrotechnické předpisy ČSN. Předpisy pro pohyblivé přívody a pro šňůrová vedeni. Nyní platí ČSN 340350 ed. 2:2009 Bezpečnostní požadavky na pohyblivé přívody a šňůrová vedení, která plně nahradila předchozí normu v roce 2011.

Nová norma byla dána do souladu s vydanými evropskými a českými technickými nor­mami, jak byly vydány za dobu platnosti ČSN 340350. U šňůrových vedení se rozšiřuje použití i pro kabelová vedení, jelikož podmínky pro používání kabelových a šňůrových vedení jsou shodné. Nová norma platí pro pohyblivé přívody elektrických předmětů pevně
připojené i oddělitelné a pro prodlužovací přívody nízkého napětí. Dále platí pro kabelová a šňůrová vedení a kabelové a šňůrové soupravy určené pro zřizování dočasných vedení (např. v prozatímních zařízeních).
Související literaturu hledejte zde!




Na co dalšího ještě pamatovat u provozu prozatimních zařízení?

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933