Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB EPJ: Plánuji instalaci se sběrnicí (3.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.07.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB EPJ: Plánuji instalaci se sběrnicí (3.)


ins_a_3.jpg
Na čtenářem popsanou situaci, která popisuje přípravu na projektování sběrnicového systému reaguje svým názorem specialista společnosti ABB.
Josef Kunc, ze dne: 7.07.2003

Po technické stránce nelze namítat nic proti žádnému z navrhovaných řešení.

Ovšem využití vyšších počtů vedení pro samostatná připojení jednotlivých zásuvek až z rozvaděče se mi jeví přece jen příliš těžkopádným,se zbytečným plýtváním silových vodičů. Je samozřejmé, že nyní se lze jen dohadovat, kam bude směřovat budoucí rozvoj domovních a bytových elektrických instalací, avšak jen ztěží bych předpokládal souběžnou potřebu spínaných zásuvek ve vysokých počtech. Spíše bych to viděl jako postupný nárůst těchto potřeb. V takovém případě lze skutečně vystačit s uložením sběrnice a jejím zavedením do všech přístrojových
krabic vybavených zásuvkami.

Je ovšem potřebné používat co nejhlubších krabic, dovolujících umístění spínacího akčního členu pro zapuštěnou montáž. Výrobci prvků EIB doporučují při průměru 60 mm minimální hloubku krabic alespoň 50 mm. Vzhledem k průměru u nás ponejvíce používaných krabic 68 mm bude vnitřní objem a vnější plocha pro chlazení výkonových částí akčního členu postačující i při poněkud menších hloubkách, ovšem za minimum lze považovat hloubku 45 mm.

Systémová technika EIB se neustále rozvíjí, takže do krabic lze umisťovat i poněkud dražší akční členy, využívající komunikace bezdrátové, provozované v oblasti kolem 880 MHz, namísto komunikace po sběrnici. Další rozvoj systémové techniky EIB a následně i KNX (nadřazený systém obsahující EIB, BATIBUS a HBS) bude obsahovat přístroje ve třech úrovních s možností vzájemné komunikace. Nejvyšší úroveň bude založena jako dosud na využití prvků vyžadujících programování softwarem ETS (programování jen certifikovanými pracovníky), jednoduší z výroby předprogramované přístroje snadno programovatelné zaškolenými elektromontéry (bez nutnosti certifikace) a nakonec prvky (převážně spotřebiče), k jejichž integraci do systémové instalace postačí pouhé připojení do obvodu uživatelem. Z naznačených důvodů vyplývá, že ani není nutné dělat si nyní příliš velké starosti. S největší pravděpodobností postačí jen prostorová rezerva v krabici.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.