Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektro v praxi, díl 5. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.09.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektro v praxi, díl 5.


solid5_3.jpg
Určený pro pracovníky zabývající revizí a kontrolou elektrického nářadí a spotřebičů. Publikace olomouckého vzdělávacího střediska Solidteam. Určeno pro přípravu na zkoušky a následné použití v praxi. Podívejte se co obsahuje tento pátý díl.....
Petr Létal, ze dne: 4.09.2003

Tato publikace byla vydána na popud odborné veřejnosti z důvodu potřeby praktické pomůcky při uplatňování norem ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610 do praxe.

Je zde tedy zpracována nejenom šablona co se při jednotlivých kontrolách a revizích má provádět, ale také návod jak tyto měření a prohlídky provádět.

V této publikaci jsou také podrobně zpracovány související zákony 22/1997 Sb.(technické požadavky na výrobky), zákon 59/1998 Sb. (odpovědnost za škodu způsobenou výrobkem), zákon 505/1990 Sb. (metrologie) a mnohé další. Součástí této publikace je i obrazová příloha.

Podívejte se na obsah sešitu č.5
- - zákon o technických požadavcích na výrobky
- - zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku
- - zákon o metrologii
- - zákoník práce
- - revize a kontroly el. ručního nářadí
- - revize a kontroly spotřebičů
- - kontroly zdravotnických el. přístrojů
- - bezpečnostní předpisy
- - požadavky na měřící přístroje

Ing. Karel Lokajíček k publikaci dodává...

Cílem sedmé pomůcky SET Olomouc je poskytnout ucelené základní informace k řešení různých situací, které mohou nastat při provádění kontrol a revizí elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů.
Celé problematice zajištění bezpečnosti uvedených elektrických předmětů během jejich používání, po opravách a při pronajímání je oprávněně věnovaná značná pozornost. Základní povinnosti vymezuje Zákoník práce, jsou zdůrazněny závaznosti ČSN 33 1600 z roku 1994 (nářadí) a vydáním zcela nové ČSN 33 1610 (spotřebiče.

Při provádění kontrol a revizí jsou kladeny poměrně náročné požadavky na rozhodovací proces.

Technik provádějící revizi nářadí nebo spotřebiče je postaven před skutečnost, že musí rozhodnout některé úkony (zejména, která měření) v rámci této revize provede, aniž by revidovaný předmět poškodil, ale současně si musí být jist, že provedené úkony jsou postačující k prohlášení, že spotřebič (nářadí) je bezpečný. Tyto skutečnosti vedou k (v normě zakotvenému) doporučujícího požadavku, aby kromě odborné způsobilosti ve smyslu vyhlášky 50/1978Sb. byl technik pověřený touto činností speciálně proškolen.

Při tvorbě této pomůcky byly využity poznatky z připomínkového řízení při koncipování ČSN 33 1610, názory publikované v odborném tisku, stanoviska výrobců měřících přístrojů, připomínky ČÚBP, EZÚ atd. Je třeba si uvědomit, že tato pomůcka nemůže při konkrétní práci plně nahradit autorizované znění právních předpisů a norem.

TEXT Z OBLASTÍ
  • Knihy

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.