Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Obecně o předpisech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.02.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Obecně o předpisech


schr_if_04_9.jpg
Znáte posloupnost právní síly předpisů? Kdo vlastně může podat závazný výklad znění technický norem? Záznam z přednášek "Informačních dnů Schrack 2004"....
Jiří Štenc, ze dne: 11.02.2004

Když jsem byl požádán o přípravu přednášky zaměřené na nedostatky ve znalostech nových technických předpisů v oboru elektro, nechtěl jsem, aby vyzněla jako mentorování nebo výčet neznalostí řadových montážních pracovníků. Rovněž se necítím být v roli vyvoleného, který Vás má osvítit. Chtěl bych se spíše, kromě obecných informací, s Vámi podělit o zkušenosti z investiční výstavby - konkrétně o poznatky z větších staveb na území Prahy, doplněné o pár postřehů z revizní činnosti. Vzhledem k zoufalému nedostatku pozitivních zkušeností se bude jednat převážně o zkušenosti negativní.
Dále bych rád upozornil na to, že nehájím obchodní zájmy žádné organizace ani výrobce a jsem zde jako čistě soukromá osoba.

Nejprve stručný úvod o obecně závazných předpisech.
Předpokládám, že už je všem známa posloupnost právní síly předpisů. Jsou to sestupně:

případně i doporučení výrobců spotřebičů nebo zařízení. Pokud jde o takzvanou "nezávaznost" technických norem, připomínám pouze vl. nař. 378/2001 Sb., ve kterém se ukládá provozovateli zařízení povinnost zajistit bezpečný provoz a kde v § 3 a) se pro další požadavky na bezpečnost stanovuje, že musí být "minimálně v rozsahu daném normovou hodnotou" (to znamená konkrétní technické požadavky obsažené v příslušné české technické normě). V současném stavu, kdy je v plném proudu proces přejímání evropských směrnic a norem, není předpisech příliš snadná orientace, zejména pro pracovníky, kteří se touto problematikou soustavně nezabývají.

Z toho vyplývá celá řada nedostatků v provádění instalací a uvádění výrobků na trh.

V odborných časopisech se můžete dočíst mnoha výkladů nebo názorů na ustanovení obecně závazných předpisů nebo norem. Některé z těchto výkladů jsou vedeny z pozice obchodních zájmů autora nebo jeho firmy. Jiné se skutečně snaží o osvětu ve stávajícím poněkud nepřehledném stavu. V obou případech se občas nevyhnou chybám (v případě obchodních zájmů jednostrannému pohledu) a to bez ohledu na předchozí renomé autora.
Považuji za důležité připomenout, že závazný výklad znění technický norem může dát pouze příslušný pracovník normalizačního institutu ...

Vincent Csirik

....(pro obor elektro např. Ing. Csirik), případně jmenovaná technická normalizační komise, zabývající se konkrétní normou. U vládních nařízení a zákonů je to obvykle jmenovaný pracovník ministerstva průmyslu a obchodu. U přejímaných evropských směrnic to může být jmenovaný pracovník ČÚBP.

Vyjádření jiných osob nebo společenství je nutné považovat za názor nebo podnět k diskusi, ale v žádném případě není závazným výkladem.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o. - Dolnoměcholupská 2, Praha 10 – Hostivař - 281 008 231 - info@schrack.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.