Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

PCP#1: Tomáš dozoruje stavbu v Iráku


Document Actions
PCP#1: Tomáš dozoruje stavbu v Iráku
Záznam neplánovaného vysílání s Tomášem Žabkou o zahraničních montážích. Elektrotechnika je napříč světem, napříč obory. Pokud se našinec nechá zaměstnat v místním podniku, například jako revizní technik a nezažije montáž v jiném městě, jiném státě, jiném kontinentu, často se z doslechu domnívá, že ... V této části diskutujeme o jeho dozorování zahraniční stavby. Nejde o připravenou reportáž a dokonce nebylo živé vysílání ani avízováno. Tomáš prozrazuje, co v zahraničí dělá, s kým musí spolupracovat a za jakých podmínek. Pro nezasvěceného se může zdát, že je vyprávění přehnané. Ovšem i my ostatní po světě jezdíme. I my jsme na ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.04.2022
reklama


... stavbách. A v neposlední řadě se Tomášovo vyprávění obsahově shoduje s popisem jiných zahraničních pracovníků z téhož konce světa.
S Tomášem se známe z diskusního fóra. Už je to nějaká doba, co jsme se poprvé domlouvali na debatě, o prozrazení osobních pohledů a zážitků ze zahraničních montáží. Tomáš prozrazuje periody cestování a přibližnou polohu, kde v Iráku setrvává.

... "a na čem pracujete? 
Naše firma se zabývá dodávkou investičních celků v oblasti petrochemie. To znamená, že stavíme, dá se říct, rafinérie na klíč.

A tvé postavení?
Já zastupuji projekci elektro, to znamená, mám na starosti dohled nad projektem. Pomáháme místním nějakým způsobem používat evropské materiály, evropské standardy, protože oni funguji dost živelným způsobem. V Čechách nebo obecně v Evropě v oblasti EXu, jako pro zóny nebezpečí výbuchu, jsou elektrikáři speciálně vyškolení na to, aby pracovali s tímto materiálem. Mají na to zkoušky, certifikáty.


Pro větší náhled kliknout!

V Iráku elektrikáři ti, co staví byty, domy, tak zároveň montují i elektroinstalace v průmyslu, i když s tím nemají sebemenší zkušenosti.

Montáže opravdu fungují značně živelným způsobem. Osobní zkušenost jsem měl v roce 2013, kdy jsem se ptal v Emirátech jednoho místního elektrikáře: "máš tady 4 montéry, když jim řekneš, ať zapojí zásuvku, kolika způsoby ji zapojí?". On vůbec nezaváhal, odpověděl "čtyřma". Jestli dají fázi doprava, doleva to vůbec nikdo neřeší, barevné značení vodičů, prostě drát červenej, černej, zelenej, to co je k dispozici, to použijí.

Třeba momentálně teď vím, že na té jedné stavbě, kde se teď pohybuji, tak jsem potřeboval dotáhnout dočasné napájení a borec vzal dva zelenožluté dráty, v klidu je namontoval do rozvaděče na 160.ku jistič, vodič průměr 2,5mm a natáhl je do rozvaděče a žádný problém.

Vy tam máte zakázku, ty seš tam vyslaný jako ten, kdo to hlídá?
Někdy fungujeme tím stylem, že si nás koupí zákazník, tzn. zákazník uzavře kontrakt s montážní organizací a nás si najme, abychom dohlíželi na to, že montážní organizace dodržuje to, co má. A teď jsem v pozici, že nás zákazník oslovil s dodávkou na klíč. To znamená jsme tam vyslaní, abychom s místními montážními organizacemi pracovali pro zákazníka. To znamená, že konečnou odpovědnost za dílo máme my. Já dohlížím na to, aby místní montážníci pracovali v souladu se standardy a používali materiál v souladu s návodem k použití.

Dubaj je hodně velký level! 

No, počkej! To ne! Tam to byla úplná katastrofa, není snad horšího ...
Já se konkrétně montáže v Dubaji neúčastnil, nicméně do Dubaje pro hliníkárnu jsme stavěli myslím dva kotle.

Tamější montéři všichni špičkové mluvili. Bylo tam obrovské množství Indů. (Já jsem tam teda osobně nebyl) Všichni montéři mluvili anglicky a na stavbě vládl tvrdě (BS) British Standard. Tzn. bez povolenky nenahodili ani jeden jistič. To znamená, na všechno bylo potřeba papíry, striktně se postupovalo podle norem a podle standardu. Nešlo udělat krok vedle. Možná jsi působil na jiné stavbě.


Nakousl jsi British Standard. V Iráku snad není?
Ten British Standard jsem nakousl hlavně z toho důvodu, že platí povolení. To znamená, když je potřeba otevřít dveře rozvodny, musí na to být papír, který je schválený. V Iráku to funguje (alespoň tam, kde teď momentálně jsem) velmi živelně. To znamená, pokud já chci něco zapnout nebo nezapnout, tak jdu do rozvodny zapnu si, nezapnu si. Nikdo nic neřeší.  Tamní jsou v podstatě takový free.

Možná to je tím, že to zatím nebylo předáno do ostrého provozu, ale co vím, že stavby fungují ± stejně, že pokud to není předáno finálně zákazníkovi a probíhají třeba zkoušky, tak v Dubaji i při zkouškách byl požadavek na striktní dodržování papírování. Tady prostě příjde požadavek. Náš čerpadlář nebo pohonář po nás chce otestovat motor. Já řeknu jasně, jdu do rozvodny, vezmu vysílačku, postavím se k vypínači, zeptám se chlapíka na stavbě: "chceš to zapnout?". Až řekne jo, já mu to zapnu. Není jediný problém. 

Když by to bylo v Dubaji, tak je k tomu potřeba papír. Oni tomu říkají permissions, povolenky. Byrokracie tam byla strašná. V tomto je ten Irák dobrý. Bohužel díky odborné úrovni montážních organizací ... (někdy máme štěstí, někdy máme smůlu) Obecně dá se říct, že v Čechách z 10. lidí je 8 použitelných a dva jsou spíš jako do počtu. V Iráku to funguje přesně obráceně, kdy z 10. jsou 2 použitelní a 8 je do počtu.

Když jsem tam byl v roce 2013 tak jsem vyfasoval skupinu asi 15 montážníků, kde vždycky většinou v té skupině jsou dva inženýři, kdy jeden je hlavní a druhý jako vedlejší. Pak je tam skupina lidí, která rozumí elektrice a pak je tam skupina "přidrž, podrž".

Ze 4 elektrikářů ti dva inženýři většinou rukama nepracují, ti jenom jako dohlíží. Čtyři montéři umí pracovat, ale svým způsobem. Takže já první 2, 3 měsíce funguju tím stylem, že si je musím naučit co vlastně mají dělat. Tzn. já jdu první, otevřu skříňku, zapojím, on mě kouká přes ruce a nosí nářadí.

To byla další věc! Musel jsem se naučit, jak se arabsky řekne jaké, které nářadí, protože oni jsou anglicky nulový. Základní slova nářadí v arabštině si musí člověk zapamatovat a pak už to je dobrý, protože vždycky vezmu montéra řeknu mu co si má vzít s sebou a jde se montovat.


Když už jsem je to naučil, tak pak už ti lepší dokázali číst i výkresy. To znamená, řekl jsem číslo čerpadla, řekl jsem mu jakou skříňku, dal jsem mu do ruky výkres a věděl jsem, že když tam půjde, tak na 80% to bude dobře. Bohužel teď, co jsem tady na stavbě, tak z pravděpodobnosti kvality správné montáže mám objektivní hrůzu.

Skupina, co jsem si vycvičil v tom roce 2013, zůstala na jiné stavbě a tady jsem vyfasoval nové lidi. Ty zatím nemám "oťukané". Strávil jsem na této stavbě, dá se říct jeden měsíc, a není to úplně šťastný.

Nerozumím tomu. Přijedeš do Iráku a dostaneš někoho, koho vylosují bez výběrového řízení?
Co se týče montážníků ... najímá se montážní organizace, protože montéři jsou většinou té místní lokality. Tam to funguje tak, že

organizace "jde" a posbírá lidi třeba ve vesnici. Ty lidi co zrovna nemají co dělat.  Tvrdím, že kolikrát elektrikáře dělá pastevec ovcí, kdy jeden den dělá elektrikáře a další den ho chytne jiný náčelník a ten elektikář dělá svářeče.
 
Takže je to takové nešťastné. Nicméně musíme dělat s tím, co je. Nejvíc mě může naštvat třeba ...


Konec přepisu mluveného slova.
Závěr si poslechněte v níže uvedeném klipu.





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933