Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pavouk 2.0 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.06.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pavouk 2.0


lgt_pav.gif
Může Pavouk 2.0 spřádat sítě i ve Vašem počítači ? V závěru minulého roku byla firmou MOELLER uvedena do distribuce první verze programu PAVOUK, určeného pro dimenzování nn sítí osazených jisticími přístroji Felten&Guilleaume a Moeller.
Jaromír Pávek, ze dne: 19.06.2002

Za relativně krátkou dobu si program získal řadu uživatelů z řad projektantů a výpočtářů. V současné době je uváděna nová verze programu přinášející celou řadu změn a vylepšení. Záměrem vývojářů je nalezení přijatelného kompromisu mezi požadavky na jednoduchost a intuitivnost, umožňující rychlé řešení standardních situací, a potřebou zachování maximální variability a otevřenosti nutné pro řešení komplikovaných instalací v průmyslu.

Úpravy výpočetního jádra programu přináší následující nové možnosti:
· Kromě sítí TN je nově zavedena možnost řešení sítí IT a TT. Nově zavedena možnost řešení sítí různých napěťových soustav do 1000V (kromě 400/230V např. 690/400V a další).
· Nové řešení 3-fázových i 1-fázových sítí, výpočet zatížení jednotlivých fází. Označování připojených fází ve schématu zapojení.
· Nové prvky Vypínač a Kompenzace. Výpočet účiníku v uzlech sítě.
· Při napájení z nadřazené sítě možnost alternativního zadávání hodnot impedance místo zkratového výkonu (má význam např. při řešení instalací ve zdravotnictví).
· Nově možnost zadávaní mezních úbytků napětí dU a času odpojení místa poruchy od zdroje tv lokálně pro každý prvek, možnost hromadné editace zadaných hodnot.
· Nově možnost zobrazování impedance zkratové smyčky pro 1-fázový zkrat.

Zlepšení uživatelského interface přináší především snazší ovládání podobné standardním CAD systémům (AutoCAD). Z řady novinek vybíráme:
· Nová funkce krok Zpět (Undo), nová funkce Zpátky (Redo).
· Opakování naposledy volané funkce z kontextového menu aktivovaného pravým tlačítkem myší.
· Nová funkce Skupina: vkládání typických skupin prvků (např. napájení přes trafo, motorový vývod s jističem...).
· Nová funkce Protáhni: editace tvaru a polohy čárových objektů, editace polohy projekčního označení.
· Možnost výběru prvků k editaci (kopie, posun, vymazání) pomocí výběrových oken. Možnost variantně nastavit chování výběrových oken dle standardu AutoCAD, nebo Windows.
· Možnost vícenásobného kopírování objektů s následnou automatickou úpravou projekčního označení tak, aby nevznikaly duplicity v rámci schématu zapojení.
· Možnost nastavení chování funkce Zoom (režim AutoCAD, nebo Windows, nastavení citlivosti).
· Volná grafika nyní přístupná přes ikony v nástrojovém panelu.


Pro detail klikněte!

Výrazné změny zasáhly též databáze prvků.
Vedle vylepšeného databázového ovladače byl doplněn sortiment nejvýznamnějších dodavatelů komponent nevyráběných firmou Moeller (transformátory, generátory, kabely, kompenzační kondenzátory). Zůstává zachována možnost uživatelského doplnění databází (při instalaci nové verze budou stávající uživatelské databáze automaticky přeneseny do nové verze).

Rozšířeny jsou možnosti tisku schématu zapojení řešené sítě. Tiskový výstup nyní řešen podobně jako u standardních CAD systémů (AutoCAD).

Bližší informace naleznete na WWW.MOELLER-CZ.COM; zde je možné si program zdarma stáhnout (včetně elektronické verze manuálu). Instalační CD, případně tištěná verze manuálu bude zaslána zdarma na vyžádání. Případné dotazy a směřujte prosím na e-mailovou adresu pavouk@moeller-cz.com. 

Moeller, Elektrotechnika s.r.o. Moeller, Elektrotechnika s.r.o.
Komárovská 2406, 193 00 Praha 9 Třebovská 480, 562 03 Ústí nad Orlicí
tel.: 02-67990411, fax: 02-67990419 tel.: 0465-519611, fax: 0465-519619

pavouk@moeller-cz.com

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Eaton Elektrotechnika s.r.o. - Komárovská 2406, Praha 9 - 267 990 411 - ElektrotechnikaCZ@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.