Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Plánuji instalaci se sběrnicí (1.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.06.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Plánuji instalaci se sběrnicí (1.)


ins_a_3.jpg
Protože mě v nejbližší době čeká projektování a instalace mých vlastních domovních rozvodů a rád bych časem využil některých možností BUS systému, neustále přemýšlím, jak by ta instalace vlastně měla vypadat.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.06.2003

Protože mě v nejbližší době čeká projektování a instalace mých vlastních domovních rozvodů a rád bych časem využil některých možností BUS systému, neustále přemýšlím, jak by ta instalace vlastně měla vypadat.

Jak provést elektroinstalaci tak, aby byla připravena na pozdější zprovoznění BUS systému? Dejme tomu, že máme položit jeden samostatně jištěný okruh, který bude mít 5 zásuvek. V klasické elektroinstalaci bychom je propojovali smyčkováním a spínat lze pouze všechny tyto zásuvky nejednou. Ale při zprovoznění BUS systému budeme požadovat až 100 % variabilitu (či jak to definovat), zkrátka možnost spínat každou z těchto pěti zásuvek nezávisle na ostatních.

Při instalaci během stavebních prací máme v podstatě 3 možnosti, jak toto provést:

1.) Smyčkování,
t.j. vést z rozvaděče kabel 3C k první zásuvkové krabici, odtud k druhé, atd. Zároveň se silovým kabelem zavedeme do každé ze zásuvkových krabic i smyčku BUSového kabelu 2x2x0,8. Předpokládáme umístění akčních členů v krabici pod zásuvkou.

2.) Vést z rozvaděče samostatný kabel
3C ke každé zásuvkové krabici, celkem tedy 5 kabelů. Předpokládáme umístění akčních členů na DIN liště v rozvaděči.

3.) Opět předpokládáme umístění akčních členů na DIN liště v rozvaděči.
Z rozvaděče povedeme k první zásuvce kabel 7C. Od první ke druhé zásuvce bychom potřebovali vést kabel 6C, ale protože se nevyrábí, použijeme opět 7C. Od druhé zásuvky ke třetí už nám stačí kabel 5C, od třetí ke čtvrté opět 5C, a poslední použitý kabel bude 3C. Tímto získáme možnost propojení fázového vodiče pro každou zásuvku přímo z rozvaděče a vodiče PE a N budou pro všechny zásuvky společné.

Při kompletaci instalace dle bodu 3 máme 2 možnosti:

Při instalaci dle bodů 2 a 3 můžeme, ale nemusíme do krabic pod zásuvky zavádět BUS kabel.
Instalace dle bodu 3 je oproti 2 tím výhodnější, čím větší je vzdálenost první zásuvky od rozvaděče, protože v bodě 3 vedeme samostatně pouze fázi, PE a N jsou vedeny pro všechny zásuvky jen jednou.

Zajímalo, jaký názor na to budou mít odborníci, a čtenáři tohoto portálu.

Miroslav Bardoděj

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.