Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Ozvučení restaurace, pizzerie, baru či kavárny


Document Actions
Ozvučení restaurace, pizzerie, baru či kavárny
I přes to, že se aktuální situace shromažďování osob nevyvíjí k navštěvování veřejných míst, projekty a plánování probíhají i nadále. Jak v době digitalizace navrhovat ozvučení restaurace, pizzerie, baru či kavárny? Tím nejzastaralejším ozvučením v restauracích jen dnes kombinace Hifi receiveru a dvou napojených „bedýnek“. To že příjemná hudební kulisa k jídlu a pití prospívá, je jasné, a proto nastává čas na kvalitnější ozvučení.
Kamil Toman, ze dne: 20.03.2020
reklama


Nezřídka se v těchto prostorech používají i další zdroje hudebního signálu, např. výstup ze satelitního přijímače (pro spor. přenosy), výstup z počítače (Mp3 a internetová rádia), ale také i signál z mikrofonu (např. v kasinech). Ať tak či onak, signály musíme smíchat a výkonově zesílit. Chtěli jsme-li ušetřit a stále používáme HiFi receiver jako hlavní zesilující prvek, čeká nás nemálo problémů, tím prvním bude rozšíření ozvučení na chystanou zahrádku. Použijme raději rozhlasovou ústřednu.


Jako základní modely (lišící se výkonem) Dexon nabízí řadu JPA 1185, JPA 1306, 1505. Tyto umí směšovat a umí budit 3 zóny (např. restauraci, zahrádku, zázemí) tímž signálem. Sofistikovanějším řešením je použít tzv. maticovou rozhlasovou ústřednu JPA 6120 nebo JPA 6240. Ta směšuje, zesiluje a umí budit až 6 zón, ale navíc v každé zóně může hrát jiná hudba. Takže např. pohoda v restauraci a něco živějšího na zahrádce.

Vývoj v rozhlasových ústřednách jde ale stále kupředu. Tím nejmodernějším řešením ozvučení, je ozvučení digitální po počítačové síti. Proto výše uvedené ústředny můžete pořídit ve verzi IP nebo WiFi a pak je snadno ovládat přes počítač, přehrávat internetová rádia, volat do nich, plánovat znělky a spuštění, mít spoustu aplikací a mnoho dalšího.

Přehrávání hudby pro veřejnost a zaměstnance má dva úskalí. Tím prvním je fakt, že dříve nebo později se Mp3 soubory nebo rádia oposlouchají. Hudební kulisa už nebude tak zajímavá, bude známá a vznikne potřeba přeladit rádia nebo stáhnout jiné Mp3. Tudíž nastávají mezi zaměstnanci dohady, co vlastně poslouchat a komu se co líbí. Druhým úskalím je zákonná nutnost platit autorské poplatky a je jedno jestli posloucháte FM rádio, internetové rádio nebo Mp3 soubory. Oba problémy řeší služby streamování hudby a reklam InStore Radio Lite a InStore Radio Full. Hudební podkres je tvořen „dál a dál“ automatem, takže se neoposlouchá, a nemusíte platit autorské poplatky OSA a Intergramu.



Nyní k samotným reproduktorům. Jako reproduktory volíme oblíbené SP 412, SP 512 až největší SP 812 (konzola je součástí). Ty se hodí jak do interiéru, tak i na venkovní, částečně zastřešené, prostory. Má-li být ozvučení výkonné, rozhodně instalujeme SP 812 nebo BC 800, popř. BC 1000 na držácích.

Pro ty prostory, jež mají podhledový strop, navrhujeme instalovat kvalitní podhledové reproduktory RP 124, RP 122, RP 81×111 nebo RP 91 s výborným zvukem. Mohou hrát slabě i hlasitě a hlavně stále kvalitně.

Pokud je buzení ve 100V vysokoimpedančním režimu (což není nic špatného a naopak jej z praktického hlediska doporučujeme), vybíráme reproduktory z řady RPT. Mezi sebou se liší opět velikostí a zvukem. Výhodu mají v jednoduchém paralelním zapojení a tudíž v levnější potřebné kabeláží.

Posledním typem ozvučovaných prostor jsou prostory „malé“. Jedná se obvykle o zázemí, chodby, kuchyni a WC. Nejenže zde není nutné instalovat příliš kvalitní reproduktory, ale není k dispozici ani tolik místa. Proto ze sortimentu vybíráme menší reproduktory z řady RPT anebo vlhkuodolné typy z řady RP

Níže uvedené výkresy ukazují, jak se podhledové reproduktory v restauraci, baru nebo kavárně obvykle rozmísťuji.



Často se vyskytne potřeba, aby zvuk byl opravdu hlasitý a takříkajíc „ohromující“. Opakovaně se s tím setkáváme u ozvučení spor. přenosů. Zvuk doprovázející video projekci musí „překřičet“ diváky. S tímto požadavkem je záhodno počítat již při návrhu ozvučení. Položte si otázku: „Je má restaurace / bar / kavárna spíše pohodová, klidná, nebo chci šrumec, hodně návštěvníků, tedy jít cestou pivnice?“ Srozumitelněji řečeno, jsou-li naše prostory spíše na pohodu, instalujeme menší ozvučení, naopak, jsou-li naše prostory pro masu lidí, ozvučení bude potřeba silnější.

Silnější ozvučení potřebuje basy. K tomu se nabízí tzv. subwoofery, což jsou reprosoustavy hrající basy. Mohou již mít vestavěný zesilovač. Mohou vypadat domácky jako dřevěnné, nebo jako profesionální robustní. Umísťujeme je do skrytého místa, nejlépe do rohu místnosti. Subwoofer, ať už domácí nebo profesionální je velice vhodný i pro tichý poslech – zvukovou kulisu. Hudební pásmo totiž příjemně doplní o nejnižší basy, čímž se atmosféra prostoru ještě více „zútulní“. Návštěvníci se pak v tomto prostředí mnohem lépe cítí.

Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEXON CZECH s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933