Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Hospodářská komora České republiky sdružuje profese.


Document Actions
spe.gif
Hospodářská komora České republiky (HK ČR), vědoma si organizační roztříštěnosti ve všech řemeslných profesích se snaží jim být ve sdružování nápomocna. Ke stávajícím, převážně ekonomickým a právním odborným sekcím, které sdružují podnikatelské subjekty téže profese, přibude další a to ryze profesní Elektrotechnická sekce HK ČR (ES HK ČR).
Julius Růžička, ze dne: 5.11.2002
reklama

Vážení pánové!
Vyzývám členy HK ČR ke kontaktu s členy představenstva HK ČR a své příslušné KHK. Seznamte je s naším způsobem sjednocení, nutností vzniku Krajských odborných sekcí a nutností změny Pravidel o začleňování společenstev do HK ČR tak, aby byla menším a regionálním společenstvům dána možnost začlenění do HK ČR prostřednictvím OHK.

 

Jen tak bude možno ustavit Krajskou odbornou sekci z členů HK ČR. Je nutné upozornit členy představenstva HK ČR, že pokud začlenění nebude takto umožněno tj. změnou „Pravidel“, jiný předpis ani zákon způsob začleňování společenstev do HK ČR neřeší, veškerá snaha o sjednocení elektrotechniků a tím zvýšení prestiže HK ČR tzv.“vyšumí v niveč“ a „zlí jazykové“ mohou tvrdit, že tyto aktivity nejsou pro všechny členy představenstva HK ČR zajímavé a důležité. Je na čase přesvědčit tyto „zlé jazyky“ o opaku a představenstvo HK ČR o nutnosti jednat urychleně ve prospěch všech profesí v HK ČR. Při předpokládaném cyklu jednání představenstva HK ČR jednou za dva měsíce, zbývá do konce roku 2003 sedm dní.

Za tu dobu se dá hodně projednat a udělat, ale i hodně „prošvihnout“! To se však týká i nás!

Hospodářská komora České republiky sdružuje profese.

Hospodářská komora České republiky (HK ČR), vědoma si organizační roztříštěnosti ve všech řemeslných profesích se snaží jim být ve sdružování nápomocna. Ke stávajícím, převážně ekonomickým a právním odborným sekcím, které sdružují podnikatelské subjekty téže profese, přibude další a to ryze profesní Elektrotechnická sekce HK ČR (ES HK ČR). O ustavení této odborné sekce představenstvo HK ČR na žádost Elektrotechnických svazů, některých cechů, společenstev a členů Okresních hospodářských komor s elektrotechnickou profesí a působících na uzemí celé Moravy, Slezska a v části Čech jedná a usiluje. Na jednání přípravného výboru, které se konalo 15. 10. 2002 byl projednán a schválen Statut ES HK ČR a zvoleny volené orgány sekce t j. Rada sekce a místopředsedové. Předsedu jmenuje ze svých řad představenstvo HK ČR, čímž je dána objektivita řízení. Všechny profesní věci jsou svěřeny 1.místopředsedovi. Tohoto ustavujícího jednání se, bohužel, nezúčastnili zástupci všech aktivních cechů a společenstev z krajů ČR.

Základními rysy Statutu ES HKČR je zachování suverenity všech členských subjektů,zvýšení profesionality všech elektrotechniků ve prospěch bezpečnosti a kvality elektrických zařízení a bezpečnosti laické veřejnosti toto zařízení užívající bez ohledu na to, v kterém kraji kdo působí nebo bydlí. Zachování suverenity jednotlivých Svazů, cechů a společenstev je garantováno vznikem Rady ze 14 zástupců 14 krajů. V krajích se v Krajské elektrotechnické sekci (KES) při Krajské hospodářské komoře (KHK) mohou sdružovat regionální Elektrotechnické svazy, cechy a společenstva, právnické či fyzické osoby téže profese. Zástupce do Rady si zvolí ze svého středu.

Možnost sdružit se do jednoho profesního celku již podnikatelé v kraji mají, teď jen najít důvod proč se sdružit. Jedním z důvodů sdružování se v jeden profesní subjekt je zvýšení profesionality na profesionální úrovni, se systémem a koncepcí profesního vzdělávání. Těch „profesí“ je v poslední větě hodně, ale hlavním cílem všech řemeslníků by měla být právě „profese“, potom „profese“,.potom lidé profesi konající a její výsledky využívající a až pak místo, kde se sejdou profese a lidé. V Radě ES HK ČR jsou sice zástupci všech krajů, ale např. v pracovní skupině pro vzdělávání nebo pro technickou legislativu mohou pracovat ve prospěch všech elektrotechniků odborníci třeba z jednoho kraje nebo subjektu. Výsledky jejich práce projedná a schválí Rada a až pak můžou nabýt účinnosti nebo být předány k dalšímu řízení . Je tak zajištěna objektivita a další důvod ke sdružování. Pokud se někdo spokojí s nevědomostí či neznalostí nebo malou znalostí problematiky, nových technologií a legislativy ve svém oboru a v podnikání, najde mnoho důvodů proč se nesdružovat. Chce-li však být blízko profesního a legislativního dění a informačního servisu, pak je to další důvod se sdružit. Připravují se jednání s elektrotechnickými subjekty mimo HK ČR jako je ČKAIT,ve které jsou organizováni projektanti elektrických zařízení, Elektrotechnická asociace, ve které jsou organizováni převážně výrobci elektrických zařízení a dalšími tak, aby postupně vznikl na základě dohod popřípadě smluv jeden elektrotechnický subjekt v ČR, sdružující všechny elektrotechniky, kteří o sdružení projeví zájem, v ČR. Těm, kteří o sdružení zájem neprojeví, nebo je považují za zbytečné, pak nezbývá nic jiného, než přijatá rozhodnutí přijmout bez práva na jejich připomínkování nebo alespoň vyjádření se k nim a někde v skrytu „meditovat o tom, že o nás bez nás….“. Ti, kteří se sdružili a k přijatým rozhodnutím se vyjádřili, byť jejich názor nebyl vyslyšen, mají vůči sobě čisté svědomí právě ve smyslu „o nás s námi“.

Současná Rada ES HK ČR pracuje jako přípravná a očekává, že ve všech krajích ČR vzniknou Krajské elektrotechnické sekce KHK. Tam budou zástupci v průběhu roku 2003 řádně zvoleni a takto zvolená Rada začne pracovat nejpozději od 1. 1. 2004.

Informace a kontakt: tel. 606 634 066, m.tobias@volny.cz Julius Růžička

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933