Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Ovládání žaluzií a rolet se senzory počasí


Document Actions
Ovládání žaluzií a rolet se senzory počasí
I když i v dnešní době ruční ovládání žaluzií, rolet, či markýt zcela nezavrhujeme, stále se přikláníme automatice. Třeba ve vazbě na senzory počasí nebo jiné událosi. Nebo si dovedete představit energeticky úsporný dům bez účinného stítění před slunečním svitem? Co nezastíníte, dochladíte ... a je toho více, proč se zaměřit na tuto část řízení. V článku nabízím krátký pohled na jednu z alternativ autonomního řízení. Jak a čím řídíte zastínění vy?
Vilém Gracias, ze dne: 2.05.2023
reklama


Vytahuji další ze sešitů, zapomenutých někde "v překladu". Dnes žijeme v době, kdy se vše nazývá chytré a inteligentní ... samozřejmě si o těchto tupých "buzzwordech" myslím svoje. Ale holt je někdo za takové lhaní dobře placen. No. K tématu ... přede mnou leží technický sešit, který řeší automatizací zastínění, konkrétně rolet a žaluzií.


Pro více informací kliknout!


Oč kráčí?
pokud tedy neovládáte nebo nemáte v úmyslu ovládat rolety, žaluzie domácí automatizací (pro SEO chytrou, inteligentní), pak je vhodné mrknout třeba na tuto autonomní alternativu. Systém umí stínění ovládat  individuálně, centrálně nebo ve skupinách; samočinně, podle času a pomocí senzorů a také v závislosti na jasu nebo povětrnostních podmínkách.




Samozřejmě existuje mnoho konstrukčních alternativ budov a ještě více investorských požadavků. Najít tu správnou rovnováhu, tedy spíše řešení, jak to vyladit za akceptovatelnou cenu, vyžaduje znát ne jedno, ale více řešení. Z toho důvodu se zajímám o řešení jiných výrobců.

Jaké jsou funkce tohoto systému?
To zásadní, vlastně to, co mě přinutilo číst dále možnost komunikace jednotech přes dvoudrátovou sběrnici.
  • 24 výstupů 230V AC pro 12 motorů (max. 1A)
  • 24 vstupů 24V pro 12 dvojitých tlačítek UP/DOWN
  • 2 vstupy pro centrální ovládání UP/DOWN
  • 1 vstup pro aktivaci a deaktivaci senzorů pomocí samostatného přepínače na vstupu I32 (možné také přímo na modulu v navigačním menu)
  • 6 vstupů pro 3 skupiny
  • 3 vstupy (24V) pro senzory (slunce, soumrak, déšť, vítr)
  • Individuální lokální ovládání pro 12 žaluzií/rolet
  • Lokální provoz 3 volně konfigurovatelných skupin
  • Individuální časové řízení pro každý pohon
  • Jeden pohon nebo jednu skupinu lze ovládat několika tlačítky
  • Možnost rozšíření na tři sluneční senzory (pokud je jedna skupina vynechána)
  • Časové řízení lze deaktivovat
  • Podsvícený LCD-displej
  • Je možné speciální připojení proudového chrániče (mokré prostory - umístěno na L0 - L0). Nachází se na L0 - možnost červeného připojení v levém horním modulu.




Systém se mi líbí
Nabízí opravdu vše, co bych se zastíněním očekával. Na druhou stranu při nasazení maximálního technického rozsahu, který toto řešení poskytuje, si dovedu představit právě některou (pro SEO) chytrou, inteligentní, správně systémovou instalaci. Tak uvedené funkce zvládne také a navíc integruje více technického zařízení v jeden systém.



Jak a čím řídíte zastínění vy?


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Společnost Schrack je známá nejenom svým sortimentem, ale také jako pořadatel nejrůznějších promo akcí pro své zákazníky. Záběr je opravdu široký, a tak zatímco klidnější povahy s dětmi se mohou zúčastnit dětských dnů, ti adrenalinově závislí mají na výběr od jízdy na raftu, přes horská kola, lanové centrum, fotbalové turnaje až třeba po vodní lyžování. A na podzim je čas na Schrackiádu …
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933