Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ovladače a spínací přístroje v koupelnách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.01.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ovladače a spínací přístroje v koupelnách


Ovladače a spínací přístroje v koupelnách
Nenajdu možnost připojení, tak to nepřipojím! Stará dobrá poučka je stále pravdivá. Všechny zásuvky vypadají stejně a spotřebitele žádná nebezpečí nenapadnou. Často se stává, že jediným omezením bývá hodnota předřazeného jističe. A v koupelně? Velice obdobné. Pokud lze vidlice spotřebiče zapojit do instalované zásuvky v některé ze zón, určitě nebude dítě nebo senior přemýšlet nad možným nebezpečím. Proto je odpovědnost na tom, kdo zásuvku instaluje a tom, kdo ji zreviduje. Vše bylo určitě mnohokrát vysvětleno a tak ještě jednou :-)
Autorský článek, ze dne: 26.01.2023



Spínací a ovládací zařízení v koupelnách. Uvedené požadavky se nevztahují na spínače a ovládače, které jsou zabudovány do zařízení vhodného pro použití v dané zóně. Dále jsou z těchto požadavků vyňaty bezdrátové ovladače (napájené obvykle z vestavěných či vložených baterií 1,5 V a podobných) s příslušnou ochranou krytem (obvykle IP66) pro ovládání různých pomůcek umožňujících například transport imobilních osob z vozíku do vany a podobně.

  • V zóně 0 se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství.
  • V zóně 1 se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství s výjimkou spínačů obvodů SELV napájených jmenovitým napětím střídavým nepřevyšujícím 12 V nebo stejnosměrným nepřevyšujícím 30 V, jehož bezpečnostní zdroj je instalován mimo zóny 0 a 1 a doporučuje se i mimo zónu 2.
  • V zóně 2 se nesmí instalovat žádné spínací zařízení a příslušenství zahrnující spínače nebo zásuvky, s výjimkou spínačů a zásuvek obvodů SELV s tím, že zdroj bezpečného napětí je instalován mimo zóny 0, 1 a 2. V této zóně je možno umístit jednotky pro napájení holicích strojků, pokud vyhovují ČSN EN 61558-2-5 ed. 2.
  • V zóně 3 jsou zásuvky dovoleny pouze tehdy, jsou-li chráněny buď oddělovacím transformátorem, nebo pomocí SELV, nebo samočinným odpojením od zdroje, s použitím proudového chrániče se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30mA.

Jakákoliv zásuvka instalovaná uvnitř místnosti (to znamená koupelny nebo místnosti, v níž je koupací vana nebo sprchový kout) musí být opatřena ochranou jako pro zónu 3, což znamená, že zásuvky musí být napájeny z obvodu vybaveného proudovým chráničem se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30mA. Na to je nutno dávat pozor při propojení koupelny s dalším prostorem (pokojem) neodděleným dveřmi. Za dveře nelze považovat různé závěsy atd.



Izolační šňůry tahových spínačů jsou dovoleny v zónách 1 a 2 za předpokladu, že vyhovují požadavkům ČSN EN 60669-1 ed. 3:2018 Spínače pro domovní a podobné pevné elektrické instalace – Část 1 Obecné požadavky.

Umísťování zásuvek a spínačů u umyvadel, mycích dřezů a výlevek. V současnosti jsou tyto požadavky dány v ČSN 332130 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody. Zásuvky a spínače mohou být umístěny pouze vně umývacího prostoru; jsou-li aspoň ve výši 1,2 m nad podlahou, mohou být umístěny těsně u hranice umývacího prostoru. Jsou-li umístěny níže, musí být vzdáleny svým nejbližším okrajem aspoň 0,2m od hranice umývacího prostoru. Toto ustanovení je však jednoznačně určeno pro dřez, umývadlo či výlevku volně namontovanou na stěnu. Je-li prostor určený k umývání (umývadlo monolitické s odkládacími plochami po stranách), považuje se za hranu umývacího prostoru okraj prostoru určeného k umývání.

Prostor pod mycím dřezem. V současnosti jsou tyto požadavky dány v ČSN 332130 ed.3 Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody. Prostor pod mycím dřezem zapuštěným do pracovní desky s těsněním zabraňujícím stékání vody při normálním používání dřezu do prostoru pod samotný dřez se považuje z hlediska tohoto ustanovení za oddělený a ustanovení omezující umístění zásuvek pod dřez se na něj nevztahuje. Takto se rovněž zabezpečuje prostor pro umístění připojovacích bodů, například pro myčky nádobí.

Ostatní upevněná zařízení používající elektrický proud. V zóně 0 může být instalováno pouze upevněné zařízení používající elektrický proud, které může být účelně umístěno pouze v zóně 0 a musí vyhovovat podmínkám této zóny. Dále uvedené požadavky se nevztahují na upevněná zařízení používající elektrický proud, napájená pomocí SELV.


V zóně 1 mohou být instalována pouze tato zařízení používající elektrický proud:
  • vířivé vany,
  • ohřívače vody [norma nestanoví, že musí jít pouze o ohřívače, jejichž jediným topným médiem je elektřina; z toho lze odvodit, že lze v tomto prostoru umístit i plynový kotlík pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody s elektrickou částí (regulace, čerpadlo), která samozřejmě musí splňovat požadavky na stupeň ochrany krytem], – sprchová čerpadla (slouží ke zvýšení tlaku při puštěné vodě do sprchové baterie při nízkotlakém vodovodním systému, například při přívodu vody z nízko uložených vodojemů – v tuzemsku se nepoužívají),
  • elektrická zařízení chráněná použitím SELV nebo PELV s napětím nepřesahujícím 12V AC nebo 30V DC,
  • ventilační zařízení,
  • sušiče ručníků,
  • svítidla,
  • jiná upevněná zařízení používající elektrický proud, která mohou být účelně umístěna pouze v zóně 1 za předpokladu, že jsou vhodná pro podmínky této zóny (vhodnost určuje závazně výrobce, respektive dodavatel) a napájecí obvod je vybaven doplňkovou ochranou proudovým chráničem se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30mA.
Karel Dvořáček

Tip na knihu o koupelnách zde!






Co se často v koupelnových zónách nedodržuje?
O tom diskutujeme v níže otevřené diskusi ...
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.