Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Ochrana sdělovacích vedení a zařízení ...


Document Actions
Článek
....proti přepětí a nadproudu atmosférického původu. ČSN 33 4010 Schválená 12/89 s účinností od 1/91. Tato norma určuje zásady ochrany sdělovacích vedení a zařízeních k nim připojených před účinky přepětí a nadproudu vzniklých působením atmosférických výbojů.
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.01.2003
reklama

S přihlédnutím ke zvláštním okolnostem je možné zvolit účinnější opatření než vyžaduje tato norma.

Ochrana proti přepětí a nadproudu se provádí :
- vhodnou volbou trasy a druhu sdělovacího vedení
- chráněním sdělovacích vedení a zařízení

Prostředky ochrany-základní:

1) Sdělovací kabely odolné proti atmosférickému přepětí
Při volbě těchto kabelů lze podstatně omezit nebo zcela vyloučit další ochranná opatření

2) Vodivé propojení pláště a pancíře
Přispívá ke snížení poruchovosti u kabelů bez pasivní protikorozní ochrany nad pláštěm

3) Paralelní vodič
Používá se bronzový vodič o průměru 2,8 až 4mm (ČSN 42 3019), nebo ocelový pozinkovaný vodič o průměru 10 mm, příp. ocelový pozinkovaný pás 30x4mm podle ČSN 42 6341. Paralelní vodič se klade souběžně s úložným kabelem
v délce přesahující na každou stranu ohrožený úsek minimálně o 100 m do hloubky 0,6m . U kabelů bez vnějšího plastového obalu se paralelní vodiče kladou ve vzájemné vzdálenosti od sebe a od kabelu 0,2 - 0,6m. U sdělovacích kabelů s vnějším plastovým obalem se paralelní vodič klade těsně ke kabelu. Uzemňuje se na uzemňovací soustavu objektu do kterého je zaváděn sdělovací kabel při respektování ČSN 33 2050

4) Odváděcí vodič
Používají se při přiblížení sděl . kabelu k vysokým objektům (strom, stožár, stromořadí , okraj lesa a pod.) Minimální délka je 30m při rezistivitě půdy do 500Ω/m a nad 500Ω/m je min. délka 60m. Hloubka uložení je 0,6m. Materiál vodiče je stejný jako pro paralelní vodič (bronz).

5) Izolované uložení sdělovacího kabelu
Brání přímému přechodu bleskových proudů z uzemnění objektů do kovového pláště kabelu neizolovaného protikorozní ochranou od půdy. Provádí se ovinutím kabelu izolačními páskami s dostatečně stálou elektrickou pevností (nejméně 30kv pro impuls 1,2/50 dle ČSN 34 5640).

6) Hromosvody na stožárech nadzemního vedení
Používají se k ochraně dřevěných stožárů před účinky přímého úderu bleskem. Zřizují se dle ČSN 34 2100.

7) Jistící soupravy
Slouží k ochraně sdělovacích vedení a zařízení proti přepětí. Zřizují se v průběhu a na konci vedení nebo mohou být součástí zařízení. Přednostně se umisťují do základního prostředí dle ČSN 33 0300 (nová ČSN 33 2000 – 3)

Druhy:
- Jiskřiště- svodič přepětí od 1kV. Zapojuje se paralelně k bleskojistce
- Výbojkové bleskojistky-svodič přepětí, které převyšuje hodnotu jejich zapalovacího napětí
- Pojistky- slouží k přerušení trvalého nadproudu při galvanickém dotyku sdělovacího nadzemního vedení se silovým vedením.

Uzemnění jistících souprav

Nejvyšší přípustná hodnota odporu uzemnění jistící soupravy je 15Ω. Pro půdy o rezistivitě vyšší než 150 Ωm platí empirický vztah R=0,1 x rezistivita půdy Ω/m. Základním zemničem je kovový plášť a pancíř kabelu v přímém a vodivém styku s půdou. Strojené zemniče je vhodné ukládat do kabelové rýhy. Uzemňovací přívod jistící soupravy má být co nejkratší a minimálního průřezu 4mm2. Maximální odpor celého přívodu (od uzemňovací jistící soupravy k uzemňovací svorce soustavy je 0,1Ω.

Ochranná opatření

Rozdělení činitelů určujících nutnost a rozsah ochranných opatření.:

1) Zastavěnost území
- městská zástavba
- venkovská zástavba
- nezastavěný terén
2) Bouřková činnost - okresy se zvýšenou bouřkovou činností
3) Rezistivita půdy - Wennerova metoda podle ČSN 33 2000-5-54 se vzdáleností elektrod 1,6m a 5m
4) Podzemní kovová zařízení a koleje v souběhu se sdělovacím kabelem
při jejich vzájemné vzdálenosti do 25m se snižují požadavky na ochranu
5) Blízké vysoké objekty
ochranná opatření je nutno provést při uložení sdělovacích vedení ve vzdálenosti do 20m od vysokých objektů (min. výška objektů je 8m). Tyto opatření se provádí dle ČSN 34 13906) Druh a konstrukce sdělovacích vedení - z pohledu proti bleskové ochrany se rozeznávají tyto druhy vedení:
- nadzemní drátové
- nadzemní kabelové
- podzemní kabelové
7) Délka sdělovacího vedení
spoluurčuje četnost výskytu přepětí na vedení a tím i rozsah ochranných opatření.
8) Důležitost sdělovacího vedení a zařízení z tohoto hlediska dělíme sděl. kabely na:
I - účastnické,
II - síťové a traťové do 50 XN,
III - síťové a traťové od 50 XN do 200 XN, nízkofrekvenční do 28 DM,
IV - síťové a traťové nad 200 XN, spojovací, zprostředkovací, dálkové nízkofrekvenční nad 28 DN a kombinované RP+DM,
V - dálkové vysokofrekvenční
VI - dálkové koaxiální

V případě mimořádných požadavků se sdělovací vedení I až V může zařadit do vyšší kategorie.
Poznámka: XN, DM, RP je základní činitel kvality dálkových kabelů „go“ –(kA/km), v závislosti na materiálu pláště kabelu

9) Odolnost sdělovacích zařízení proti přepětí
rozsah ochrany závisí na kategorii sdělovacího zařízení podle ČSN 33 4000.
10) Ztráty způsobené poruchami - průměr veškerých ztrát je zohledněn
v kritériích pro zřizování ochran

Způsoby ochran jednotlivých druhů vedení:

1) Ochrana nadzemních sdělovacích vedení
Provádí se dle ČSN 34 2100 a ČSN 34 1390. V místě přechodu nadzemního drátového vedení na samonosný kabel se zřizuje jistící souprava.

2) Ochrana sdělovacích kabelových vedení v průběhu trati
V městské zástavbě se kabely chrání pouze při přiblížení k objektům vyšším než 100m na vzdálenost menší než 10m. U venkovské zástavby a v nezastavěném terénu se kabely chrání na základě zjištěné rezistivity půdy. Kabely všech konstrukcí a kategorií se na vzdálenost menší než 20m u budov vyšších než 100m musí vždy chránit. Výjimku tvoří pouze případ, kdy se mezi patou budovy (okrajem lesa, stromořadím apod.) a kabelem nachází rozsáhlé kovové zařízení.

3) Ochrana podzemních sdělovacích kabelů
v místě jejich přechodu na nadzemní sdělovací vedení. Jako základní ochrana se zřizuje jistící souprava. Není nutné ji zřizovat pokud sdělovací kabel není v místě přechodu přerušen.

4) Ochrana podzemních sdělovacích kabelů zavedených do vysokého objektu
Do vysokého objektu se kabely zavádějí pokud možno společnou trasou s vodovodním příp. jiným potrubím. Všechny kovové obaly kabelů se připojují na uzemňovací soustavu vysokého objektu vč. paralelního vodiče.

5) Ochrana sdělovacího zařízení připojeného ke sdělovacímu vedení
Tato ochrana se zřizuje na konci všech nadzemních drátových vedení. Na konci podzemních sdělovacích vedení se zřizuje přechází-li sdělovací kabel na nadzemní sdělovací vedení s povinností zřizovat jistící soupravu , na obou koncích podzemního sdělovacího kabelu zavedeného do vysokého objektu a na konci všech kabelů delších než 200m probíhajících v oblastech s rezistivitou půdy větší než 3000 Ωm

Údržba
Při práci a obsluze a údržbě na elektrických zařízeních a vedeních je nutno dodržovat především ČSN 34 3100, ČSN 33 3101 a ČSN 33 2010. Kontrolují se jistící soupravy a bleskojistky a to jak vizuálně, tak i z hlediska provozuschopnosti. Zemní odpor se kontroluje podle ČSN 33 2000-5-54. U paralelního vodiče zeslabeného vlivem koroze o 50% je nutné položit vodič nový příp. zajistit jinou obdobnou ochranu.

Související normy:
- ČSN 33 4000 Elektrotechnické předpisy.Požadavky na odolnost sdělovacích zařízení proti přepětí a nadproudu.
- ČSN 33 1390 Předpisy pro ochranu před bleskem. ČSN 34 2030 Předpisy pro ochranu sdělovacích vedení před nebezpečnými vlivy trojfázových vedení vn a vvn. ČSN 34 2100 (ČSN 33 4030), Předpisy pro nadzemní sdělovací vedení.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933