Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

BVV: JME na MSV chodíme obchodovat


Document Actions
Článek
Jednou z nejvýznamnějších součástí letošního 44. mezinárodního strojírenského veletrhu opět bude oborový celek Energetika a silnoproudá elektrotechnika. Na téma veletržní prezentace hovoříme s Ing. Zdeňkem Bauerem, členem představenstva a ředitelem divize Prodej a marketing Jihomoravské energetiky, a. s.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.06.2002

Společnost JME se v posledních letech stala pravidelným účastníkem Mezinárodního strojírenského veletrhu. Je tato prezentace součástí vaší strategie v přechodu na plně liberalizovaný trh s elektrickou energií? Jaký je konkrétní přínos veletržní účasti?
Jihomoravská energetika se letos zúčastní strojírenského veletrhu už pošesté. I z toho je tedy patrné, že považujeme prezentaci na této akci za prestižní záležitost a je to už dnes součást budování image naší společnosti. V loňském roce jsme navíc změnili filozofii účasti na MSV a zatraktivnili náš stánek pro návštěvníky. Prioritou pro nás je vždy a všude zákazník a proto se točí i účast JME na strojírenském veletrhu kolem nabídky kvalitních služeb, spojených s dodávkou elektrické energie. Naši expozici jsme tak povýšili z “pouhé” prezentace na skutečně funkční obchodní místo s přímým přístupem do zákaznického systému. Naši zákazníci si tedy přímo na stánku JME mohou vyřídit potřebné záležitosti jako například změnu sazby, funguje tady poradenský servis pro efektivní hospodaření s energiemi atd.
V souvislosti s otevíráním trhu se naše prezentace na MSV změnila zásadně. Manažeři prodeje individuálním zákazníkům jsou připraveni přímo na místě projednat se stávajícími i potenciálními novými zákazníky podmínky dodávky elektřiny, reagovat na specifické potřeby každého z nich, přizpůsobit těmto potřebám nabídku.
Nechodíme se už tedy na MSV jen prezentovat, ale chodíme sem obchodovat.

Přestože energetika není na MSV 2002 zvýrazněným tématem, představí se zde většina rozhodujících subjektů českého elektroenergetického trhu. Podle posledních informací je přihlášeno již šest z osmi regionálních distribučních společností. Očekáváte v této souvislosti vzájemné předhánění ve výhodnosti nabídek? Co si od takové konkurence mohou slibovat veletržní návštěvníci?
Co se týká předhánění se ve výhodnosti nabídek, tak to myslím není potřeba dlouze komentovat. Liberalizací energetického trhu se dostáváme do standardních konkurenčních podmínek a jednotliví účastníci trhu se podle toho chovají.
Mohu tedy spíš mluvit o tom, co nabídne návštěvníkům - tedy zákazníkům – Jihomoravská energetika. V loňském roce jsme si ověřili, že jsme schopni přímo na veletrhu projednat možnosti dodávky elektrické energie a souvisejících služeb zejména s oprávněnými zákazníky, tedy se zákazníky, kteří už možnost výběru dodavatele v rámci liberalizace trhu mají. O tom, že naše nabídka je kvalitní, svědčí i to, že jsme jako asi jediný regionální distributor v první vlně otevření trhu nejen nepřišli doposud o žádného zákazníka, ale naopak jsme tři nové významné zákazníky mimo region JME získali. Vzhledem k tomu, že druhá vlna liberalizace v příštím roce se týká přibližně čtyřnásobného počtu zákazníků než letos, bude i konkurenční boj mnohem intenzivnější a náročnější. My se na něj chceme velmi dobře připravit.
O tom, jaká je naše nabídka, jak pružně jsme schopni reagovat na individuální požadavky zákazníků a jaké jsou naše podmínky dodávky elektrické energie se mohou zákazníci z řad návštěvníků MSV přesvědčit přímo na místě.

Vaším spoluvystavovatelem v Brně bude společnost E.ON Bohemia. Co zajímavého ve společné expozici uvidíme?
Předpokládáme, že se letos na strojírenském veletrhu budeme prezentovat společně se svými akcionáři, tedy společnostmi E.ON Bohemia a Energie AG Oberösterreich. Tímto vizuálním spojením v rámci společné expozice na MSV chceme zákazníkům i partnerům říci, že JME má své reálné strategické vlastníky a má také jasnou vizi, kam směřuje. Chceme být velmi významným hráčem na trhu, ať už je jeho organizační a vlastnická struktura jakákoliv.

U příležitosti veletrhu se uskuteční setkání představitelů JME s odbornou veřejností. Co je jeho smyslem a jaký bude mít program?
Počítáme s akcí pro naše stávající i pro potenciální nové zákazníky, jichž se týká druhá vlna liberalizace. Chceme je podrobně informovat o přípravách JME na působení na otevřeném trhu, o tom, jaké služby za jaké podmínky jim můžeme nabídnout. Smysl této akce je tedy jednoznačný – přesvědčit zákazníky o výhodnosti volby JME jako dodavatele elektrické energie.

Poslední otázka se týká aktuálního vývoje privatizačního procesu. Jak rozhodnutí valné hromady ČEZ ovlivní další průběh privatizace české elektroenergetiky?
Myslím, že o tom bylo napsáno už mnoho papíru a s největší pravděpodobností ještě bude. To, že Fond národního majetku na mimořádné valné hromadě ČEZ shodil ze stolu vládní návrh na převody státních podílů v distribučních společnostech byl krok jistě překvapivý. Tím spíš, že to byl FNM, který svolání valné hromady inicioval a na pořadu jednání byl pouze tento jediný bod. V každém případě, pokud nebude tento proces schválen na řádné valné hromadě ČEZ, tak to znamená zakonzervování současného stavu na nějaký čas a řešení bude zřejmě až na příští vládě.
V každém případě je ale důležité říci, že Jihomoravskou energetiku jakékoliv rozhodnutí tohoto typu ovlivní jen do určité míry. Neovlivní ale nikterak naši intenzivní přípravu na liberalizaci

Co bude pro elektrotechniky na MSV?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933