Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Zemnící pásek v základech


Document Actions
Článek
Pokud si necháte svým stavitelem položit zemnící pásek do základů, tak si zkontrolujte způsob provedení.
ze dne: 26.08.2002
reklama

Pokud stavíte, nebo provádíte rekonstrukci stavby od základů, určitě myslíte na společné uzemnění. Zemní pásek v základech budovy bývá častým pokusem o dobré zemní spojení. Pokud můžu poradit, nenechávejte tento zdánlivě jednoduchý úkon na stavební firmu. Nebo alespoň buďte při tom pokládání.

Člověk s elektrotechnickým vzděláním ví, že "zemí" myslíme pouze jeden potencionál. Tedy FeZn pásek v základech je dobrý zemnič, kterého čím více položíme po ploše, zpravidla dosáhneme lepších výsledků.
Tedy ze základů do úhlopříčky vyčnívají dva konce FeZn pásku. Řeknete si: "jeden a druhý konec!". Bohužel při náhodné kontrole zemního odporu bylo zjištěno, že každý konec má úplně jiné hodnoty. Tedy jedná se o dva pásky, které v základech nejsou spojeny. Při dotazu na stavitele proč nejsou spojeny jsem se dozvěděl tyto skutečnosti:

  • my jsme tam vůbec nemuseli žádný pásek dávat, nebyl v projektu
  • utopili jsme tam celé klubko FeZn pásku
  • co mi budete povídat, náš elektrikář řekl....

Vzhledem k naměřeným hodnotám bude potřeba vytvořit nějaké nové zemniče a uvedené vývody pospojit kolem obvodu budovy.

Kdyby ten pásek do základu nedali, možná by byla situace o ten nespojený pásek levnější. Zajímavé je, když tam utopili celé klubko pásku, proč jej dělili. Tedy nikdo neví, kolik toho pásku tam vlastně je. 
Jedná se o stavbu, kde má být aplikován BUS systém, provedení elektroinstalace bude v "husích krcích". Stavitel vše navrhoval v můstkových vodičích, protože se podle něj už třicet let netrubkuje. S výhružkou, co se rozseká kvůli trubkám, musí být zednicky zapraveno, jinak to naúčtuje jako vícepráce. Po dotazu jak budou silné omítky jsem se dozvěděl, že jeho elektrikář to už zná, co se ptám. Vyznělo to tak, že co to mám za elektrikáře já, který neví jak budou silné omítky.

Stavitel na mne působil dojmem "zhrzené milenky", že jsme si zadali elektroinstalaci u někoho jiného. Ovšem po aplikování zemnícího pásku mne napadlo, zda podobně není postavena celá stavba. Na druhou stranu si říkám, že možná nerozumí jen elektroinstalaci, které patrně moc nerozumí ani jeho elektrikář.

Na tomto serveru se stále píše o špatně provedené elektroinstalaci elektrikářem, jenže jak velké procento diletantských zásahů je od ostatních řemesel, už nepíše nikdo. Podívejte jak je kupříkladu připojen "staveništní rozvaděč" tohoto stavitele. Zajištěn proti neoprávněnému použití? S hlavním vypínačem? S proudovým chráničem? Ale zřejmě s velmi vysokým krytím, protože v době bouřky ležel v trávě a dostával notnou dávku "kyselého deště".

Jaký je váš názor na stavitele? Myslíte si, že jako zákazník si můžete svobodně vybrat ke stavbě řemeslo? Nebo je vaše povinnost bezmezně věnovat vše staviteli (zedníkovi)?

Co uděláte s takovým nespojeným FeZn páskem v základech?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933