Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Teplá voda už není! (1.)


Document Actions
boiler2.jpg
Není váš bojler nikdy dost velký? "Osprchuj se zítra! Skoč si k sousedům! Studená je zdravá!" ... taková a jiná podobná zvolání můžete slyšet, když se vrátíte večer domů a v bojleru již není teplé vody! Tak a co ted?
Miroslav Minařík, ze dne: 18.08.2003
reklama

Pokud je rodinný režim v činnostech využívajících elektrickou energii vyrovnaný, tak většinou odhadnete velikost bojleru. Pokud ovšem nastane nepředvídaná událost, odkud vezmete teplou vodu? Nyní neuvažujte žádný typ sazby ani počet hodin v nízkém a vysokém tarifu.

Počkáte až se obsah bojleru ohřeje? Třeba šest hodin? Nainstalujete elektrický průtokový ohřívač! Jenže musíte vyřešit tyto body:

  • příkon cca 18-25kW, tedy blokovat jiné spotřebiče
  • samostatné přívodní vedení 5x2,5-4 mm2
  • prostor
  • napojení na vodovodní rozvod

A teď si představte, že stojíte namydlen ve sprchovacím koutě a voda v bojleru skončí. Co uděláte? Půjdete v takovém stavu přepínat zdroj TUV? Nebo to šikovně zapojíte? A předmětem diskuze je právě řešení. Prozkoumali jsme různá zařízení. Každé má něco pro a něco proti.  Bojler je dobrým a relativně levným zásobníkem, ovšem jeho nevýhodou je dlouhý ohřev. Průtokový ohřívač je zase operativnější, ovšem zase potřebuje dost veliký příkon.

Co takhle kombinace těchto zařízení? Dávali jsme dohromady naše úvahy, které směřovaly k bojleru, který když přijde o teplou vodu (pod stanovenou teplotu v místě výstupu) sepne přívod průtokového ohřívače, který bude zapojen trvale na výstupu bojleru. V okamžiku ohřevu TUV se zablokuje příkon všech velkých spotřebičů pomocí přednostního relé a stykače.

A teď hledáme odpovědi na tyto otázky:

  • Neznáte jiné řešení? Lepší, ekonomičtější?
  • Jak byste zapojili blokování?
  • Jak byste jinak zapojili tato dvě zařízení?
  • Jak byste rychle a přesně měřili teplotu vody na výstupu z bojleru?

Využijte pro odpovědi buď naši adresu redakce@elektrika.info, nebo níže uvedenou diskuzi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933