Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Systém RVS (8.)


Document Actions
Článek
Najdou se pamětníci, kteří doplní tyto informace? Kdy byl RVS vyráběn? Blokování přístrojů na 11 pokračování.
Petr Doležal, ze dne: 25.10.2002
reklama

Na úvod něco obecného. Pro přístroje poháněné vzduchem byly vyvinuty ovládací soupravy, které jsou umístěny v každé kobce a obsluhují přístroje dané kobky. Konfigurace, nebo lépe řečeno stavebnicový rozsah soupravy je dán rozsahem silové výbavy kobky spínači.

RVS je nejstarší poválečný systém ovládání známý autorovi. V katalogu prvého vydání není bohužel uvedeno datum, výrobcem však bylo ČKD Praha. Z katalogu systému Blokor, který byl nástupcem RVS vyplývá, že RVS se mohl vyrábět asi do roku 1960. Uvítám upřesnění od pamětníků.

Jelikož tento systém je zastaralý, nezaslouží si podrobnější popis. Pracuje podobně jako systém BLOKOR, který bude popsán v 9.dílu tohoto seriálu. Jeho odlišnost však spočívala v mechanických pravítkách, které se při ovládání jednoho ventilu pozvedly a zablokovaly činnost ventilů ostatních. Díky této mechanické blokádě byl systém náročný na údržbu a seřízení.

Problém:
Někdy by mohl nastat problém (autor řešil 2x) se slučitelností elektrického blokování a systému RVS při rozšiřování rozvodny. Jedná se převod blokád stlačeným vzduchem na elektrický signál a naopak mezi kobkami (např. u spínače přípojnic). V prvním případě jde o převod na elektrický signál pomocí vhodného tlakového spínače (pozor na vypínací schopnost DC), v druhém případě se elektrický signál převádí na vzduch pomocí vhodného elektroventilu (např.QAM od ABB-EJF). Osobně si myslím, že tento problém nikomu nenastane, jelikož systém RVS už prakticky vymřel a jestli ne, tak by se při stavbě určitě měnil systém celý.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing.Petr Doležal
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933