Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: OS-KOM: Nové trendy v oblasti průmyslových konektorů pro 6, 12 a 25kV (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.07.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

OS-KOM: Nové trendy v oblasti průmyslových konektorů pro 6, 12 a 25kV


Průmyslové konektory se stále více uplatňují v provozech, jako jsou povrchové lomy, doly nebo ražba štol a tunelů nejen v zahraničí, ale také v tuzemsku. V tomto příspěvku bychom rádi v rámci informování o nových trendech a prezentovali možnost používání průmyslových konektorů CAVOTEC i pro vysoká napětí, konkrétně pro 6, 12 a 25kV.
Komerční sdělení, ze dne: 25.07.2011


Průmyslové konektory se stále více uplatňují v provozech, jako jsou povrchové lomy, doly nebo ražba štol a tunelů nejen v zahraničí, ale také v tuzemsku. V minulém článku z roku 2006 byl uveden hrubý přehled základních řad konektorů Cavotec. V tomto příspěvku bychom rádi v rámci informování o nových trendech a prezentovali možnost používání průmyslových konektorů CAVOTEC i pro vysoká napětí, konkrétně pro 6, 12 a 25kV.

Od průmyslových konektorů je především požadováno aby:

Vlastnosti konektorů CAVOTEC

Pilotní kontakty zajišťují elektrické blokování rozpojení zatíženého konektoru, s čímž by souviselo vytvoření elektrického oblouku. Dvojice pilotních kontaktů je kratší než silové kontakty konektoru. Při rozpojení tedy dojde nejprve k rozepnutí obvodu pilotních kontaktů, které přes řídící obvody odpojí silové napájení konektoru,A tudíž jsou silové kontakty při rozpojení již bez napětí. Při spojování konektorů je proces opačný. Není možné spustit napájení dříve, než nejsou spojeny pilotní kontakty. Výrobcem doporučené schéma zapojení je uvedeno na obrázku 1. Ze schématu je patrné, že pilotní piny jsou spojeny do smyčky, jejíž součástí je vybavovací cívka stykače sloužícího k přerušení napájení na silové kontakty.


Obrázek 1

Kontakty konektorů jsou tvořeny 4 částmi (obrázek 2), je možno je měnit v závislosti na požadovaném proudovém zatížení ("amperáž").


Obrázek 2

Předností celkového řešení kontaktního systému je také velmi snadná výměna poškozené dutinky (female) nebo kolíku (pin) bez použití speciálního nářadí. Dutinka a kolík jsou při provozu nejvíce namáhány, proto vznikla tato koncepce sestavování kontaktu, kdy koncovky kontaktů (cable terminal) jsou lisovány přímo na kabely, na ně se potom přišroubuje buď dutinka nebo kolík.


Detail sestavy

Konektory pro 6kV

Pro jmenovité napětí 6kV jsou podle požadovaného proudového zatížení dostupné dvě velikosti. Pro proud ≤ 350A velikost X5, pro proud ≤ 540A velikost X6. Velikost X5 je určena pro maximální průřez kabelu 120mm2, velikost X6 pro 240mm2.


Vlak - konektor pro 6kV

Konektory pro 12kV

Pro jmenovité napětí 12kV se vyrábí velikost X6, proud ≤ 540A, maximální průřez kabelu 240mm2. Izolátory jsou vyrobeny z teflonu. Nabízené možnosti jsou např. fiberoptické spoje, kryty konektorů nebo také adaptéry pro montáž na stěnu.


12kV sestava

Konektory pro 25kV

Pro jmenovité napětí 25kV se vyrábí velikost X8, proud ≤ 500A, maximální průřez kabelu 240mm2. Provedení pouze s převlečnými matkami. Izolátory jsou vyrobeny z teflonu. Nabízené možnosti jsou např. fiberoptické spoje, kryty konektorů nebo také adaptéry pro montáž na stěnu.


Řez konektorem pro 25kV

V článku jsme velmi stručně popsali nové trendy v oblasti průmyslového napájení. Cílem bylo přiblížení této problematiky i do oblastí hornických činností a činností prováděných hornickým způsobem. Používání rychlospojek přinese zjednodušenou obsluhu a zkrácení času potřebného pro spojování kabelů.


Povrchový důl

Díky certifikaci konektorů i pro prostředí s nebezpečím výbuchu lze očekávat rozšíření konektorů i do dříve nemyslitelných aplikací. Zachování bezpečnosti ve stejné nebo vyšší hladině je samozřejmé.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OS-KOM spol. s r.o. - Zdíkovská 22, Praha 5 - Smíchov - 257 210 114 - oskom@oskom.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.