Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kam míří stávající systémové elektroinstalace? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.01.2024
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kam míří stávající systémové elektroinstalace?


Kam míří stávající systémové elektroinstalace?
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Miroslav Minařík, ze dne: 5.01.2024



Před několika měsíci jsme s Jiřím Konečným natáčeli povídání o vývoji systémových elektroinstalací. Jeho pohled na tuto problematiku považuji za velice důležitý, protože jde o člověka, zakladatele, který vyšel kdysi od nuly.

V tomto záznamu předkládáme zkrácenou verzi, z které se dozvíte ...
Jiří se ohlíží za 30letou cestou společnosti ELKO EP, začínající výrobou reléových bloků pro letištní vytápění až po vývoj komplexních systémových instalací s využitím různých technologií. Vyprávění pojednává o přechodu od jednoduchých zařízení k sofistikovaným systémům chytrých domů, včetně vývoje dvoudrátového sběrnicového systému, který se stal standardem ve výstavbě domů. Zdůrazňuje výzvy a příležitosti při integraci různých technologií do jedné aplikace, aby se zjednodušilo uživatelské ovládání různých aspektů jako kamery, domácí telefonní systémy a zavlažování.

Jak se chytré domovy vyvíjejí, jsou ovlivněny různými technologiemi a protokoly, přizpůsobujíce se různým regionálním potřebám od Balkánu po Ameriku. V České republice, která následuje německé trendy, se systémy chytrých domů stávají běžnějšími díky regulacím a potřebě flexibilní technologie v komerčních budovách. Trh také reaguje na levné produkty dostupné na trhu, které přestože nabízejí širší dostupnost, často mají omezené schopnosti ve srovnání se sofistikovanějšími systémy.

Jiří také rozebírá dopad velkých technologických firem jako Google, Amazon, Apple a Samsung, které vytvářejí komplexní ekosystémy a otevírají standardy pro snazší integraci rozmanitých zařízení. Tento vývoj směřuje k budoucnosti, kde technologie chytrých domů nebude pouze pro technicky zdatné, ale bude přístupná a spravovatelná pro průměrného spotřebitele, což slibuje pokračující inovace a integraci ve způsobech, jakými žijeme a jakými interagujeme s našimi domovy.

Další verzi a úplný podcast uvedeme v dalších vydání.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELKO EP, s.r.o. - Palackého ul. 493, Holešov - Všetuly - 573 514 211 - elko@rele.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.