Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

OPP#8 Jak instalovat přepěťovou ochranu do neměřené části instalace?


Document Actions
OPP#8 Jak instalovat přepěťovou ochranu do neměřené části instalace?
Jak instalovat přepěťovou ochranu do neměřené části instalace? Co se stane v obvodu, pokud bude ochrana až za měřením a je možné, že by dodavatel energie odmítl tento způsob instalace? Proč vlastně chtít instalovat svodič přepětí před elektroměr? Kdy to má opravdu logický důvod?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.04.2017
reklama


Rychlý sestřih odpovědí všech odborníků můžete zhlédnout v tomto videoklipu.






Kompletní výpovědi sledujte zde:


Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Instalaci svodiče bleskových proudů do neměřené části je velice důležité získat souhlas distributora. Obecně distributor trvá na splnění technických požadavků, které jsou vyjádřeny podnikovou normou energetiky, která definuje, jak má vypadat nejenom svodič bleskových proudů, ale i místo instalace, tzn., krabice, nebo malý rozvaděč, který je umístěn v neměřené části. Pokud svodič bleskových proudů mám umístěný až za měřením, tak mi nechrání elektroměr, který je umístěn před ním. Nicméně pokud elektroměr má klasickou impulzní odolnost, která se pohybuje 6kW a více, tak vždycky v blízkosti elektroměru je nějaké zařízení, svorky připojovací, nebo svodič bleskových proudů, který má izolační pevnost slabší, než má elektroměr a v okamžiku jeho reakce, tak dojde k ochraně elektroměru.
 
Takže k poškození elektroměru bude docházet pouze asi na přípojkách, kde nebude připojené nic, protože i když bude připojený objekt, tak taková televize, nebo jiný spotřebič, nebo systémová instalace, tak její impulzní odolnost bude ležet hluboko pod impulzní odolností elektroměru, takže v okamžiku likvidace tohoto zařízení, dojde k ochraně elektroměru. Distributoři elektrické energie získávají díky instalaci svodičů bleskových proudů daleko větší stabilitu přenesové soustavy, pokud jsou instalované svodiče kvalitní svodiče bleskových proudů a klient získává kontinuitu dodávce elektrické energie, kdy nedochází ke zbytečným výpadkům, které by způsoboval třeba bleskový proud v rámci úderu do objektu apod. (Související katalog DEHN + SÖHNE)



Další odborníci:
Zdeněk Suchomel, OEZ
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

Jiří Burant, OBO BETTERMANN
David Černoch, VODAFONE ČR
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 




Zdeněk Suchomel, OEZ
Jediný případ, kdy bych potřeboval dávat svodič do neměřené části, mě napadá panelák, nebo bytový dům, kde mám někde na patě domu vstup do objektu, tam potřebuji přejít ze zóny 0 do zóny 1 a potřebuji přepěťovku a potom elektroměry mám až na patrech. Tam to má nějaký význam, abych si nezatahoval bleskový proud až do jednotlivých pater. Co se týče povolení, tak každá energetika má v připojovacích podmínkách "podmínky za jakých lze použít přepěťovou ochranu před elektroměrem", je potřeba je kontaktovat a domluvit se, konkrétní případ, jestli to lze nebo nelze. (Související katalog OEZ)



Další odborníci:
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

Jiří Burant, OBO BETTERMANN
David Černoch, VODAFONE ČR
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 





Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT
Tady bych se v prvé řadě zeptal, proč, jaký důvod je k té instalaci přepěťové ochrany do neměřené části. Co znám EON, tak dá se to domluvit, záleží na technikovi. EON to připouští. Ale ten důvod, proč to instalovat před pro mě jako pro odběratele nemá víceméně váhu, protože pokud budu mít rodinný dům a na kraji pozemku přípojku, tak pokud bych tam dal přepěťovou ochranu, která by splnila typ 1, protože mám přívod z nechráněného prostředí, tak já tu stejnou přepěťovou ochranu budu muset dát na přívod do domu, protože zase budu mít v pozemku nechráněnou část, kde můžu očekávat zase nějaké částečné bleskové proudy a to dosti značné indukované do vodičů.
Takže pro mě jako koncového uživatele to nemá smysl. Tou přepěťovou ochranu, kterou dám před měření vlastně ochráním to samotné měření. A pro mě jako uživatele nemám k tomu důvod, motivaci. Mělo být ochrana zařízení, ke které patří dodavateli, starostí toho dodavatele. (Související katalog PHOENIX CONTACT)



Další odborníci:
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Zdeněk Suchomel, OEZ

Jiří Burant, OBO BETTERMANN
David Černoch, VODAFONE ČR
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 





Jiří Burant, OBO BETTERMANN
Před elektroměrem, za elektroměrem instalace svodičem, záleží na tom, kde se elektroměrový rozvaděč v tom daném objektu nachází. Jestliže to bude rodinný domek, kde bude ve sloupku v plotě, tak nemá cenu cokoliv dávat do neměřené části, dává se to až na vstup do toho chráněného objektu. Pakliže budete mít elektroměrový rozvaděč až v tom chráněném objektu, bude to třeba bytový dům, kde budou rozvaděče na patrech, nebo něco podobného. Tak tam spadá v souladu s normami, tak jak předpokládají ty aplikace svodičů, spadá instalace do neměřené části. Tam je potom problém, protože to musí odsouhlasit a vyslovit s tím souhlas příslušná rozvodná společnost. Obecně lze říct, že společnosti se vidí podnikovou normou energetiky, tuším PNE 330000-5, která je pro tyto případy. V dílčích záležitostech se mohou jednotlivé rozvodné společnosti odlišovat a je proto třeba jednotlivé případy skutečně individuálně s tou konkrétní rozvodnou společností vždycky projednat. (Související katalog OBO BETTERMANN)



Další odborníci:
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Zdeněk Suchomel, OEZ
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

David Černoch, VODAFONE ČR
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 





David Černoch, VODAFONE ČR
V této souvislosti je jediná možnost ochrany elektronického prvku HDO, kdyby náhodou mohlo dojít při zavlečení přepětí ke zničení a následně bych se musel dožadovat nějaké nápravy na energetických závodech a přemýšlet nad tím, kolik jsem měl loňskou spotřebu, kolik ve vysokém, kolik v nízkém a je to spíš kvůli administrativě a jinak obecně není nutné nějakým způsobem to do HDSky to řešit.




Další odborníci:
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Zdeněk Suchomel, OEZ
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

Jiří Burant, OBO BETTERMANN
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA

 




Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA
Přepěťová ochrana v neměřené části slouží stejně jako v měřené části majetku. Já mám elektroměr pronajatý od energetické společnosti. Proč bych si tedy nemohl toto zařízení chránit, byť není mým majetkem, ale musím za něj platit.




Další odborníci:
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Zdeněk Suchomel, OEZ
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

Jiří Burant, OBO BETTERMANN
David Černoch, VODAFONE ČR

 






O vaše zkušenosti s instalací svodičů
před elektroměrem se podělte

v níže uvedené diskusi!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933