Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OPP#28 Mohou být přepěťové ochrany instalovány v nebezpečných zónách?


Document Actions
OPP#28 Mohou být přepěťové ochrany instalovány v nebezpečných zónách?
Plynové stanice, sklady hořlavých kapalin, zbrojní sklady nebo i některé laboratoře se považují za zóny s nepezpečím výbuchu. Mohou být přepěťová ochranná zařízení instalována na místech, kde jsou nebezpečné zóny? Pokud ano za jakých okolností? Na tuto problematiku jsme se ptali českých specialistů v oboru. Co vše musí splňovat? Existují i jiná než standardní provedení přepěťových ochran?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.01.2018
reklama



Rychlý sestřih odpovědí všech odborníků můžete zhlédnout v tomto videoklipu.






Kompletní výpovědi sledujte zde:

Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT
Přepěťové ochrany můžou být instalovány v zóně. Musíte tomu rozumět, nemůže to dělat každý. Obzvlášť, co se týče nebezpečných zón. Jsou přepěťové ochrany, které jsou zapouzdřené a můžou se instalovat přímo v zóně, která je ohrožená výbuchem. Jsou přepěťové ochrany, které jsou pro jiskrově bezpečné obvody, instalují se v rozvaděčích, které jsou odděleny od nebezpečných zón. Takže ano, jsou přepěťové ochrany do nebezpečných zón, ale musíte vědět co děláte a které použít. (Související katalog PHOENIX CONTACT)



Další odborníci:
Jiří Burant, OBO BETTERMANN
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
David Černoch, VODAFONE ČR
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA


 



Jiří Burant, OBO BETTERMANN
Do prostředí s nebezpečím výbuchu lze instalovat pouze zařízení, která jsou k tomuto účelu určená a odzkoušena. Pro zóny s nízkým nebezpečím existují přepěťová ochranná zařízení pro opravdu kritické oblasti s velkým nebezpečím výbuchu ať už par, nebo prachu, tak už tam je zpravidla potřeba přepěťová ochranná zařízení umístit do skříní, které odpovídají danému druhu prostředí. (Související katalog OBO BETTERMANN)



Další odborníci:
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
David Černoch, VODAFONE ČR
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA


 



Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Svodiče přepětí se mohou v těchto zónách instalovat pouze za předpokladu, že splní požadavky na přístroje, které mají možnost být instalovány v takto jiskrově bezpečných obvodech. Pokud požadavky svodič přepětí nesplňuje, tak je potřeba speciální rozvaděč, nebo speciální instalační krabice, která zabezpečí, že svodič přepětí nebude ovlivňovat nebezpečné prostředí v místě svojí instalace. (Související katalog DEHN + SÖHNE)



Další odborníci:
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

Jiří Burant, OBO BETTERMANN
David Černoch, VODAFONE ČR
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA


 



David Černoch, VODAFONE ČR
Přepěťová ochrana obecně by se měla umísťovat pouze tam, kde to výrobce dovoluje. Pokud se jedná o exové zóny, musím tam dát přepěťovou ochranu pro exovou zónu, pokud je to v blízkosti zóny musím si při instalaci zjistit, jaká je dostatečná vzdálenost přeskoku konstrukce. V případě, že mi nějak může ovlivnit nebezpečnou zónu, tzn., jsou tam hořlaviny, výbuch, prach apod. zase je to o odbornosti návrhu přepěťové ochrany a následné montáže, tak abych neohrozil a neomezil jiné systémy a jiné nebezpečné zóny.



Další odborníci:
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

Jiří Burant, OBO BETTERMANN
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA


 



Wolfgang Marks, HROMOSVODNÍ TECHNIKA
Můžou být instalovány, protože definice nebezpečných zón nám říká, jak se chová okolí. Aby přepěťová ochrana mohla fungovat v nebezpečných zónách, kde panují určité podmínky, musí být postavena a vyvinuta tak, aby splňovala podmínky, které těmto podmínkám vyhoví. Tz. budeme se bavit o jiskrově bezpečných nebo přepěťovkách v zajištěném provedení.



Další odborníci:
Jiří Prchal, PHOENIX CONTACT

Jiří Burant, OBO BETTERMANN
Jan Hájek, DEHN + SÖHNE
David Černoch, VODAFONE ČR


 






S JAKÝM PROVEDENÍM PŘEPĚŤOVÝCH OCHRAN V NEBEZPEČNÝCH ZÓNÁCH JSTE SE SETKALI VY?
Podělte se s vašimi zkušenostmi v níže uvedené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933