Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Souběhy silových vedení nn s vedeními pro zpracování dat a sdělovacími vedeními (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.01.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Souběhy silových vedení nn s vedeními pro zpracování dat a sdělovacími vedeními


Na dotaz v diskuzi odpovídá vyjímečně pro Elektriku.cz Ing.Michal Kříž, který řeší profesionálně dotazy v placeném internetovém informačním systému pro elektrotechniky (www.iiSEL.com).
ze dne: 31.01.2002

Dotaz:
Již delší dobu vedeme s mými kolegy diskusi o možnosti vedení kabelů NN ve společné kabelové liště společně s vedením pro zpracování dat (interní sít) a telefonním vedením. Rád bych věděl, jestli tento způsob uložení není v rozporu s některou z norem, kterou se nám nepodařilo zjistit.
Protože jsem nenašel nic, co by toto souběžné vedení kabelů zakazovalo, jsem toho názoru, že je tento způsob povolen (opomíjím případné možné rušení datových signálů).
Děkuji.
Peter Paar, (Paar), e-mail: peterle@quick.cz, [25.1.2002 18:19]

Odpověď:
Souběhy silových vedení nn s vedeními pro zpracování dat a sdělovacími vedeními
K dotazu ohledně možnosti vedení kabelů nn v kabelové liště společně s vedením na zpracování dat Vám sdělujeme, že tato otázka je poměrně podrobně řešena v ČSN EN 50174-2:2001 (36 9071) - norma není přiložená, tzn. že se používá přímo anglické (popř. francouzské nebo německé) znění. Informace o normě a uvedených instalacích je na našem serveru v tematické skupině "Vnitřní elektrické rozvody" v článku "Provedení kabelových rozvodů informační techniky".

 Ing. Michal Kříž (iiSEL)

Odtud vyjímáme:
Mezi silovými kabely a kabely informační techniky (IT) v případě použití stíněných kabelů
- se nevyžaduje oddělení, jestliže délka souběhu je menší než 35 m;
- pro délku souběhu větší než 35 m platí vzdálenosti mezi kabely podle příslušné tabulky (vzdálenosti závisí na tom, zda je kabel stíněný a zda mezi kabely je přepážka z hliníku nebo z oceli) pro celou délku souběhu až na konečných 15 m přívodu k zásuvce.

Kromě toho se pro uložení kabelů využívá stínicích účinků kovových žlabů. Platí, že silové kabely a kabely IT musí být ukládány do samostatných, dostatečně hlubokých, kovových žlabů, pokud možno s neperforovanými stěnami. Do jednoho žlabu mohou být společně uloženy silové kabely spolu s kabely pomocných obvodů. Přitom je třeba dodržet, aby silové kabely byly při jedné straně žlabu a kabely pomocných obvodů při druhé straně tak, aby mezi těmito skupinami kabelů byla určitá vzdálenost. Do jednoho žlabu je možno uložit kabely IT a kabely citlivých obvodů (pro měření nebo ovládání přístrojů) za předpokladu, že jsou odděleny kovovou přepážkou.
Oddělení se nevyžaduje pro jakoukoliv délku souběhu pouze v případě, že obě vedení, tj. jak informační techniky, tak silové vedení, jsou stíněná.
Pro souběhy silových a sdělovacích (telefonních) vedení platí ČSN 33 2000-5-52:1998. Ta v čl. 528.1.N2.2 uvádí, že křižování silových vedení se sdělovacími je nutno se vyhýbat. Při nutném souběhu do 5 m mají být obě vedení od sebe alespoň 3 cm, přes 5 m alespoň 10 cm.

 

Vstup do systému iiSEL, zde!


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.