Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Kdo hradí náklady na nn přípojku?


Document Actions
ostrojm_2.jpg
Požádal jsem o zřízení přípojky nízkého napětí k mému pozemku, na kterém se bude stavět. Prosím o objasnění jak je to s úhradou nákladů.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.04.2004
reklama

Dotaz čtenáře Ostrožlíka....
U STE a.s., pracoviště Příbram jsem požádal o zřízení nn přípojky k mému pozemku (budoucímu RD), jak z Příbrami, tak z Prahy STE a.s., mi poslali odpověď - smlouvu o odběru elektrické energie a zaručení rezervace výkonu na 1 rok po zaplaceni 1000Kč poplatku oprávněných  nákladů.
Na můj dotaz kdo hradí náklady na nn přípojku mi bylo řečeno, pokud žádá jeden odběratel vyřizuje a platí si přípojku sám, dodavatel energie ji pak převezme. V případě, že požádá více odběratelů, (více nových RD na trase) zajišťuje vedení dodavatel, s tím, že odběratelům pak naúčtuje max. 60% oprávněných nákladů. Tuto částku si prý mezi sebou rozdělí rovným dílem odběratelé. Vedení je pak také majetkem dodavatele.
Ve článku z 29.04.03 píšete, že do 30m hradí náklady dodavatel. Kde je prosím pravda? Nerad bych naletěl.

Odpovídá za JME a.s. Aleš Řiháček
Po konzultaci s ing. Ivo Rubínkem, vedoucím výstavby a obnovy DS, mohu potvrdit informace ve zmiňovaném článku. Pokud je požadovaná přípojka kratší než 30 metrů, hradí její vybudování JME ze svých investičních prostředků. V případě délky větší než 30 metrů, podílí se na její výstavbě dle platné vyhlášky žadatel, a to až do výše podílu 60 % celkové investice. V případě, že je žadatelů více, je sepisována smlouva s každým z nich a na nákladech se podílí. Nemusí to být rovným dílem, ale například dle výše rezervovaného příkonu.

Odpovídá za JME a.s. Pavel Veselka
V České republice platí tzv. Energetický zákon č. 458/2000Sb., podle jehož §25, odst.(11 a) jsme povinni připojit na svou Distribuční síť (dále použiji DS) každého, kdo o to požádá v souladu s dalšími předpisy - Pravidly provozování distribučních soustav (PPDS), vyhláškou č. 297/2001Sb.
Podle uvedených předpisů, jsme povinni, žadateli určit místo v DS, na které se může připojit, ve kterém je dostatečná kapacita pro jeho požadovaný výkon. Odtud si žadatel musí postavit přípojku, která bude sloužit jen jemu, zaplatí si ji, bude jeho majetkem (zákon 258/2000Sb, §2 odst.3, PPDS Příloha 6).
Pokud je v určité lokalitě více žadatelů, je pro naše další rozhodování důležitý celkový požadovaný výkon, jehož možnou dodávku po DS musíme propočítat a určit podmínky připojení. (Podrobnosti jsou ve vyhlášce č. 297/2001Sb.)

Máme 2 možnosti:
- podobně, jako v předchozím odstavci, určit žadatelům místo v DS, odkud si povedou k sobě vlastní přípojky
- nebo rozšířit DS až do této lokality, a pak z takto přivedeného výkonu stanovit podíly každého z žadatelů na námi vynaložené náklady.

Správně zde STE uvedla, že žadatelé se budou podílet na 60% těchto nákladů, jejich podíly (tzv. poplatek za připojení) budou vycházet z poměru jejich požadovaného výkonu.
Ve zmíněné vyhlášce najdete ještě poplatek za příkon: 1000,-Kč. Ten platí každý nový žadatel.
Těmito pravidly se musí řídit každá "energetika" v ČR. Lišíme se grafickou úpravou formulářů žádostí a podobnými maličkostmi, ale legislativní prostředí máme stejné.
Zmínka o přípojkách do 30m měla význam, když platil dřívější energetický zákon č. 222/1994Sb. Od roku 2000 délka přípojky nerozhoduje o majiteli a investorovi..

Sdělte své zkušenosti v níže uvedené diskuzi.....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933