Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Omezování harmonických #5 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.10.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Omezování harmonických #5


Omezování harmonických #5
Co je základním přístupem pro omezení harmonických v napájecí soustavě? Kdo nejčastěji provozuje zařízení, které generují do sítě harmonické? Proč není omezující prvek harmonických více rozšířen? Jak tedy můžeme minimalizovat efektivně důsledky harmonického rušení na straně příčiny? Bez rozboru legislativního zakotvení, meze pro emise harmonického proudu jsou součástí dvou harmonizovaných norem a sice ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.10.2013


Část přednášky z CSE od L. P. Elektro ...



Základním přístupem pro omezení harmonických v napájecí soustavě je limitace povolených emisí proudu harmonických jednotlivých spotřebičů. Bez rozboru legislativního zakotvení, meze pro emise harmonického proudu jsou součástí dvou harmonizovaných norem a sice ČSN EN 61000-3-2 ed. 3 (pro spotřebiče se vstupním fázovým proudem <= 16 A) a ČSN EN 61000-3-12 ed. 2 (pro zařízení se vstupním fázovým proudem >16 A a <=75 A připojeným k veřejným sítím nízkého napětí ). Meze byly stanoveny s ohledem na možné „masivní“ nasazení spotřebičů těchto výkonů v distribučních sítích, bez možnosti další kontroly.

Jedná se o výrobky provozované koncovými uživateli. Omezení emise harmonických u spotřebičů je realizována výrobci a typicky je to aplikací pasivních filtrů, mezistupňových měničů, atd. což vcelku pravidelně vede ke zvýšení koncové ceny výrobku. Jiné schéma je aplikováno v případě průmyslových odběratelů, kdy je s ohledem na možné vysoké lokální úrovně rušení přistupováno v současné době ke každému odběrateli individuálně a ve většině případů je při posuzování vlivu odběru na veřejnou distribuční soustavu postupováno podle metodiky vypracované v podnikových normách energetiky (PNE). Vždy je tedy cílem minimalizovat efektivně důsledky harmonického rušení na straně příčiny.

To ovšem není za každé situace možné a v takových případech je využíváno dvou základních přístupů: prostá úprava instalace či distribuční sítě, případně posílení výkonu; nebo instalace nápravných technických prostředků, které potlačují příčinu či důsledek harmonického zkreslení.


Doc. Ing. Jiří Drápela, Ph.D.
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 58
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.