Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ola Rosling, autor Faktomluvy 26.6. osobně na Právnické fakultě v Praze! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.06.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ola Rosling, autor Faktomluvy 26.6. osobně na Právnické fakultě v Praze!


Ola Rosling, autor Faktomluvy 26.6. osobně na Právnické fakultě v Praze!
Pokud neznáte toto jméno, nevadí! Jde o titul autora. Faktomluva (Factfulness). A koho zaujme titul, možná ho bude zajímat i přítomnost toho, kdo jí napsal. V tomto případě však nečekejte technický obsah. Toho jsme plní, stejně tak jako souvisejících doporučení, nařízení či pouze parametrů. Na světě práce tohoto člověka zaujala několik miliónů lidí a proto věřím, že i mezi českými elektrotechniky se najdou filozoficky smýšlející čtenáři, kteří by chtěli potkat jednoho z tvůrců ...
Miroslav Minařík, ze dne: 22.06.2019



Možná někoho napadá, proč uvádím neelektrikářský knižní titul na portálu instalační elektrotechniky. Důvod je prostý. Považuji kmenové uživatele za pokročilé konzumenty vyhodnocující technické informace. A jako takoví by měli mít dostatečné schopnosti vyhodnocovat množství dat, které s našim technickým rozhodováním více, méně nějak souvisí.  

Faktomluva (Factfulness)



Kniha, o které se zmiňuji, tedy od Hanse Roslinga, Oly Roslinga a Anny Roslingové Rönnlundové má podtitul Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět a proč jsou věci lepší, než vypadají. Takto to možná zní příliš knižně nebo jako podáním tiskové zprávy, ovšem pokud umíte číst mezi řádky, brzy zjistíte, že obsažená témata jsou opravdu obzor rozšiřující. 

S postupným nárůstem informačních zdrojů jsem si uvědomil, že je po letech prosazené právo na informace pro nás a naši efektivitu ještě hodně nedostačující fakt. To, co vnímáme je myšlenkovým procesem každého jednotlivce vyloženo různě. Ostatně často to můžeme sledovat třeba i v našem diskusním fóru. V této knize se dozvídám o deseti instinktech, myšlenkových zkresleních, které autor uvádí jako ty, co utváří náš pohled na sledovaný údaj.

Kniha bude zajímat každého, kdo se zabývá vyhodnocováním situací a různých dat. Protože i zde na Elektrika.cz se v diskusním fóru objevuje mnoho filozofických autorů, nepochybuji, že si tento titul najde své fanoušky i mezi odbornou veřejností v elektrotechnice. Co je nyní aktuální, je skutečnost, že se autor objeví v Praze! Tedy ...

26. 6. ve 14 hodin v Praze,
Lichtenštejnském paláci na Právnické fakultě Univerzity Karlovy


Překlad zajištěn!


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.