Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Založena asociace ČAOE


Document Actions
caoe_m.gif
Co je to ČAOE? Sdružení obchodníků? K čemu? Proč? Bude tato ČAOE prospěšná? Kdo může být členem této asociace? Dnem 1.1.2002 došlo k praktické realizaci otevírání trhu s energiemi (na základě zákona č.458/2000Sb.) a v tomto roce konkrétně pro trh s elektřinou. Od roku 2005 se tento trh rozšíří také o obchod s plynem. V České republice již tímto procesem začala ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.10.2002
reklama


Dnem 1.1.2002 došlo k praktické realizaci otevírání trhu s energiemi (na základě zákona č.458/2000Sb.) a v tomto roce konkrétně pro trh s elektřinou. Od roku 2005 se tento trh rozšíří také o obchod s plynem. V České republice již tímto procesem začala postupná liberalizace trhu s energiemi, který by měl končit až volbou svého dodavatele pro každého zákazníka, od každé domácnosti počínaje, až po velkého spotřebitele konče. Tento proces nebude vůbec jednoduchý. O tom, že bude komplikovaný, asi není třeba pochybovat.
Přes veškeré provedené legislativní změny a kroky zůstává nedořešena celá řada otázek, které zejména souvisí s praktickou realizací přechodu k plně liberalizovanému trhu. Změny samy o sobě nejsou jednorázovou záležitostí, ale dlouhodobým procesem.

Tento proces vychází ze silné, monopolní orientace kultury, který změnit na zákaznicky orientovanou kulturu moderního typu znamená značné úsilí pro všechny, kteří se v tomto řetězci pohybují. Klíčovou roli v tomto procesu budou sehrávat obchodníci na trhu s energií (elektrická energie, plyn) bez rozdílu, zda se jedná o fyzické nebo právnické osoby, které mohou tuto činnost vykonávat na základě udělení licence od ERÚ. Obchodní politika na trhu s energií (elektrická energie) se musí přizpůsobovat trhu tak, aby vyhovovala individuálním potřebám a požadavkům každého zákazníka.
Při neexistenci příslušné sekundární legislativy a ne zcela jasných pravidel fungování trhu s energiemi (elektrická energie) je nutné pracovat s určitou dávkou nejistoty a nervozity, připravovat technické systémy co nejflexibilněji a to tak, aby bylo možné v budoucnosti pokud možno jen parametricky měnit jejich vlastnosti. Rovněž podstatná je neustálá a otevřená komunikace se zákazníkem o tom, že cena, která pro ně bude podstatná, bude složena z ceny za elektřinu samotnou a dále z poplatků za přenos a distribuci.

Obchodník s energií musí být připraven na neustálé a permanentní změny, které se dotýkají jeho činnosti, požadavků zákazníků, konkurence, dodavatelů, vlastnické struktuře výrobních a distribučních společností a popř. jiným změnám.
Pro minimalizaci veškerých rizik, a to zejména v procesu obchodu s energií v celém energetickém řetězci, došlo k založení přípravného výboru České asociace obchodníků s energií, která by měla svou činností vytvářet podmínky pro vykonávání funkce obchodníka s energií, být důstojným oponentem státní správě z pohledu legislativních změn, společně působit vůči veřejnosti a ostatním subjektům, propagovat význam obchodu s energií pro každého obchodníka a hájit profesní zájmy všech členů asociace s poskytováním servisních služeb pro své členy.

Česká asociace obchodníků s energií jako zájmové sdružení fyzických a právnických osob, kteří jsou nositelem licence na obchod, by měla sehrát významnou roli v postupně liberalizovaném prostředí na trhu s energií v České republice a ve spolupráci se zahraničními subjekty stejného zaměření působit zejména na výrobce tak, aby poskytované služby ze strany energetických společností byly na vysoké úrovni a za minimální cenu pro jakéhokoliv zákazníka.

Z časopisu Energy, JUDr.Milada Šípková

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933