Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ochrana polohou jako základní ochrana? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.02.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ochrana polohou jako základní ochrana?


Vidlice třífázového přívodu s kolíky pod napětím prý nikomu nevadí. Na jedné ze svých dovolených v Chorvatsku jsem se neudržel a ....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.02.2003

Naše dovolená se neskládá pouze z nicotného válení u moře, a tak se také rádi díváme na okolí a život, který se v místě vede. Rád se procházím uličkami a snažím si představit, že zde žiji.
Na jedné z takových procházek jsem prošel uličkou, kde přede mnou přijelo nákladní auto, vyskočili dva lidé, natáhli hadici a kabel. Zavrčelo to, a než jsem stačil zbystřit, o co vlastně šlo, šup, šup a chlapíci byli pryč. Všiml jsem si, že ta třífázová zásuvka byla nezvykle vysoko.

Přišel jsem tedy blíže abych zjistil, zda bych při svém vzrůstu byl schopen vůbec prodloužení zapojit. Ovšem, když jsem pohlédl vzhůru zarazil jsem se. Na mne nekoukaly dutinky, ale pět kolíků.Říkám si, odkud, kam vlastně se ta energie vede? Vypadá to, že z auta do domu. Najednou se otevřely dveře a vykoukl na mne pan domácí.

Tak jsem neskrýval svůj podiv a anglicky jsem vznesl svou připomínku. Pan domácí pozorně vše vyslechl a stejně "kvalitní" angličtinou mi vše objasnil. Ti chlapíci zde čerpají vodu, kterou odváží opodál. Uvedená vidlice byla opravdu pod napětím, ale protože bratr domácího je projektant elektro, společně se rozhodli, že když zrovna teď nemají zásuvku ale pouze vidlici, tak jí vytvoří ochranu před nebezpečným dotykem polohou. Pravdou bylo, že opravdu byla vidlice vysoko a pokud chtěl člověk dosáhnou, musel použít stoličky která byla podle slov domácího bezpečně ukryta za dveřmi.
Protože domácí byl opravdu "kus chlapa", tak se mi dál nechtělo příliš polemizovat o této problematice. Zvláště, když jsem navíc v úplně cizí zemi. A tak jsem tento rozhovor pojal jako užitečnou lekci konverzace v angličtině a pokračoval jsem dál.
Uvedené fotky jsem se odvážil zhotovit až o dva dny později. 

Jiří Konečný Elko EP

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.