Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vzniklá rizika (5.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.05.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vzniklá rizika (5.)


urob_6.jpg
Rizika vzniklá nedodržováním bezpečnostních požadavků uvedených v technických normách. Český právní systém má rozpracovánu tuto problematiku celkem podrobně a v současnosti se intenzivně pracuje na sblížení s právním systémem ve vyspělých evropských státech. Druhou stránkou věci je skutečnost nedostatečného uplatnění zásad....
Zbyněk Urban, ze dne: 19.05.2004

Jejich použití je dáno různorodostí
jednotlivých zařízení a způsobem využití. Namátkou je možno uvést, že silnoproudá výkonová zařízení nebudou citlivá na přepětí nebo jiné rušivé změny v rozvodné síti. Naopak pro místa se soustředěním elektroniky a ve výpočetní technice, řídící technice, regulaci systému, přenosu dat a pod. bude žádoucí instalování přepěťových ochran a důsledné řešení elektromagnetické kompatibility.

Za zmínku stojí vybavení pracovníků kontroly a údržby odpovídajícími pomůckami a nářadím. Je třeba vložit do těchto věcí často značné prostředky, ale dnešní technika vyžaduje takový přístup, pokud má být provoz zajištěn kvalifikovaně na potřebné úrovni. Že přístup některých pracovníků k těmto pomůckám je vyloženě špatný je jinou otázkou, kterou je třeba řešit na jiné úrovni než je bezpečnost technických zařízení. Jedná se o problém s dlouhodobým řešením, ale nemůže být řešen tím, že nebudou k dispozici pracovníkům potřebné prostředky plošně.

Vyhledávání rizik, jejich odstraňování a snižování škod všeho druhu znamená
nejen přínos pro provoz a provozovatele samotného zařízení, ale je také do jisté míry vizitkou státu, jeho odborné a technické vyspělosti. Ukazatele tohoto typu mohou sehrát často významnou roli i v obchodě. Nakonec nikdo nechce vyrábět na sklad, ale pro prodej a uplatnění na trh)! v co nejširší míře.

K tomu může přispět již zmíněné odstraňování rizik a vyšší bezpečnost provozu. Příčiny jsou ve většině případů známé, ale v zájmu vyššího zisku jsou zbytečně opakované, žel někdy se stejně tragickými nebo i horšími následky.

V rozsahu jednoho článku nebylo možno se zaměřit na
všechny oblasti a úseky související se současnou elektrotechnikou. Příkladně pracovní stroje jsou dnes velmi rozsáhlou oblastí, která by obsáhla ne referát, ale knihu a jednání by vydalo na řadu dní, kdy by bylo stále co řešit. Současně u pracovních strojů současnosti je třeba poukázat na nutnost spolupráce elektrotechniků všech oblastí od regulace a řízení přes pohony a instalace až po jištění a zabezpečení. Pro současný stav techniky nelze zvládnout celou problematiku jednou specializací natož jednou osobou.

Odborná způsobilost u všech profesí, kde je stanovena předpisy,
by měla být dodržována. Je však stále se opakujícím nešvarem, že když se dohání čas v termínované zakázce ustupují podobné "maličkosti" do pozadí. Nejedná se jen o odbornou způsobilost v elektrotechnice, ale i o profese svářečů, jeřábníků, vazačů, obsluhy kotlů, pracovních strojů a další. Nerespektování norem, nepoužívání ochranných pomůcek, podceňování nebezpečných látek v pracovním procesu, to jsou věci, které plní neradostnými čísly statistiky. Patří sem i přeceňování odborných schopností, které dává u elektrických zařízení poznat, že elektřina nepromíjí. Je jistou ironií, že na jedné straně je poznání lidského těla a jeho orgánů důvodem k zavedení citlivých ochran - chráničů, když na straně druhé dochází v důsledku nerozumného a přehlíživého postoje pracovníků ke zbytečným úrazům. V zájmu urychlení provozu je občas možno zjistit předstih kontrol, revizí a schvalovacích řízení před skutečným dokončením zařízení. Z hlediska bezpečnosti je téměř zbytečné k takovému postupu něco dodat. Stejně by nemělo docházet u zařízení se závadami k provozování bez snahy je odstranit, řešit problém prozatímním zařízením, které se potom snadno stane definitivním řešením.

Ochrana života, zdraví a majetku má svoje
nezastupitelné místo ve společnosti. Proto i řešení problému bezpečnosti by mělo být na odpovídající úrovni. Proč tomu tak není je do jisté míry na přístupu každého pracovníka k této otázce v souvislosti s postavením v pracovním procesu. S ohledem na stále rostoucí počet technických zařízení a stoupající složitost bude do budoucna třeba věnovat této problematice více péče a pozornosti. Ne však pouhým předčítáním předpisů a vše a nic neřešících oběžníků a upozornění. Cesta patrně povede ke specializaci a tím vyšší úrovni znalostí pro konkrétně vykonávané činnosti. Doplňování znalostí a zaškolování na konkrétní práce v intervalech odpovídajících změnám předpisů je možno považovat rovněž za jednu z možnosti řešení. V celkovém hodnocení je třeba připomenout, že každé odvrácené riziko představuje úspěch, který se dotýká v důsledku nás všech.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.