Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Předpisy pro prostory s nebezpečím výbuchu výbušin (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.08.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Předpisy pro prostory s nebezpečím výbuchu výbušin


vybuchy4.jpg
Předpis stanovuje podmínky pro projektování, výstavbu, provozování a údržbu elektrických zařízení v prostředích, kde je nebezpečí požáru nebo výbuchu výbušin a výrobků obsahujících tyto výbušiny. ČSN 33 2340 schválena 7/97, s účinností 6/80, změna 10/82 a 12/87.
Milan Bureš, ze dne: 9.08.2002


Žádné elektrické zařízení, které neodpovídá těmto předpisům nesmí být provozováno a musí být ihned odstaveno z užívání a zajištěno proti možnosti provozování a to až do doby provedení jeho opravy nebo dalších bezpečnostních opatření.

Nová zařízení musí být zrevidována podle ČSN 33 2200-6-61. Pravidelné revize se provádí podle ČSN 33 1500. Zařízení která byla delší dobu mimo provoz musí být prohlédnuta. Je-li tato doba delší, jak stanovuje místní předpis, potom musí být podrobena periodické revizi. Po ukončení každé práce na el.zařízení, se přezkouší izolační stav a provozuschopnost zařízení.

Jakákoliv prozatímní zařízení se v těchto prostorech zakazují!

Napojení těchto objektů je jak pro silnoproud, tak i pro slaboproud prováděno pouze kabely uloženými v zemi. Nad těmito objekty nesmí křižovat jakékoli elektrické vedení.

Rozvody instalace musí být opatřeny výkonovým vypínáním a vypínač musí být na snadno dostupném a přehledném místě zřetelně označeném a obsluhované i pracovníky bez elektrotechnické kvalifikace, pracovníky provozovatele.

Polohy vypínačů zapnuto - vypnuto musí být trvale označeny.

Povrchová teplota elektrických zařízení nesmí překročit teplotu o 50°C nižší, než je teplota vzduchu nebo rozkladu výbušiny, nejvýše však teplotu 160 °C. Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím se provádí podle ČSN 33 2200-6-61 s rozdělením sítě TN-S, kde vodič PE a N se spojuje až v rozvaděči. Ochrana před účinky statické elektřiny musí být provedena podle ČSN 33 2030 a ČSN 33 2031. Elektrická zařízení musí dále splňovat požadavky ochrany před účinky zápalných mechanických jisker podle ČSN 42 1408. Ruční nářadí a jiné spotřebiče se mají používat v třídě II. a III. Ruční svítidla musí být vždy ve třídě II. nebo III. s pracovním napětím 24 V.

 Podmínky pro používání těchto spotřebičů musí být uvedeny v místních bezpečnostních předpisech. Kontrola a revize těchto spotřebičů se provádí podle ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610. Poškozené nářadí musí být vyřazeno z užívání a musí být zajištěno před možným použitím.

Ruční nářadí nesmí být pro použití v místech, kde by mohlo dojít k iniciaci výbušniny.

Spotřebiče a pohyblivé přívody se musí jednou za 14 dní prohlédnout a změřit izolační stav. Poškozená zařízení musí být odstraněna z užívání . O měření musí být veden písemný záznam. Elektrické stroje se musí pravidelně čistit na povrchu i uvnitř ve lhůtách stanovených v protokolu. Nátěry elektrických zařízení se musí obnovovat takovým zbarvením, aby usazená výbušina byla dobře viditelná. Prostředí se stanovuje podle ČSN 33 2000-3, přičemž se přihlíží k vlastnosti a stavu výbušin, možnosti styku s elektrickým zařízením a působením ostatních vlivů prostředí. Komise zpracuje příslušný materiál a vydá protokol. Prostředí se vyznačí do dokumentace.

Z hlediska nebezpečí požáru nebo výbuchu se výbušiny třídí takto:
- V 1 - výbušina nepráší, neodpařuje se, nesublimuje a k iniciaci elektrickým proudem může dojít jen za zcela vyjímečných situací
- V 2 - výbušina práší, odpařuje se, sublimuje jenom vyjímečně a k iniciaci elektrickým proudem může dojít pouze vyjímečně
- V 3 - výbušina práší, odpařuje se, sublimuje kdykoliv a k iniciaci elektrickým proudem dochází trvale

Všeobecné požadavky na elektrická zařízení:
Elektrické předměty musí mít předepsané krytí a splňovat požadavky této ČSN. Používat dovážených zařízení bez rozhodnutí autorizovaných zkušeben je zakázáno. Nevýbušná a jiskrově bezpečná zařízení musí být schválena autorizovanou zkušebnou. Vedení vedeme vně objektu a vstupuje vedení dovnitř objektu. Elektrické zařízení umisťujeme co nejdále od výbušin, chráníme je před možností poškození, musí být snadno přístupné a kontrolovatelné.

Vedení neukládáme do kabelových kanálů. Je-li to však nevyhnutelné, musí být kabelový kanál zatěsněn, aby byl bez spár. Holé vodiče se připouští pouze pro uzemňovací pásky. Ostatní vodiče musí mít krytí alespoň IP 54 a vyšší. V prostředí V2 a V3 se připouští pouze vodiče s měděným jádrem. Vedení musí být jištěno jak na nadproud tak i na zkrat. Pokud se jedná o obvody, které nesmí být jištěny, tak průřez vodičů v těchto obvodech musí být takový, aby dovolená teplota byla nižší o 50 °C, než je teplota vzduchu nebo rozkladu výbušiny, nejvýše však 160 °C. Smí se používat pouze kabelů, které nejsou schopny šířit požár a nemají kovový plášť nebo pancíř. Rozvody na hořlavých podkladech musí odpovídat ČSN 33 2312. Pohyblivé přívody se dovolují pouze v provedení s vodiči CCTU nebo CGTU. Vedení k požárním hlásičům se provádí podle ČSN 34 2710. Kovové ohebné hadice a pryžové hadice se nesmí používat.

Instalace v prostředí V1:
- krytí živých částí dávajících popud k iniciaci kdykoliv je IP44
- krytí živých částí dávajících popud k iniciaci vyjímečně je IP43
- jiskrově bezpečná zařízení v třídě zápalnosti II. a jiskrové bezpečnosti ic musí být v krytí IP 43
- svítidla musí mít krytí IP44, jsou-li níže jak 2,6 m nad podlahou musí mít ochranný koš nebo sklo a musí vyhovovat rázové zkoušce 7 J. Zářivky musí mít souvislý kryt. Bez ochranného krytu nesmí být tělesa zainstalována nad zařízením s výbušninou
- hlavní rozvaděče jsou v těchto prostorách zakázány
- podružné rozvaděče musí být v krytí IP 44
- dveře rozvaděčů musí být z nehořlavých materiálů
- elektroinstalační výrobky mohou být též v provedení venkovním

Instalace v prostředí V2:

Krytí živých částí dávajících popud k iniciaci kdykoliv:
- krytí IP 54
- v pevném závěru
- v kapalinovém závěru
- v závěru s vnitřním přetlakem
- ve speciálním závěru

Krytí živých částí dávajících popud k iniciaci jen vyjímečně:
- v krytí IP 44
- v zajištěném provedení v krytí IP 44
- jiskrově bezpečná zařízení musí být v třídě zápalnosti II. a jiskrové bezpečnosti „ic" a v krytí alespoň IP 44
- svítidla v krytí IP 54, v pevném závěru, v kapalinovém závěru, v závěru s vnitřním přetlakem, ve speciálním závěru a jsou-li níže jak 2,6 m nad podlahou musí být opatřena ochranným krytem, vyhovující mechanické zkoušce s energií 7 J. Zářivky musí mít souvislý kryt. Svítidla bez ochranného krytu nesmí být montovány nad výbušinami.
- hlavní rozvaděč není v tomto prostoru povolen instalovat
- podružný rozvaděč musí mít krytí alespoň IP 54. Kryty rozvaděčů musí být nehořlavé.
- elektroinstalační výrobky mohou být též v provedení těsně zavřeném

Instalace v prostředí V3:

- živé části dávající popud k iniciaci kdykoliv:
- krytí alespoň IP 65
- v pevném závěru
- v závěru s vnitřním přetlakem
- živé části dávající popud k iniciaci vyjímečně:
- v krytí IP54
- v zajištěném provedení s krytím IP 54
- jiskrově bezpečná zařízení v třídě zápalnosti II. a jiskrové bezpečnosti ic a v krytí IP 54
- svítidla v krytí IP 65, v pevném závěru nebo v závěru s vnitřním přetlakem a jsou-li níže jak 2,6 m nad podlahou musí být opatřena ochranným krytem, vyhovující mechanické zkoušce s energií 7 J. Zářivky musí mít souvislý kryt. Svítidla bez ochranného krytu se nesmí instalovat nad zařízením s výbušinami.
- umístění rozvaděčů a zásuvek je v tomto prostoru zakázáno
- elektroinstalační výrobky mohou být též v provedení nepromokavém nebo prachotěsném

Instalace ve složitém prostředí:
Instalace v prostorách s nebezpečím požáru nebo výbuchu výbušin musí ještě odpovídat svým krytím a provedením ostatním druhům stanovených prostředí.

Pracovní a provozní prostředky:
Pro obsluhu technologických zařízení musí být vypracován bezpečnostní předpis. Pracovníci určení k obsluze musí být pracovníci alespoň poučení ve smyslu vyhl.č.50/78 Sb. Pracovníci určení k údržbě a opravám elektrických zařízení musí mít kvalifikaci pracovníků znalých nebo znalých s vyšší kvalifikací podle
vyhl.č.50/78 Sb.

Pracovníci obsluhy musí ihned ohlásit vedoucímu nebo elektroúdržbě zjištěnou závadu. Tito pracovníci musí být upozorněni na to, ve kterém úseku se provádí prohlídky a opravy elektrického zařízení. Dále musí být tito pracovníci prokazatelně seznámeni s umístěním hlavního vypínače nebo vypínacího tlačítka.

V místních předpisech musí být vypracovány směrnice pro:
- provádění denní kontroly, což provádějí v předepsaném rozsahu pracovníci obsluhy
- provádění prohlídek elektrických zařízení, jejichž termíny stanoví komise určující prostředí.

Tyto kontroly provádí odborný pracovník elektro. O výsledku kontrol a měření se musí vést záznam. Vypnutí nebo zapnutí zařízení je možné jedině po předchozím projednání a se souhlasem elektro údržbáře daného úseku. Práce na zařízení mohou být započaty, až po předchozím vyčistění prostoru od výbušnin. Veškerá práce i obsluha elektrického zařízení musí být dohodnuta s vedoucím příslušného úseku. Veškeré práce musí být prováděny ve vypnutém stavu.

Práce na elektrickém zařízení, kde je zapotřebí sejmout kryt nevýbušného zařízení, má být prováděna pouze ve vypnutém stavu s bezpečně odzkoušeným beznapěťovým stavem a aby zařízení bylo zajištěno. O tomto stavu musí být proveden záznam v provozní knize.

Během provádění oprav se nesmí ve spojovacích a obslužných chodbách těmito chodbami dopravovat výbušina.

Pro sklady výbušin a výbušných předmětů platí ČSN 73 5530.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.