Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: je opravdu nutné výměnu žárovky povolat osobu znalou? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.06.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

je opravdu nutné výměnu žárovky povolat osobu znalou?


zbanka.jpg
Co vlastně víme o způsobu provádění údržby či výměny poškozených svítidel, vadných žárovek nebo objímek? V podstatě zde platí totéž, co o údržbě vypínačů, zásuvek. Žárovky pro jejich svítivost, bude zřejmě nejdůležitější udržovat stále čisté. Znečištěné žárovky mohou nejenže snížit požadovanou svítivost, ale i zhoršit izolační stav a v nejhorším případě způsobit i požár tím, že se žárovka více zahřívá.
Igor Nováček, ze dne: 18.06.2001


Žárovky pro jejich svítivost, bude zřejmě nejdůležitější udržovat stále čisté. Znečištěné žárovky mohou nejenže snížit požadovanou svítivost, ale i zhoršit izolační stav a v nejhorším případě způsobit i požár tím, že se žárovka více zahřívá. Proto taky není přípustné žárovky ničím obalovat ( např. barevnými papírky apod.), zakrývat. V blízkosti hořlavých materiálů je ČSN přesně předepsaná vzdálenost a příkon těchto světelných zdrojů, kterou je nutno dodržet při montáži.

Dojde-li k poruše el. osvětlení, musíme najít nejprve místo pravděpodobné poruchy. Závada může být jednak přímo ve vlastní žárovce, jednak kdekoli na cestě elektrického proudu z elektrárny k naší žárovce. Svítí-li ostatní svítidla v bytě, je "spálená" žárovka nebo je závada ve svítidle samém.

Závadou ve svítidle může být :
- pružinový kontakt v objímce nedoléhá, protože byl vyhřát, takže se musí vyměnit objímka, popř. celé svítidlo
- vypínač svítidla je vadný a musí se vyměnit
- některý z vodičů je utržen u objímky, u vypínače, nebo u vidlice.
Výše popsané závady bývají poměrně vzácné a musel by je opravit odborník
s předepsanou kvalifikací. Obvykle nebývá závada na svítidle, a proto není-li přímo v žárovce, bývá až v pojistce (jističi) na bytové rozvodnici (nebo v rozvaděči)

Při výměně žárovky postupujeme stejným způsobem, jako při výměně přetavených pojistkových vložek. Před výměnou žárovky se musí příslušný obvod odpojit od sítě, a to tak, že se vypne hlavní vypínač (jistič) el. obvodu v rozvaděči (nejlépe na elektroměrové desce). Pokud pro jištění el. obvodů jsou použity pojistky, vyšroubuje se příslušná pojistka. Nemáme-li jistotu, kterému obvodu pojistka patří, musíme vyšroubovat všechny pojistky.
Zásadně nesmíme rozsvěcovat a zhášet zašroubováním a vyšroubováním žárovek, ale řádným zapnutím nebo vypnutím !
 Výměna žárovky nemusí být vždy jednoduchá i když se to na první pohled zdá. Někdy nastanou i komplikace. Například při pokusu o vyšroubování žárovky se může baňka od závitu uvolnit, oddělit. Řešení je nasnadě. Pomocí rozevřených kleští (elektrikářských kombinovaných) vsunutých do kroužku (závitu žárovky) v objímce, kterými otáčíme doleva, až do vyšroubování zatrženého závitu. Je-li svítidlo (objímka) vysoko, musí se při čištění svítidel nebo výměně žárovek vystoupit na izolační předměty (dřevěné stoly, nebo stupátka, žebříky apod.) Při takových pracích je třeba stále pamatovat, že lze ztratit rovnováhu nebo sklouznout a upadnout. Taky není vhodné se při vlastní práci dotýkat okolních kovových předmětů.

Při používání ručních svítidel (lamp) hrozí větší nebezpečí (úraz el. napětím, požár apod.), zejména v místech vlhkých, ve sklepích, skladištích a zvláště tam kde je mokré, vodivé nebo hořlavé okolí apod. (Podmínky bezpečného používání řeší příslušné ČSN).

Proto se musí ruční svítidla (lampy) a zejména přívod často prohlížet a jakmile se zjistí i malá závada (např.: porušení izolace, krytu, ale i správné funkce), je nutno předat odborníkovi do opravy.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.