Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Několik tipů na zajímavé osvětlení bazénu. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.08.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Několik tipů na zajímavé osvětlení bazénu.


bazs_17.jpg
Voda a světlo spolu vždy vytvářely fascinující spojení. Současné možnosti osvětlovací techniky nám dávají prostředky, které z bazénu dělají atraktivní podívanou, jež může být každý den jiná a díky osvětlení se bazén stane ještě více oblíbeným místem zábavy a relaxace.
Ludvík Málek, ze dne: 20.08.2004


Asi relativně nejjednodušší a velmi zajímavá je možnost nastavení barvy světla pomocí záměny stávajících bazénových žárovek za světelné zdroje LED, u kterých můžeme nastavit barvu světla.


Další možností je použít svítidla se změnou barvy, kde můžeme centrálně řídit rychlost změn barev, intenzitu, popřípadě svítidla mohou být ovládána scénickým programem.

Aplikace s možností změny barev a pokročilou choreografií lze realizovat jak v bazénech, tak ve fontánách. Světlo může různě měnit barvu, vytvářet iluzi pohybu či rotace a podobně. Jako světelné zdroje jsou dnes pro bazénové aplikace asi nejvhodnější LED s nízkou spotřebou el. energie (1-25W). Při obvyklé životnosti LED 100.000 provozních hodin, máme k dispozici energeticky úsporný světelný zdroj se předpokládanou trvanlivostí více než 10 let nepřetržitého svícení. Rovněž napájení napětí LED 12 nebo 24V plně vyhovuje požadavkům na bezpečnost v bazénu a kolem něj. Změna barvy probíhá plně elektronicky bez účasti mechanických dílů. Lze předpokládat, že osvětlení bazénů na bázi LED se v krátké době stane z výše uvedených důvodů nejpoužívanějším zdrojem světla.

Světlovodné kabely mohou díky svojí flexibilní pružnosti zvýraznit zajímavé linie bazénu a mohou být umístěny v libovolné hloubce. Rovněž u světlovodů můžeme programově měnit barvy svícení. Další výhodou je, že v případě světlovodu dochází do styku s vodou pouze světlovodný kabel, který je vyroben z plastu a elektrická část se světelným zdrojem může být vzdálena od bazénu několik metrů v bezpečné zóně.

Rovněž na hladině bazénu či jezírka mohou být umístěna svítidla vytvářející skvělé dekorace. Svítidla plovoucí na hladině jsou napájena z vestavěného akumulátoru a ke svému místu na vodní ploše jsou fixována kotevními lanky. I tato svítidla mohou svítit různými barvami. Zapínání svítidel je ovládáno bezdrátově.

Kolem bazénu pak mohou být rozmístěny různé světelné dekorace včetně závěsů ze světlovodných kabelů, či svíticí dlažba. V dlažbě jsou použity chladné zdroje LED produkující teplotu do cca 35stC (lze na ně stoupat bosou nohou), napájené bezpečným napětím SELV 12V nebo 24V.

...nebo prosvětlené dekorativní květináče a designově atraktivní relaxační lehátka z teakového dřeva.

Veškerá zařízení samozřejmě musí svým provedením (zejména krytím a napájecím napětím) odpovídat příslušným zónám pro elektrická zařízení použitá v plaveckých bazénech. Veškeré služby u nás zajišťují pracovníci s elektrotechnickou kvalifikací, kteří v popisované problematice podají správné informace.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
A-LIGHT s.r.o. - Vranovská 94, BRNO - ... - info@faktor-light.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.