Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Není šroubovák jako šroubovák! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.01.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Není šroubovák jako šroubovák!


Není šroubovák jako šroubovák!
Šroubujeme často, intenzivně, nadřeme se, tak si vyberme správný nastroj! Základní nástroj elektromontéra. Každý montér by si měl vybrat toto nářadí, tak aby mu padlo do ruky. Vždyť převážnou část svého zaměstnání se právě kamarádí s tímto nástrojem. Kromě tvaru je důležité si všimnout izolační pevnosti na ...
Miroslav Minařík, ze dne: 5.01.2001


Základní nástroj elektromontéra. Každý montér by si měl vybrat toto nářadí, tak aby mu padlo do ruky. Vždyť převážnou část svého zaměstnání se právě kamarádí s tímto nástrojem.

Kromě tvaru je důležité si všimnout izolační pevnosti na kterou jsou šroubováky testovány. V minulosti, ale i dnes se objevují šroubováky s dřevěnou rukojetí. Dokonce i takové, kde na konci rukojeti je možné vidět kovový střed šroubováku! Tyto typy nástrojů jsou pro elektrotechniku naprosto nevhodné, přesně životu nebezpečné!

Takové používají řemeslníci, kteří se přímo nesetkávají při své práci s el. energií (stolaři, mechanici....). Dnes se vyrábí profesionální ruční nářadí pro elektrotechniky s izolační pevností až do několika kV!
Hroty plochých šroubováků volíme dle oblasti (např. od 2mm do ?mm). Dnes je vhodné mít ve výbavě i křížové šroubováky (automechanici a slaboproudí technici i Torx).

 

Ve světě se používají opravdu různé tvary, zde můžete pro informaci shlédnout drobný přehled.

Asi v naší silnoproudé praxi použijeme nejčastěji ploché nebo křížové šroubováky.

Určitě je dobré na mnoho šroubování (např. při vydrátování rozvaděče) použít elektrický šroubovák, také třeba při pravidelném dotahování řadových svorek se el. šroubovák hodí.

Pro elektrotechnika (obzvlášť který pracuje pod napětím) jsou určeny šroubováky se speciální hmotou na rukověti, která má izolační odolnost třeba 1kV.
Další varianta sady šroubováků, která se také liší použitým kovem hrotů.
Univerzální šroubovák s různými vyměnitelnými hroty. Praktické pro náhodný servis, pro profesionální použití, nic moc. :-)

Většinu těchto typů naleznete v elektrotechnické maloprodejní síti. Možná některé speciální typy budou na objednávku, ale dá se sehnat opravdu vše. Věřte, že "ženská" se dívá chlapovi na vyčištěnou obuv a elektrikář kouká kolegovi po nářadí a dělá si také svůj úsudek.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.