Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rakouští odborníci přiznávají, že pro uzavření Temelína není důvod! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.10.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rakouští odborníci přiznávají, že pro uzavření Temelína není důvod!


Rakouští odborníci přiznávají, že pro uzavření Temelína není důvod!
Studie Atomového institutu rakouských univerzit (AI/RSJT) obsahuje nejen kladné hodnocení bezpečnosti Temelína, ale i závěr, že pro zastavení spouštění Jaderné elektrárny Temelín neexistuje žádný objektivní důvod.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.10.2001


V závěru studie se můžeme dočíst, že ”na základě všech dostupných informací shledáváme uvedení Temelína do provozu z technického a radiologického hlediska za oprávněné.” Atomový institut kromě jiného upozorňuje na politicky motivovanou snahu bezjaderného Rakouska uzavřít jaderné elektrárny v sousedních zemích, která se však vždy nemusí opírat o odborné argumenty. ”Pokládáme proto za důležité upozornit, že při této práci se každý z nás zdržel zohlednění politických zájmů, ať už v jakémkoli smyslu,” píší odborníci z AI/RSJT.

Platnost závěrů studie podpořil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. ”Studii AI/RSJT si objednalo rakouské ministerstvo životního prostředí,” uvedla předsedkyně úřadu Dana Drábová. Zpráva atomového institutu je podle ní zcela objektivní. Přístup AI/RSJT k Temelínu označila za ryze profesionální. ”Pokud totiž nechce odborník ztratit v našem oboru prestiž, nezbývá mu, než být objektivní doslova za každou cenu,” dodala Dana Drábová.

V Temelíně zatím pomalu končí etapa energetického spouštění prvního temelínského bloku s výkonem reaktoru do 55 %.

O cenách elektřiny aneb vyplatí se Temelín?
S cenami elektřiny je to taková hra, známy jsou pouze konečné ceny elektřiny (z mez. srovnání cen z počátku tohoto roku je vidět, že ceny u nás zdaleka nedosahují výše zahraničních cen). Občas se ještě objeví výrobní náklady (a z tohoto srovnání vycházejí naše elektrárny velmi dobře - např. německý ISAR II. uvedl výrobní náklady na úrovni 2,60 Kč/kWh, Slovinské Krško - 1,20 Kč/kWh, Temelín bude na úrovni 1,07 Kč/kWh). Ale náklady jsou jedna věc a ceny druhá a energetické společnosti přesouvají své ziskové marže podle toho co vše vlastní v řetězci výroba, přenosové linky, distribuční linky (např. německé společnosti snížili cenu tzv. silové elektřiny a zbytek přesunuly na podpůrné služby - poměr mezi těmito cenami 20 ku 80 procent ve prospěch služeb, kdežto u nás je tomu přesně opačně - a ještě někteří nezávislí výrobci, kteří tyto služby z technického hlediska neumí poskytovat toto těžce nesou). Právě tyto poměry vedou k tomu, že silová elektřina je v Německu (jde o ochranu jejich trhu, ani ne před ČR, ale především proti francouzským dodávkám) na přebytkovém trhu obchodována cca za 0,6 Kč/kWh (a tudíž zhruba cena našich vývozů), když 80 - 70 procent pak dostávají zaplaceno ve službách poskytovaných pouze německými společnostmi. A tuto cenu pak srovnáváme s našimi silovými 0,97 Kč/kWh, ale služby již činí pouze 0,17 kč/kWh (tj. necelých 20 procent k silové složce).

Ale teď k Rakousku. Ceny v řetězci - tj. od výrobce, přenos a distribuce z trhu, po jeho otevření, zcela zmizely a jsou k dispozici pouze konečné ceny. Přesná čísla nelze z výročních zpráv vyčíst, ale hrubé obrysy ano. A tak za pozornost stojí výroční zpráva rakouské energetické společnosti Verbund (svoji strukturou je nejpodobnější ČEZ) - www.verbund.at. Z této zprávy plyne, že v roce 2000 Verbund prodal do zahraničí více jak 15 TWh elektřiny (ze stránek www.ucte.org - stránky západoevropské propojené soustavy - plyne, že Rakousko dováží z polských neodsířených elektráren a vyváží do Německa (zde i dováží) do Švýcarska, Itálie a Slovinska - proto tamní jaderná elektrárna Krško možná v tuto chvíli tak nevadí), což představovalo 40 % z celkového prodeje této společnosti (vývoz ČEZ 12 TWh). A z příjmů a prodejů lze vysledovat i náznaky cen. Silová elektřiny pro domácí odběratele vychází zhruba takto 0,93 Kč/kWh + 0,28 Kč/kWh služeb ( v ČR 0,97 + 0,17 Kč/kWh). Cena pro vývoz však v případě Verbundu činila zhruba 0,7 Kč/kWh (ne příliš odlišná cena od ČR). Tudíž rozdílné ceny doma a v zahraničí panují i v Rakousku.

Údajně dumpingové cena českých vývozů zkoumalo v loňském roce rakouské ministerstvo pro hosp. záležitosti a na žádost rakouské společnosti Energie AG (vlastní podíly i v českých distribučních společnostech - Jihočeská energetika a Západočeská energetika) i Evropská komise. Obě šetření měla stejný závěr, o žádný dumping nejde.

Zdroj ČEZ a.s.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.