Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Rakouští odborníci přiznávají, že pro uzavření Temelína není důvod!


Document Actions
Rakouští odborníci přiznávají, že pro uzavření Temelína není důvod!
Studie Atomového institutu rakouských univerzit (AI/RSJT) obsahuje nejen kladné hodnocení bezpečnosti Temelína, ale i závěr, že pro zastavení spouštění Jaderné elektrárny Temelín neexistuje žádný objektivní důvod.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.10.2001
reklama


V závěru studie se můžeme dočíst, že ”na základě všech dostupných informací shledáváme uvedení Temelína do provozu z technického a radiologického hlediska za oprávněné.” Atomový institut kromě jiného upozorňuje na politicky motivovanou snahu bezjaderného Rakouska uzavřít jaderné elektrárny v sousedních zemích, která se však vždy nemusí opírat o odborné argumenty. ”Pokládáme proto za důležité upozornit, že při této práci se každý z nás zdržel zohlednění politických zájmů, ať už v jakémkoli smyslu,” píší odborníci z AI/RSJT.

Platnost závěrů studie podpořil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. ”Studii AI/RSJT si objednalo rakouské ministerstvo životního prostředí,” uvedla předsedkyně úřadu Dana Drábová. Zpráva atomového institutu je podle ní zcela objektivní. Přístup AI/RSJT k Temelínu označila za ryze profesionální. ”Pokud totiž nechce odborník ztratit v našem oboru prestiž, nezbývá mu, než být objektivní doslova za každou cenu,” dodala Dana Drábová.

V Temelíně zatím pomalu končí etapa energetického spouštění prvního temelínského bloku s výkonem reaktoru do 55 %.

O cenách elektřiny aneb vyplatí se Temelín?
S cenami elektřiny je to taková hra, známy jsou pouze konečné ceny elektřiny (z mez. srovnání cen z počátku tohoto roku je vidět, že ceny u nás zdaleka nedosahují výše zahraničních cen). Občas se ještě objeví výrobní náklady (a z tohoto srovnání vycházejí naše elektrárny velmi dobře - např. německý ISAR II. uvedl výrobní náklady na úrovni 2,60 Kč/kWh, Slovinské Krško - 1,20 Kč/kWh, Temelín bude na úrovni 1,07 Kč/kWh). Ale náklady jsou jedna věc a ceny druhá a energetické společnosti přesouvají své ziskové marže podle toho co vše vlastní v řetězci výroba, přenosové linky, distribuční linky (např. německé společnosti snížili cenu tzv. silové elektřiny a zbytek přesunuly na podpůrné služby - poměr mezi těmito cenami 20 ku 80 procent ve prospěch služeb, kdežto u nás je tomu přesně opačně - a ještě někteří nezávislí výrobci, kteří tyto služby z technického hlediska neumí poskytovat toto těžce nesou). Právě tyto poměry vedou k tomu, že silová elektřina je v Německu (jde o ochranu jejich trhu, ani ne před ČR, ale především proti francouzským dodávkám) na přebytkovém trhu obchodována cca za 0,6 Kč/kWh (a tudíž zhruba cena našich vývozů), když 80 - 70 procent pak dostávají zaplaceno ve službách poskytovaných pouze německými společnostmi. A tuto cenu pak srovnáváme s našimi silovými 0,97 Kč/kWh, ale služby již činí pouze 0,17 kč/kWh (tj. necelých 20 procent k silové složce).

Ale teď k Rakousku. Ceny v řetězci - tj. od výrobce, přenos a distribuce z trhu, po jeho otevření, zcela zmizely a jsou k dispozici pouze konečné ceny. Přesná čísla nelze z výročních zpráv vyčíst, ale hrubé obrysy ano. A tak za pozornost stojí výroční zpráva rakouské energetické společnosti Verbund (svoji strukturou je nejpodobnější ČEZ) - www.verbund.at. Z této zprávy plyne, že v roce 2000 Verbund prodal do zahraničí více jak 15 TWh elektřiny (ze stránek www.ucte.org - stránky západoevropské propojené soustavy - plyne, že Rakousko dováží z polských neodsířených elektráren a vyváží do Německa (zde i dováží) do Švýcarska, Itálie a Slovinska - proto tamní jaderná elektrárna Krško možná v tuto chvíli tak nevadí), což představovalo 40 % z celkového prodeje této společnosti (vývoz ČEZ 12 TWh). A z příjmů a prodejů lze vysledovat i náznaky cen. Silová elektřiny pro domácí odběratele vychází zhruba takto 0,93 Kč/kWh + 0,28 Kč/kWh služeb ( v ČR 0,97 + 0,17 Kč/kWh). Cena pro vývoz však v případě Verbundu činila zhruba 0,7 Kč/kWh (ne příliš odlišná cena od ČR). Tudíž rozdílné ceny doma a v zahraničí panují i v Rakousku.

Údajně dumpingové cena českých vývozů zkoumalo v loňském roce rakouské ministerstvo pro hosp. záležitosti a na žádost rakouské společnosti Energie AG (vlastní podíly i v českých distribučních společnostech - Jihočeská energetika a Západočeská energetika) i Evropská komise. Obě šetření měla stejný závěr, o žádný dumping nejde.

Zdroj ČEZ a.s.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933