Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Výbušné prostředí a výběr materiálu (3.)


Document Actions
Výbušné prostředí a výběr materiálu (3.)
Výběr a instalace elektrických zařízení v prostorech s nebezpečím výbuchu, revize a údržba nevýbušných elektrických zařízení. Nejvýraznější změnou, která ovlivnila výrazně celou oblast ...
Jan Pohludka, ze dne: 27.10.2004
reklama

Výběr a instalace elektrických zařízení v prostorech s nebezpečím výbuchu, revize a údržba nevýbušných elektrických zařízení. Nejvýraznější změnou, která ovlivnila výrazně celou oblast zařízení určených do prostředí s nebezpečím výbuchu je vydání nařízení vlády č. 23/2003 Sb. (přebírá Směrnici 94/9/EC), kterým se stanoví.....

Výběr podle skupiny a teplotní třídy
Protože jsou hořlavé plyny rozděleny do skupin výbušnosti IIA, IIB a IIC a teplotních tříd T1 až T6, je nutno pro daný plyn vybrat i odpovídající zařízení. Zařízení označené jako IIC T6 je obecně možno použít ve všech hořlavých plynech, provozovatel by si měl však uvědomit, že se zvyšující se bezpečností zařízení je náročnější i výroba těchto zařízení a pro uživatele to znamená vyšší cenu a i vyšší požadavky na údržbu a opravy zařízení. Při výběru je proto dobré pečlivě zvážit, zda je opravdu pro danou aplikaci nutné takovéto zařízení.

Trošku složitější pro uživatele je situace při výběru zařízení, které má přijít do styku s horkým médiem (kapalinou, párou, hořlavou látkou), jako je tomu u mnoha snímačů a regulátorů tlaku, průtoku a tepla. Tato zařízení mají na štítku obvykle vyznačeno několik teplotních tříd nebo jednoduše T1 až T6. Skutečná teplotní třída se určí v závislosti na teplotě média, tato závislost je vždy uvedena v návodu k použití nebo jiné dokumentaci dodávané výrobcem uživateli a je na odpovědnosti uživatele, aby stanovit maximální teplotu, které může médium dosáhnout a správně přiřadil odpovídající teplotní třídu danému zařízení a ověřil, zda je tato teplotní třída přijatelná pro dané prostředí.

V této souvislosti si někdy mnohé podniky neuvědomují, že zdrojem iniciace mohou být horké povrch od jakýchkoliv, nejen elektrických zařízení a například požadují pro potrubí s produktem o teplotě například 250 °C zařízení s teplotní třídou T3 (maximální povrchová teplota do 200 °C).

Volba zařízení podle vnějších vlivů
Elektrické zařízení musí být vybráno a instalováno tak, aby bylo chráněno proti vnějším vlivům (např. chemickým, mechanickým, vibracím, tepelným, elektrickým a vlhkosti), které mohou nepříznivě působit na ochranu proti výbuchu. Je třeba si uvědomit, že žádné zařízení není zcela univerzální a při nesprávném výběru se velmi brzo může stát nebezpečným. Zvláštní pozornost je vždy třeba věnovat zařízení s plastovými kryty nebo částmi z hlediska jejich odolnosti proti korozi chemickými látkami.

Použití nevýbušných zařízení se závěry s lehkých kovů
Při výběru zařízení, které obsahuje ve své vnější konstrukci lehké kovy, je nutno pokaždé provést analýzu možného mechanického namáháni zařízení za provozu, protože bylo jasně prokázáno, že tyto materiály způsobují jiskry, která jsou při kontaktním tření zápalné.

Přenosná zařízení a zkušební zařízení
Přenosná elektrická zařízení mají být používána v nebezpečných prostorech pouze tehdy, pokud se jeho použití nelze vyhnout. Přenosné zařízení má mít typ ochrany odpovídající zóně použití. Běžná průmyslová přenosná zařízení by neměla být používána v nebezpečných prostorech, s výjimkou daného místa, které bylo ohodnoceno, že po dobu použití zařízení bude vyloučena přítomnost hořlavých plynů nebo par (situace „čistá atmosféra“ (bez plynu)).

Volba nevýbušných zařízení podle typu sítě
Ochranná opatření pro jednotlivé typy sítě v prostorech s nebezpečím výbuchu jsou:

  • TN sítě – povinné použití TN-S systému a ochranného pospojování
  • TT sítě – proudový chránič a ochranného pospojování
  • IT sítě – hlídač izolace a ochranného pospojování

Většinou lze ve všech typech sítí použít jakékoliv nevýbušné elektrické zařízení, výjimku tvoří zákaz použití jiskrově bezpečných zařízení napájených ze Zenerových bariér v sítích IT. Zenerovy bariéry totiž vyžadují pro svou bezpečnou funkci přímé uzemnění, což je v sítích IT z funkčních důvodů zakázáno.

Elektrická ochrana
Vedení a nevýbušná elektrická zařízení musí být chráněno ochranou proti zkratu a zemnímu spojení. Motory musí mít navíc ochranu proti přetížení a nově i ochranu proti ztrátě jedné fáze. Tento požadavek vylučuje použití některých starších tepelných ochran pro tyto účely. Většinu zařízení lze chránit jakýmkoliv vhodným typem ochran v souladu s návodem výrobce, výjimku tvoří některá zařízení v zajištěném provedení, která byly zkoušena jako sestava i z ochranou proti přetížení. V tomto případě mají na štítku uveden předepsaný typ ochrany a zařízení se smí používat pouze v kombinaci s touto ochranou.

.... pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933