Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Mistrovské zkoušky ASŘ v otázkách a odpovědích.


Document Actions
Článek
Na odpovědi na dotazy a připomínky Sekce elektrotechniků jižní Moravy (SejM) odpovídá Ing. Chárová (tajemník Sekce vzdělávání HK ČR.)
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.10.2001
reklama
  1. Sejm: Jakou kvalifikaci dosáhne absolvent kurzu?
    Ing. Chárová: Na základě úspěšného absolvování mistrovské zkoušky získá žadatel certifikát způsobilosti dle ČSN EN 45013, t.j. dokument vystavený akreditovaným certifikačním orgánem, který osvědčuje odborná způsobilost
    • k samostatnému provozování živnosti ve zvoleném oboru,
    • k odbornému vedení skupiny podřízených pracovníků,
    • k vedení praktické přípravy žáků na povolání v souladu se vzdělávacím cílem příslušného oboru
    • k samostatnému vykonávání řemeslné práce (činnosti) příslušné profese na mistrovské úrovni.
  2. Sejm: Jaké je právní zabezpečení kurzu a pro koho jsou kurzy povinné?
    Ing.Chárová: Kurzy zabezpečuje po právní stránce Hospodářská komora ČR. Dle stávajících legislativních předpisů nejsou kurzy povinné.
  3. Sejm: Jaké je začlenění osnov jednotlivých kurzů do vzdělávání MŠMT?
    Ing.Chárová:
    MŠMT se otázkou dalšího odborného vzdělávání nezabývá.
  4. Sejm: Jaká je souvislost mezi mistrovskými zkouškami AŘS a udělováním certifikace pro elektrotechnickou odbornost akreditovanou osobou?
    Ing.Chárová:
    Viz. odpověď na otázku č.1
  5. Sejm: Jaká je vazba na nečleny HK ČR?
    Ing.Chárová:
    Dle ČSN EN 45013 musí mít přístup ke službám certifikačního orgánu všechny osoby usilující o certifikování. Nesmějí být uplatňovány nepatřičné finanční nebo jiné podmínky. Nelze tedy např. omezit přístup na základě toho, že žadatel není členem určité skupiny nebo sdružení.

    SEJM

  6. Sejm: Diskuze k AŘS HK ČR v časopise ELEKTRO
    Ing.Chárová:
    Elektrotechnický svaz český  vyzývá odbornou elektrotechnickou veřejnost k věcné diskusi k problematice AŘS od poloviny 2000, kdy byly dokončeny návrhy profesních standardů mistra řemesla pro obor elektrotechnika silnoproud, slaboproud a telekomunikace a zveřejněny na internetových stránkách ESČ. Bohužel odezva byla prozatím prakticky nulová. Dle našeho názoru by diskuze k tomuto tématu prostřednictvím časopisu ELEKTRO nebyla příliš efektivní. Bylo by snad užitečné znovu zveřejnit výzvu k diskuzi a publikovat až její závěry. Je to však evidentně záležitost redakce časopisu.
  7. Sejm: Odborná struktura (osnova) kurzů.
    Ing.Chárová:
    Doporučujeme k prostudování materiály dostupné na internetových stránkách ESČ (http://www.in-el.cz/esc/default.asp).
  8. Sejm: Kdo bude garantovat, že v EU budou tyto zkoušky uznávány?
    Ing.Chárová:
    Certifikační orgán musí být akreditován Českým institutem pro akreditaci (ČIA), který je od roku 1998 řádným členem Evropské organizace pro spolupráci v oblasti akreditace (EA). Je uzavřena dohoda o vzájemném uznávání výsledků akreditace ČIA se zeměmi, které jsou signatáři Multilaterární dohody EA.
  9. Ing.Chárová: Ceny jednotlivých kurzů byly stanoveny na základě kalkulací nákladů zpracovaných pověřenými školami.

Elektrika.cz, Miroslav Minařík:
Pokud někdo z vás má dotazy k této problematice, můžete teď hned využít diskuzního pole pod tímto článkem. Vaše dotazy budou zodpovězeny buď přímo v diskuzi, nebo v případě většího rozsahu naleznete odpověď formou samostatného článku.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933