Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OEZ: Softwarová podpora produktů


Document Actions
OEZ: Softwarová podpora produktů
Společnost OEZ již několik let soustavně a systematicky pracuje na softwarové podpoře svých produktů. Snaží se o jejich zdokonalování především na základě připomínek uživatelů.
Lubomír Augusta, ze dne: 23.08.2006


Společnost OEZ již několik let soustavně a systematicky pracuje na softwarové podpoře svých produktů. Snaží se o jejich zdokonalování především na základě připomínek uživatelů. V současné době nabízí svým obchodním partnerům následující druhy softwarové podpory:

  • výpočtový program SICHR
  • Sada výkresů OEZ-CAD
  • Konfigurátor Modeion
  • Konfigurátor DISTRIbox

Vedle originální funkčnosti spočívají přednosti všech uvedených programů v jednoduchém a intuitivním ovládání, což je uživateli velmi kladně hodnoceno. S programy se mohou rychle seznámit a jsou schopni s nimi ve velice krátké době pracovat. Hlavním motivem softwarové podpory je především snaha o zjednodušení použití přístrojů v praktických aplikacích, případně usnadnění orientace ve vyráběném sortimentu přístrojů OEZ.

V současné době poskytuje OEZ softwarovou podporu zdarma. Pro její plné využití e vhodné zaregistrovat se na stránkách www.oez.cz (Česko) nebo www.oez.sk (Slovensko) v sekci Modrá planeta. Registrací získá zákazník přístup k mnoha dalším užitečným informacím a veškerou softwarovou podporu bez jakýchkoliv omezení.

Výpočtový program SICHR
Slouží k návrhu elektrických parametrů paprskových sítí TN-C, TN-C-S a IT sítí bez vyvedeného středního vodiče ve všech obvyklých napěťových hladinách. Program v sobě zahrnuje databázi jisticích a spínacích prvků, proudových chráničů a svodičů přepětí z produkce OEZ, dále pak otevřené databáze transformátorů a silových kabelů.

Program počítá zkratové proudy v navrhovaném obvodu, vyhodnocuje velikosti omezených proudů za omezujícími přístroji a výsledky využívá k posouzení možnosti vzájemného kaskádování jednotlivých přístrojů. Během těchto výpočtů se kontroluje i správnost předjištění spínačů, proudových chráničů a přepěťových ochran.

Dimenzování kabelů se v programu důsledně řídí aktualizovanou normou ČSN 33 2000-5-523 z roku 2003 a souvisejícími předpisy. Program v závislosti na zvoleném způsobu uložení a druhu použitého kabelu posuzuje vhodnost jeho jištění z hlediska přetížení i zkratových proudů a vyhodnotí úbytky napětí na sběrnicích a vývodech.
Selektivita mezi jednotlivými

stupni jištění se posuzuje jak na základě porovnání vypínacích charakteristik jednotlivých přístrojů v oblasti přetížení, tak za použití databáze provedených zkoušek selektivity použitých přístrojů v oblasti zkratových proudů.

Při výpočtu impedančních smyček se bere v úvahu impedance celého obvodu včetně impedance vysokonapěťového rozvodu, přičemž se uvažuje i se zvýšením činného odporu kabelů v závislosti na oteplení kabelu protékajícím proudem. V jednotlivých částech rozvodu je samozřejmě možné nastavit různý předepsaný čas vypnutí od 30s v energetických rozvodech přes 5s v pevných částech rozvodu až po 0,4s v zásuvkových obvodech. Program je již léta nepostradatelným pomocníkem elektroprojektantů a revizních techniků. Nejen že jim v mnoha směrech usnadňuje práci, ale navíc jim poskytuje i velké množství informací o selektivitě a předjištění spínačů a proudových chráničů, které ani v jiných materiálech uveřejněny nejsou.

Novinky programu Sichr 6.1

  • doplnění parametrů kompaktních jističů Modeion:
  • jistič BC160 s charakteristikami L, D a M,
  • spouště L001 pro jističe BD250 a BH630,
  • spouště MTV9 pro jističe BD250 a BH630,
  • spouště U001 pro jističe BL1000 a BL1600,
  • spouště U001, MTV8 a DTV3 nově i s jmenovitým proudem 1250A pro jističe BL1600,
  • speciální provedení spouští UA01, MTV8 a MTV9 jističů do 630A,
  • BD250, BH630 v provedení 3 + N, doplněny výsledky zkoušek selektivity.


Technickou podporu si můžete vyžádat na telefonu +420 465 672 194+420 465 672 194 nebo e-mailu sichr@oez.cz.

Sada výkresů OEZ-CAD
Představuje především soubory nárysů, půdorysů a bokorysů přístrojů OEZ včetně schematických značek, vrtacích plánů a vymezení deionizačních prostorů přístrojů ve formátu WMF, DXF a především DWG pro použití v AutoCAD od verze 14. K tomuto souboru více než 1 500 výkresů s výhodou použijeme dvojici menu pro AutoCAD. Menu jsou navrženy ve dvou variantách, a to orientované přístrojově nebo podle způsobu užití. Při vkládání jisticích přístrojů je generován dialog pro zadání některých atributů, které se pak zobrazí u vloženého prvku. Na výkresech jsou pro jednotlivé prvky použity různé hladiny, které je možné podle potřeby zapínat a vypínat.

Hlavní novinky letošní verze v OEZ-CAD 1.2.5 jsou následující:

  • jistič Modeion BC160,
  • 3 + N provedení Modeion BD250 a BH630,
  • skříně DISTRIbox.


Technickou podporu si můžete vyžádat na telefonu +420 465 672 196+420 465 672 196 nebo e-mailu cad@oez.cz.

Konfigurátor Modeion
Jde o zcela nový nástroj, pomocí kterého si jednoduše vyberete komponenty a příslušenství pro sestavení požadovaného jističe řady Modeion. Jeho hlavní výhoda spočívá v tom, že kontroluje vybrané komponenty a povolí vám jen takové kombinace, které jsou skutečně realizovatelné (typy spouští, kombinace pomocných spouští, pomocných kontaktů).
Hlavní obrazovka je členěna na karty:

  • typ přístroje,
  • připojovací sady,
  • pomocné spouště a spínače,
  • pohony,
  • doplňky,
  • seznam dílů a uložení konfigurace,
  • některá provedení přístrojů ještě obsahují kartu retrofitové sady pro snadnou náhradu starších typů jističů OEZ.


Technickou podporu si můžete vyžádat na telefonu +420 465 672 191+420 465 672 191 nebo e-mailu jistice@oez.cz.

Konfigurátor DISTRIbox
Jde o druhou novinkou v softwarové podpoře, poskytovanou společností OEZ. Základní ovládání a logika celého programu je obdobná jako u předešlého konfigurátoru. Hlavní výhoda používání konfigurátoru je v tom, že kontroluje provedení skříně a vybrané příslušenství a upozorňuje na konstrukčně nevhodné kombinace. Vzhledem k velkému množství vzájemných kombinací příslušenství skříní je v podstatě možné sestavit jakoukoliv konfiguraci. Na případné rozpory s obvyklým uspořádáním skříně program reaguje formou informativních upozornění, ale přesto dovoluje kombinaci sestavit.

Hlavní obrazovka je členěna na karty:

  • typ skříně,

  • montážní panely,

  • montážní rošty,

  • modulový systém,

  • seznam dílů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933