Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

OEZ servis nahrazuje staré jističe pomocí retrofitů #4


Document Actions
OEZ servis nahrazuje staré jističe pomocí retrofitů #4
Jak se dají seriozně servisovat jistící přístroje staršího data výroby? Je to jednoduché a jak dalece se taková náhrada vyplatí? Jaké typy retrofitů má OEZ ve své nabídce? Je možné retrofity nasadit kdekoliv? Jak se aktuální legislativa dívá na servisní zásahy vyrobených a již namontovaných přístrojů, popřípadě jejich výměny za jiný, novější model? Jakým způsobem probíhá montáž retrofitů? Je potřeba nějaký speciální uchycovací materiál? Miroslav Uher říká, že ne, když vás pověří zákazník, abyste vyměnil v rozvaděči jakýkoliv přístroj a máte vybavení ...
Karel Herma, Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.01.2021






Textový přepis mluveného slova reportáže ...

Miroslav Uher, vedoucí Servisních služeb OEZ
Ještě tyto přístroje servisujeme, ale nutno říct, že servis na takhle starých přístrojích se už nevyplatí. Vždy záleží na konkrétním stavu přístroje. Je potřeba udělat pořádnou preventivní prohlídku, přístroj vyčistit, namazat, seřídit, pokud je z toho patrno, že mechanické části jsou opotřebované, jsou tam vůle, je po životnosti, je vhodné ho nahradit. Začali jsme se zabývat náhradami přístrojů formou retrofitů, toto je jedinečná příležitost, jak takový přístroj vyměnit.

Jaké typy retrofitů má OEZ ve své nabídce? Je možné retrofity nasadit kdekoliv?
Miroslav Uher, vedoucí Servisních služeb OEZ
Cokoliv nedokážeme, nebo se to nevyplatí. Malé přístroje, které se používají v domovních rozvodech, tak to neretrofitujeme. Tam je výhodnější vyměnit celou řadu jističů, nebo aspoň některé, kde by hrozila porucha či problém. Pak máme pojistkový program, tam přístroje jsou tak podobné, že není potřeba řešit přesné rozměry a jejich nahrazování 1:1.

Ale řešíme jističe, od nejmenších nahrazujeme staré jističe J21, BA51, BA511, BA511 byly ve velikosti 33 do 160A, 37 do 400A a 39  stejně jako J2Ux do 630A. Tyto přístroje měníme. Máme na ně připravené retrofity, které jsou i volně na trhu, na velkoobchodech. Zákazník, pokud má svou vlastní elektroúdržbu, tak zvládá tyto výměny bez problému sám. Nad těch 630A měníme jističe AR ARV, AMT, VMT. Tyto jističe už jsou složitější jednak pro natypování, jaká varianta přístroje to je, protože konkrétně přístroje ARV se vyráběly od roku 1974 a postupem času se měnily rozměry a tvar výsuvných zařízení. Tvar a velikost se ustálily až v roce 1982, kdy kompletní výroba byla lokalizována v Letohradě a potom rozměry zůstaly stejné. Do té doby byly jističe AR a ARV vyvíjeny ve výzkumném ústavu v Brně a první kusy byly vyráběny v blízké továrně. Na výsuvných zařízeních docházelo k vývoji, takže máme několik variant a rozměrů.

Proto náhrady větších jističů nenecháváme na zákazníkovi, ačkoliv máme zhruba 17 vyškolených firem, kterým jsme se snažili předat vlastní zkušenosti, podklady a dokumentace, aby zvládali tyto náhrady natypovat, potom sedělo šroub na šroub a mohli co nejrychleji výměnu provést. Dá se říct, že měníme přístroje od typově jističů do 160A do 2500A. Dřív se zde na trhu vyskytovalo ještě pár kusů jističů 3000A, jističe VMT 3000 a také byla vyvíjena varianta jističů AR 3000A, ale přiznám se, že s 3. tisícovkou AR jsem se já nesetkal.

Jak se aktuální legislativa dívá na servisní zásahy vyrobených a již namontovaných přístrojů, popřípadě jejich výměny za jiný novější model?
Miroslav Uher, vedoucí Servisních služeb OEZ
Trochu problém to je, ale pokud se jedná o náhradu stejného přístroje za přístroj sice menších rozměrů, ale stejných nebo vyšších parametrů, tak je to pouhá oprava. Toto lze provést bez projekčního návrhu a ověřování. Vy musíte zajistit, že vypínací schopnost bude stejná nebo vyšší a že nebude vyšší oteplení. Všechny parametry splňujeme, protože všechny připojovací sady, co jsme uvedli na trh, nebo montujeme, tak máme testované na oteplení i dynamické účinky zkratových proudů. V tento moment je problém, pokud se zvýší užitná hodnota nebo vlastnost rozvaděče. Pokud dáte jistič vyššího jmenovitého proudu a dát silnější pásovinu, to je jednoznačná rekonstrukce a navýšení původních parametrů a v takovém případě se nevyhnete novému návrhu a ten ověřit. To znamená prototyp a zkoušky.

Jakým způsobem probíhá montáž retrofitů? Je potřeba nějaký speciální uchycovací materiál?
Miroslav Uher, vedoucí Servisních služeb OEZ
V podstatě ne. Když vás pověří zákazník, abyste vyměnil v rozvaděči jakýkoliv přístroj a máte vybavení, mobilní děrovačku, lis, ohýbačku, tak můžete přístroj nahradit jakýmkoliv způsobem, který bude odpovídat původním parametrům. Ale retrofit, snažili jsme se ho vyřešit tak, aby byla potřeba pouze standardní sada klíčů, ale podmínkou je klíč momentový. My používáme na spoje hliník - připojovací sada, používáme kompenzační podložky. V podstatě talířové pružiny. Talířová pružina musí být stažena stanoveným utahovacím momentem, jinak ztratí svoji funkci.

Technickou podporu OEZ lze prohlížet a prohledávat i zde v redakční knihovně.
Více videoreportáží OEZ naleznete zde!



Nenechte si ujít pokračování seriálu OEZ servis!
Příště se podíváme, jak zkušenosti má servisní centrum OEZ s připojovacími pasovinami a kde se dělají nejčastější chyby.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933