Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

OEZ roadshow16: Nová Minia – Nové možnosti


Document Actions
OEZ roadshow16: Nová Minia – Nové možnosti
Modulární přístroje Minia doznávají v roce 2015/2016 zásadních změn. Důvod těchto změn je prozaický - nabídnout zákazníkům lepší produkty. Změna se dá označit za inovativní skok (zejména v připojování) a týká se klíčových skupin přístrojů v portfoliu Minia - jističů a proudových chráničů (včetně jejich příslušenství) a dále potom menší skupiny, a to vypínačů.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.07.2016

O novinkách v modulárních přístrojích Minia přednášel Karel Brokeš:



Pokud mluvíme o změně, vždy jde o posun od staršího produktu k novému. Tento posun zachycuje tabulka 1. Z té by mělo být zcela zřejmé, co se v produktovém portfoliu Minia mění. Že se jedná o zásadní změnu, charakterizuje i to, že z celkového počtu cca 850 produktů Minia je nových zhruba 450, tedy více než polovina!


Co změna přináší?
Nabídnout zákazníkům lepší produkty (lepší než předchozí) je věta, která je bez uvedení konkrétních přínosů klišé. Proč jsme tedy uvedené produkty změnili? Je řada důvodů, z nichž nejdůležitější jsou tyto:

Komfortní možnosti připojení do svorek jističů LTN/LTE - dvojitá svorka
Nové jističe LTN/LTE jsou vybaveny tzv. dvojitou svorkou (viz obrázek 1), což činí z jističe (kromě jeho jisticí funkce) i komfortní připojovací bod, kde můžete připojit třeba až 4 vodiče do jedné svorky. Můžete připojit třeba i dva vodiče o různém průřezu, přičemž jeden z nich může mít až 35mm2.


Dále dvojitá svorka přináší lepší vizuální kontrolu připojeného vodiče při současném připojení propojovací lišty. Jedná se o to, že propojovací lištu je možné díky dvojité svorce připojit za vodič a mít tak lepší vizuální kontrolu nad připojením vodiče (viz obrázek 2). Dvojitou svorkou jsou vybaveny i vypínače MSN.


Vylepšené propojení přístrojů Minia propojovací lištou
Nové jističe LTN/LTE a proudové chrániče LFN/LFE řeší dlouhodobý nedostatek starší řady, a to vzájemné propojování propojovací lištou. Ne, že by produkty ve starší řadě nebyly propojovací lištou propojitelné, ale existovala jistá omezení při propojení z horní strany přístrojů. Nyní je možné s novými jističi LTN/LTE a proudovými chrániči LFN/LFE provést propojení propojovací lištou v principu bez omezení (viz obrázek 3). Propojení je možné i s ostatními přístroji, jako jsou zmíněné vypínače MSO, MSN atd. Z obrázku je patrné, že jsme sjednotili i design, což je dalším přínosem nových produktů.


Jednu důležitou věc je třeba v souvislosti s propojením propojovací lištou zmínit – propojení přístrojů Minia je možné pouze kolíkovou propojovací lištou. Přešli jsme tedy od vidličkových ke kolíkovým propojovacím lištám. Důvodem je nové řešení svorek jističů LTN/LTE, které má řadu výhod zmíněných v předchozím odstavci. U kolíkových lišt OEZ došlo k významné cenové redukci.

Snadná možnost odejmutí přístrojů z „U“ lišty
Jističe LTN/LTE, proudové chrániče LFN/LFE i vypínače MSO či MSN jsou vybaveny západkami, které umožňují ruční ovládání, tzn. není nutné použít nástroje pro odejmutí z „U“ lišty. Toto můžeme využívat především při odejmutí přístroje z „U“ lišty. Západky je možné jednoduchým zatáhnutím uvolnit a přístroj jednoduše odejmout z lišty. Na obrázku 4 je ukázka takové západky a manipulace s jističem LTN. Západky pro proudové chrániče a vypínače MSO se svou konstrukcí liší a jsou pouze z jedné strany, poskytují však stejnou funkčnost. Západky (bez ohledu na přístroj) jsou vždy snadno přístupné – jsou umístěny vždy před vodiči i před propojovací lištou. Při upevňování přístrojů se nic nemění – upevnění je možné jednoduchým nacvaknutím přístroje na „ U“ lištu jako doposud.


Nárůst výkonu (jističe 80A)
Zavedení jističů s jmenovitým proudem 80A s šířkou 1 modul na pól (viz obrázek 5) je dalším výkonovým skokem v této kategorii jističů. Pokud se podíváme do historie malých jističů OEZ na to, jak se posunovaly hranice maximálního jmenovitého proudu, dá se konstatovat, že v průběhu 20 až 25 let se hodnota zdvojnásobila:
  • LSF (1992) – 40A
  • LSN, LPN (1995, 2008) – 63A
  • LTN (2015) – 80A

Lepší konstrukční řešení a použité odolnější materiály jsou klíčem k nárůstu výkonu.


Vypínací schopnost až 35kA (dle ČSN EN 60947-2)

Vypínací schopnost (přesněji: jmenovitá mezní zkratová vypínací schopnost) jističů LTN a LTE dle standardu ČSN EN 60947-2, a to 10 až 35 kA, umožňuje instalaci do obvodů s vyššími zkratovými proudy. Hodnoty jmenovité zkratové vypínací schopnosti dle použitého jmenovitého proudu zachycuje tabulka 2.


Z tabulky je vidět, že jmenovité zkratové vypínací schopnosti jističů LTN a LTE dle normy ČSN EN 60947-2 a ČSN EN 60898- 1 se liší a vycházejí lépe podle normy ČSN EN 60947-2. Důvodem je přísnější metodika zkoušek dle ČSN EN 60898-1 a to, že jističe jsou dle této normy určeny pro, citujeme z normy: „ …pro ochranu proti nadproudům v elektrických instalacích v budovách a v podobných aplikacích; jsou navrženy pro používání nepoučenými osobami a pro provoz bez údržby“.

Je na projektantovi, aby v konkrétním projektu zvážil přínosy, náklady, rizika, jakou míru bezpečnosti chce dosáhnout a následně zvolil vhodné přístroje a do výpočtů zvolil správné parametry přístrojů. Doporučujeme například uvažovat jmenovitou zkratovou schopnost dle ČSN EN 60898-1 pro rozvaděče v bytech, kde uživatelé jsou laici a rozvaděč prakticky neudržují. Naopak v rozvodech průmyslových podniků apod., kde je kvalifikovaná obsluha a elektroúdržba, doporučujeme uvažovat jmenovitou zkratovou vypínací schopnost dle ČSN EN 60947-2. Výše popsaný fakt je zakomponován i do programu Sichr, kde program nabízí volbu jmenovité zkratové vypínací schopnosti dle příslušné normy při návrhu obvodu - viz obrázek 6.


Jednotné příslušenství
V nové řadě přístrojů je nyní elektrické příslušenství stejné pro všechny jističe, proudové chrániče, vypínače a další přístroje (třeba i proudové chrániče s nadproudovou ochranou OLI/OLE). Například nejběžnější pomocný spínač PS-LT-1100 nebo vypínací spoušť SV -LT -A230 lze použít jak pro jističe LTN/LTN/LVN, tak i chrániče LFN/LFE. Uživatel si snadněji vybere a obchodník má menší zásoby.

Snadný RESET pomocného obvodu bez sepnutí hlavního obvodu
Signalizační spínač SS-LT umožňuje resetovat kontakty spínače pomocí resetovací páčky z čela přístroje. Výhodou (oproti signalizačnímu kontaktu bez resetu) je to, že obsluha nemusí zapnout hlavní obvod (jistič), aby přerušila signalizační obvod (vypnula světelnou či akustickou signalizaci apod.) do doby nalezení závady. Pohled na takový signalizační spínač je na obrázku 5.

Univerzální použití - jističe pro AC i DC obvody
Jističe LTN-UC (tzv. jistič na „univerzální“ proud, UC = Universal Current) s In od 1 do 63 A je možné použít jak ve stejnosměrných, tak i střídavých obvodech.

Nabídka obsahuje dvě verze LTN-UC:
  • 1pólová verze pro obvody s napětím do 220V DC a 230V AC a
  • 2pólová verze pro obvody s napětím do 440V DC a 230/400V AC
Na obrázku číslo 7 na následující straně vidíte ukázku 1pólového provedení LTN -UC. Všimněte si vyznačených polarit (+) a (-) u svorek. Polaritu je nutno při zapojení do stejnosměrného obvodu bezpodmínečně dodržet, jinak může dojít k poruše na jističi při spínání.


Odolnost proudových chráničů vůči mrazu do -25 °C
Všechna provedení proudových chráničů do 80A (tzn. typy LFE a LFN) mají odolnost vůči mrazu až do -25 °C. To je více než dostatečné pro většinu aplikací. U starších AC provedení OFI a OFE měl tento parametr hodnotu -5 °C a při požadavku na hodnotu -25 °C bylo třeba zvolit provedení A.

Až 3 bloky pomocných spínačů na jistič

Nadpis říká téměř vše a spolu s tabulkou číslo 3 a obrázkem číslo 8 níže by sdělení mělo být ještě více zřejmé. V obvodech náročných na počet signalizačních obvodů je možné instalovat až 6 kontaktů na přístroj (3 bloky pomocných spínačů/přístroj), a to včetně montáže podpěťové nebo napěťové spouště. To by mělo být více než dostatečné pro většinu aplikací. (poznámka: tento parametr nenajdete v posledním vydání katalogu Minia N2 -2015-C, jelikož výsledky úspěšných testů byly známé až po jeho vydání).


Exkluzivní nabídka vypínačů

OEZ nabízí dvě verze vypínačů, a to MSO a MSN jako náhradu za předchozí provedení. Obě náhrady, jak MSO, tak MSN, pokrývají celý rozsah jmenovitých proudů od 20 A resp. 32 A až do 125 A. I přesto, že se řada MSO a MSN překrývá ve jmenovitých proudech, nabízíme je obě. A to proto, protože některé vlastnosti, které má řada MSN, řada MSO nemá a naopak. Až kombinace obou řad nabízí to správné řešení. Nejdůležitější rozdíly obou řad a doporučení při výběru shrnuje tabulka 4.


Ostatní informace

Výše uvedené informace popisují pouze největší přínosy nové řady. Rychlý přehled základních parametrů a příslušenství najdete v tabulce na protější straně a kompletní data potom v katalogu Minia N2-2015-C a jeho doplňku MI01-2016-CZ.


Nové připojování

U nových jističů LTN představujeme již čtvrtou generaci připojování.


Generace svorek
Určitě si každý z nás vzpomene na zástupce první generace připojování, černý jistič J1K. Jističe J1K společnost OEZ vyráběla od roku 1958. Měly jednoduchou příložkovou svorku, která umožňovala připojit pouze vodiče. Tyto jističe byly velice rozšířené a i přes jejich úctyhodné stáří mnohé z nich fungují v rozvaděčích dodnes.

Změna konstrukce svorek byla potřeba až ve chvíli, kdy nastoupila éra propojovacích lišt. V roce 1992 byl představen jistič LSF. Jeho jednoduchá třmenová svorka umožňovala připojení vodiče a zároveň propojovací lišty do jedné svorky. Vodiče musely být připojeny za propojovací lištou.

Toto řešení bylo v roce 1996 překonáno u jističů LSN, které obsahují kombinovanou svorku s třmenovou a hlavičkovou částí. Tyto dvě části svorky byly odděleny, což dovolovalo komfortnější připojení. Kombinovaná svorka byla a stále je používána nejen u stávajících jističů OEZ (LPN, LPE), ale prakticky v rámci celého trhu.

Dvojitá svorka

Vývoj jde ale dopředu a na světě je čtvrtá generace svorek, dvojitá svorka. Ta má dvě části, přední a zadní. Obě části jsou prakticky tvořeny jednoduchou třmenovou svorkou. Je tak umožněno přehledné zapojení vodičů před propojovací lištou i další varianty, které starší generace svorek nedovolovaly. Dvojitou svorku mají jističe LTN, LTE a také vypínače MSN.


Rozdílné průřezy
Jako příklad můžeme uvést odbočení ze svorky jističe použitého jako hlavní vypínač rozvaděče na další rozvaděč v objektu. V takových případech potřebujeme zpravidla zapojit do jedné svorky jističe dva vodiče rozdílných průřezů. Starší generace svorek takové připojení bez použití připojovacích nástavců neumožňovaly. Nová svorka umožňuje přímé zapojení vodičů rozdílných průřezů i bez nutnosti použití připojovacích nástavců.


Až 4 vodiče do svorky
Další výhodou je možnost připojení až čtyř vodičů do jedné svorky. Je tak možné napájet například všechny řady 4řadé rozvodnice přímo z hlavního vypínače rozvaděče, což zajistí minimální počet spojů v rozvaděči.


Největší výhodou je ale bezesporu možnost připojení vodičů před propojovací lištu. Umožňuje především mnohem jednodušší kontrolu správnosti připojení vodičů.

Možné kombinace vodičů znázorňuje tabulka na následující straně. Jako příklad je zakroužkována kombinace 2 ks slaněných vodičů s dutinkou 6mm2 v přední části svorky + 2 ks tuhých vodičů 6mm2 v zadní části svorky.


Aktuální papírové katalogy OEZ
si můžete objednat přes Modrou planetu na stránkách OEZ.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933