Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OEZ: Nová Minia, nové možnosti


Document Actions
OEZ: Nová Minia, nové možnosti
Modulární přístroje Minia od společnosti OEZ doznávají v roce 2015 zásadních změn, které lze označit jako generační, respektive inovativní skok v připojování. Změny se týkají zejména klíčových skupin přístrojů v portfoliu Minia – jističů a proudových chráničů včetně jejich příslušenství a také vypínačů. Nových je zhruba 450 produktů - tedy více než polovina z celé produktové řady Minia.
Komerční sdělení, ze dne: 21.04.2015


Co se mění?

Úvodní tabulka změny v sortimentu zachycuje přehledně v porovnání s původními produkty. Z celkového počtu cca 850 produktů řady Minia je nových zhruba 450, tedy více než polovina.


Tabulka 1 Změny v nabídce Minia v roce 2015

Co změna přináší?
Proč společnost OEZ uvedené produkty změnila? Nejpodstatnější jsou tyto důvody: vylepšení propojení jističů a proudových chráničů propojovací lištou.

Nové jističe LTN/LTE a proudové chrániče LFN/LFE řeší dlouhodobý nedostatek starší řady, a to vzájemné propojování propojovací lištou. Ne, že by produkty ve starší řadě nebyly propojovací lištou propojitelné, ale existovala jistá omezení při propojení z horní strany přístrojů. Nové jističe LTN/LTE a proudové chrániče LFN/ LFE je nyní možné vzájemně propojit propojovací lištou v principu bez omezení, tedy jak dole, tak i nahoře (viz obrázek 1). Tím jsme odstranili jeden z nedostatků původní řady. Propojení je možné i s ostatními přístroji, jako jsou zmíněné vypínače MSO atd.


Obrázek 1 Ukázka propojení nových jističů LTN/LTE a
proudových chráničů LFN/LFE propojovací lištou

Sjednocený design
Z obrázku je patrné, že jsme sjednotili i design včetně stejné výšky jističů a chráničů, tvaru páček či čelní strany přístrojů, což je dalším přínosem nových produktů.

Kolíková lišta
Jednu důležitou věc je třeba v souvislosti s propojením propojovací lištou zmínit: přešli jsme od vidličkových ke kolíkovým propojovacím lištám. Tzn. propojení přístrojů „Nové Minie“ je možné pouze kolíkovou propojovací lištou. Důvodem je nové řešení svorek jističů LTN/LTE, které má řadu předností.

Dvojitá svorka
Svorka umožňuje připojení až 4 vodičů nebo 2 vodičů různého průřezu. Max. připojitelný průřez je 35mm2.



Obrázek 2 Pohled na dvojitou svorku jističe LTN/LTE

Nové jističe LTN/LTE jsou vybaveny tzv. dvojitou svorkou (viz obrázek 2), což činí z jističe kromě jeho jisticí funkce i komfortní připojovací bod, kde můžete připojit třeba až 4 vodiče do jedné svorky. Můžete připojit třeba i dva vodiče o různém průřezu, přičemž jeden z nich může mít až 35mm2. Dále dvojitá svorka přináší lepší vizuální kontrolu připojeného vodiče při současném připojení propojovací lišty (viz obrázek 3).


Obrázek 3 Ukázka připojeni více vodičů do svorky a připojení vodičů před propojovací
 lištou pro lepší vizuální kontrolu připojení vodiče

Dvojitá svorka představuje už čtvrtou generaci připojování jističů OEZ. Možnosti připojování jsou díky vlastnostem dvojité svorky velmi rozsáhlé, a proto se tématu připojování věnujeme samostatně. Podívejte se na www.minia.cz či www.oez.cz nebo si vyzvedněte leták ve vašem velkoobchodě. 

Snadno se západkami
Jističe LTN/LTE, chrániče LFN/LFE i vypínače MSO jsou vybaveny západkami, které umožňují ruční manipulaci bez použití nástroje. To můžeme využít především při odejmutí přístroje z „U“ lišty. Západky je možné jednoduchým zatáhnutím uvolnit a přístroj snadno odejmout z lišty. Na obrázku 4 je ukázka takové západky a manipulace s jističem LTN. Proudové chrániče a vypínače MSO se konstrukčně liší. Západky mají pouze z jedné strany, poskytují však stejnou funkčnost. Vždy jsou snadno přístupné a jsou umístěné před vodiči i před propojovací lištou.
 


Obrázek 4 Pohled na západky jističe LTN a směr uvolnění západek pro odejmutí z „U“ lišty

Při upevňování přístrojů se nic nemění – upevnění je možné jednoduchým „nacvaknutím“ přístroje na „U“ lištu jako doposud.

Nárůst výkonu
Zavedení jističů se jmenovitým proudem 80A s šířkou 1 modul/pól je dalším výkonovým skokem v této kategorii jističů. Pokud se podíváme do historie malých jističů OEZ a na posun hranice maximálního jmenovitého proudu, zjistíme, že v průběhu posledních více než 20 let se jeho hodnota zdvojnásobila. Je to dáno použitím nových odolnějších materiálů:
  • LSF (1992) – 40A
  • LSN, LPN (1995, 2008) – 63A
  • LTN (2015) – 80A

Snadnější výběr příslušenství

V nové řadě přístrojů je nyní elektrické příslušenství stejné pro všechny jističe a proudové chrániče. Například nejběžnější pomocný spínač PS-LT-1100 nebo vypínací spoušť SV-LT-A230 lze použít jak pro jističe LTN/LTN/LVN, tak i chrániče LFN/LFE a v případě pomocných spínačů i pro vypínače MSO. Výhodou je snadnější výběr a univerzálnější použitelnost napříč přístroji.

Nové provedení signalizačních spínačů s resetovacím tlačítkem umožňuje resetovat spínač pomocí resetovací páčky z čela přístroje. Výhodou oproti signalizačnímu kontaktu bez resetu je to, že obsluha nemusí zapnout hlavní obvod (jistič), aby přerušila signalizační obvod, tedy vypnula světelnou či akustickou signalizaci do doby nalezení závady. Pohled na takový signalizační spínač je na obrázku 5.



Obrázek 5 Jističe 80A s šířkou 1modul/pól je dalším výkonovým skokem.
Vpravo na jističi je signalizační spínač SS-LT s resetovací páčkou (červená).

Další výhody jističů LTN/LTE
  • Ukazatel stavu – jističe jsou vybaveny ukazatelem stavu, který je spojen s kontakty. Výhoda: viditelná identifikace polohy kontaktů přístroje
  • Vyšší vypínací schopnost dle standardu ČSN EN 60947, a to 15 až 35kA (dle použitého In). Výhoda: možnost instalace do obvodů s vyššími zkratovými proudy
  • Jističe LTN-UC s In od 1 do 63A (tzv. „univerzální“ jistič, UC = Universal Current). Výhoda: pro použití ve stejnosměrných (do DC 440 V), ale i střídavých obvodech (AC 230/400 V)


Další výhody proudových chráničů LFN/LFE
  • Okolní teplota již od -25°C pro všechna provedení oproti dřívější nabídce, kdy část začínala na hranici -5°C. Výhoda: Širší využitelnost z pohledu teploty okolí


Shrnutí

Výše uvedené výhody jsou nejdůležitější, avšak představují jenom část toho, co celková změna nabízí. Veškeré podrobnosti naleznete v katalogu Modulární přístroje Minia. Rozsáhlé možnosti nového systému připojování najdete v článku Nová Minia. Nové připojování.


Pro větší náhled klikněte!
Tabulka 2
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933