Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: OEZ: Minia vydává brum nebo extra ticho? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.04.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

OEZ: Minia vydává brum nebo extra ticho?


OEZ: Minia vydává brum nebo extra ticho?
Požadujete tiché nebo extra tiché spínání? Řada modulárních přístrojů Minia od letohradské společnosti OEZ nabízí celou škálu jistících, spínacích přístrojů určených pro montáž do elektrických rozvaděčů. Jde především o jističe, proudové chrániče a také instalační stykače a relé. Kdy spínací přístroje po sepnutí vydávají brum a co jej způsobuje? Z jak tichých variant si vyberete? Podrobnosti o ovládacích cívkách a počtech možných kontaktů se dozvíte právě v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 30.04.2014



Instalační stykače RSI a instalační relé RPI

Instalační stykače a relé se používají ke spínání elektrických obvodů přivedením ovládacího napětí na cívku přístroje. Přehled ovládacích napětí je uveden v tabulce.

Instalační stykače RSI
(obr.1) spínají velké výkony nejen v kategorii užití AC-1 (až 63A na jeden kontakt), ale i v ostatních kategoriích užití. Díky velkému spínanému výkonu je třeba, aby kontakty spínaly spolehlivě, což je „vykoupeno“ zřetelným cvaknutím při sepnutí.



Instalační relé RPI
(obr.2) jsou naopak schopna spínat bezhlučně, avšak na úkor spínaného výkonu, který ani zdaleka nedosahuje hodnot pro instalační stykače (do 16A pro AC-1).


Při použití přístrojů v jiné kategorii užití než AC-1 musí být hodnoty jmenovitých proudů jak instalačních stykačů, tak i instalačních relé redukovány. Podrobnější informace o maximálních dovolených počtech zátěží lze nalézt v katalogu Minia anebo v Aplikační příručce spínacích přístrojů.

Existuje tedy závislost spínaného výkonu a hlučnosti. Přístroje mohou buď „cvakat“ (v okamžiku sepnutí/rozepnutí kontaktů), anebo vydávat „brum“ (v sepnutém stavu). Právě podle těchto projevů lze určit tři podskupiny instalačních stykačů a relé.


Standardní - instalační stykače RSI-A
Ovládací napětí cívky může být pouze střídavé (AC). Přístroj při sepnutí „cvakne“ a v sepnutém stavu může vydávat „brum“, způsobený frekvencí sítě. Tyto stykače se používají nejvíce, zejména v zařízeních bez speciálních požadavků na bezhlučný provoz. Informace o typu napájecího napětí (AC) je v typovém označení uvedena jako písmeno A, např. RSI-25-40-A230.

Tiché - instalační stykače RSI-X
Ovládací napětí cívky může být jak střídavé, tak i stejnosměrné (AC/DC). Přístroj při sepnutí sice „cvakne“, ale díky usměrnění v sepnutém stavu nevydává „brum“ jako v předchozím případě. Přístroje jsou doporučeny do zařízení, kde je požadován tichý provoz, např. RSI-25-40-X230.

Extra tiché - instalační relé RPI

Ovládací napětí cívky relé v provedení s jedním a dvěma přepínacími kontakty může být jak střídavé, tak i stejnosměrné. Provedení se třemi přepínacími kontakty dokonce umožňuje připojit univerzální ovládací napětí (AC 24 až 230V, DC 24 až 220V). Instalační relé nevydávají postřehnutelný zvuk ani pň sepnutí, ani v sepnutém stavu. Využití najdou především v zařízeních, kde je požadavek na mimořádně tichý chod, např. RPI-16-001-X230.

Aktuální papírový katalog produktů OEZ
si můžete objednat přes Modrou planetu na stránkách OEZ.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o. - Šedivská 339, Letohrad - +420 465 672 111 - oez@oez.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.