Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OEZ: Manuál výpočtového programu Sichr


Document Actions
OEZ: Manuál výpočtového programu Sichr
Jaké zvolit vedení, průřez, uložení, předjištění? Pravděpodobně nejčastější dotazy a to nejen v diskusním foru, ale obecně. Na správném návrhu závisí bezpečnost elektroinstalace a mnoho dalších následujících parametrů. Tento program se stal u nás legendou. Zná ji snad každý elektrotechnik, který navrhuje elektroinstalace. Prohnat svůj návrh tímto softem je naprostou samozřejmostí u každého, kdo chce mít jistotu. Podívejte se co vše obsahuje jeho precizní manuál ...
Igor Nováček, ze dne: 28.03.2014


V Česku nejvíce oblíbený software pro návrh a kontrolu paprskových sítí TN-C, TN_C-S, a také IT sítí bez vyvedeného středního pracovního vodiče ve všech u nás běžných napěťových hladinách. Samozřejmě tento software pracuje s databází jistících prvků produkce OEZ.



Kolega letos objel s OEZ Slovensko i Česko a měl možnost zachytit a samozřejmě oslovit příznivce této značky. Podle jeho slov je obliba Sichru obrovská. Inu tradice a funkčnost dělá své. Všiml jsem si, že v místním diskusním fóru se několik lidí ptalo po manuálu. Nyní jej držím v rukou (papírová forma) a je to asi to, co by tazatelé uvítali.


Pro větší náhled kliknout!


Provedení sešitu

Přesto že nejde o katalog, provedení je jako do dílny. Tedy bytelné. Křídový papír s barevným vyobrazením a pevnou lepenou vazbou. Volba velikosti A4 je velice příjemná. Otevřený dokument se nezavírá. Tedy delicatus ipsum!


Pro větší náhled kliknout!


Jak je manuál strukturován
Zkraje se dozvíte o programu krátký, ale výstižný popis. A dál se již pohybujete podle potřeby, resp. tak jak to zvládáte chápat. Osnova tématu je členěna logicky a přehledně tak, že osoba znalá této problematiky v praxi zajásá nad dostupnými podrobnostmi. V manuálu počítejte s těmito body:
  • Popis použití software
  • Výpočty a výstupy
  • Pracovní prostředí
  • Ovládání
  • Režimy práce
  • Tvorba projektu
  • Názvosloví
  • Příklady
  • Technické poznámky
A často hledaný graf "závislosti nákladů na průřezu kabelů" naleznete na straně 79.


Pro větší náhled kliknout!

Každá kapitola má svůj podrobný popis. Nezůstává se tedy pouze u obrázků obrazovek. Doplněny jsou příslušná dialogová okna v jednotlivých krocích tak, abyste mohli lépe pochopit výpočetní proces. A pokud snad někdo "neplave" v názvosloví, vězte, že se mu věnují celé čtyři stránky.

Můj závěr:
Znám několik podobných programů, ale Sichr je opravdu intuitivní a přehledný. Technická podpora je v dosahu a vždy poradí. Pohledem na tuto technickou tiskovinu bych si dokázal podobně představit všechna potřebná skripta ke studiu tohoto oboru.

Sešit jen potvrzuje toto tvrzení a proto, kdo ještě nepoužívá Sichr, pak s chutí do toho! Tento materiál získáte poptávkou u OEZ Letohrad.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933